Výroba iPhonu 12 v továrně Foxconn v Indii klesla o 50 %. Kvůli COVID-19

Výroba telefonu Apple iPhone 12 v továrně Foxconn v Indii se propadla o více než 50 procent, protože pracovníci nakažení COVID-19 museli opustit svá pracovní místa, uvedly dva zdroje agentury Reuters.

Závod společnosti Foxconn v jižním státě Tamilnádu vyrábí zařízení iPhone speciálně pro Indii, která je světovou dvojkou na trhu s chytrými telefony.

Tamilnádu je jedním z nejhůře postižených států v rámci druhé vlny koronaviru, která zachvátila Indii. Úřady od pondělí zavedly ve státě úplné uzavření, zavřely veřejnou dopravu a obchody, aby se pokusily zpomalit prudký nárůst infekce.

Jeden ze zdrojů uvedl, že více než 100 zaměstnanců společnosti Foxconn ve státě bylo pozitivně testováno na COVID-19 a společnost zavedla zákaz vstupu do své továrny v hlavním městě Čennaí až do konce května.

„Zaměstnanci mají od včerejška povoleno pouze odcházet, ale ne vstupovat do závodu,“ uvedla tato osoba. „Ponechává se pouze malá část produkce.“

Více než 50 procent kapacity závodu bylo sníženo, uvedly oba zdroje, které si nepřály být jmenovány, protože nebyly oprávněny hovořit s médii.

Kapacitu závodu neupřesnily a nebylo jasné, kolik pracovníků se v zařízení, které poskytuje zaměstnancům ubytování v ubytovnách, nachází.

Společnost Foxconn se sídlem v Tchaj-peji, největší smluvní výrobce elektroniky na světě a hlavní dodavatel společnosti Apple, uvedla, že malý počet zaměstnanců v jednom z jejích závodů v Indii byl pozitivně testován na COVID-19 a společnost jim poskytuje podporu, včetně lékařské pomoci.

„Společnost Foxconn považuje zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců za svou nejvyšší prioritu, a proto úzce spolupracuje s místními vládními a zdravotnickými orgány v Indii na řešení problémů, kterým my i všechny společnosti čelíme při řešení krize způsobené COVID-19,“ uvedla v prohlášení pro agenturu Reuters.

Společnost Foxconn se odmítla vyjádřit k produkci továrny nebo konkrétním počtům zaměstnanců. Společnost Apple na žádost o komentář okamžitě nereagovala.

Akcie společnosti Foxconn po zprávě agentury Reuters klesly až o 6,2 %. Akcie uzavřely poklesem o 5,31 procenta, čímž překonaly 3,8procentní pokles širšího trhu v důsledku obav z rostoucího počtu případů COVID-19 na Tchaj-wanu.

Indie těžila z toho, že Apple přesunul některé oblasti výroby z Číny na jiné trhy, protože se pohybuje v obchodní válce mezi Washingtonem a Pekingem, přičemž v březnu Apple oznámil, že zahájil montáž iPhonu 12 v Indii.

Podíl společnosti Apple na indickém trhu s levnými telefony je sice malý, ale generální ředitel Tim Cook v lednu uvedl, že v prosincovém čtvrtletí se indický obchod oproti předchozímu roku zdvojnásobil, k čemuž přispělo spuštění internetového obchodu.

Společnost Foxconn podobně uvedla, že silný prodej chytrých telefonů přispěl k lepším než očekávaným výsledkům ve čtvrtém čtvrtletí v souvislosti s trendem práce z domova.

Společnost Canalys, která se zabývá průzkumem trhu, uvedla, že růst v Indii se protáhl i do prvního čtvrtletí, kdy Apple dodal více než milion zařízení iPhone. Poptávku po iPhonu 12 podpořila místní montáž a atraktivní finanční nabídky, uvedla společnost Canalys.

Krize Covid-19

Vyhlídky však zhoršila krize způsobená koronavirem, která zachvátila Indii, kde v posledních týdnech rekordně vzrostl počet případů a úmrtí na virus COVID-19. Země zaznamenala přibližně 22,66 milionu nakažených a více než 246 000 úmrtí, přičemž podle odborníků mohou být skutečná čísla mnohem vyšší.

Společnost Foxconn není jediným postiženým výrobcem. Společnost Nokia a čínský výrobce chytrých telefonů OPPO loni pozastavily výrobu v továrnách v Indii poté, co byli pracovníci pozitivně testováni na COVID-19.

Tchajpejská technologická výzkumná společnost TrendForce v pondělí snížila svou prognózu růstu celosvětové výroby chytrých telefonů z 9,4 % na 8,5 % s odkazem na dopad koronaviru v Indii na hlavní výrobce včetně společností Samsung a Apple.

„Očekává se proto, že značky chytrých telefonů budou pečlivě sledovat své zásoby celých zařízení a podle toho upraví své následné výrobní plány,“ uvedla společnost TrendForce ve své zprávě a dodala, že by mohla prognózu ještě snížit, pokud epidemie bude i ve druhém čtvrtletí zasahovat místní výrobu a prodeje.