Apple přechází na 3nm čipy: Revoluce výkonu a úspory energie již letos v iPhonu 15 a dalších zařízeních

Ještě během letošního roku bychom se podle nejnovějších zpráv mohli dočkat přechodu na 3nm výrobní proces. Ten byl kvůli pandemii několikrát odložen, avšak výroba by měla být spuštěna ještě v tomto roce.

Apple se tak stane prvním výrobcem zařízení, který využije proces výroby čipů o velikosti 3 nm. Prvním zařízením, které bude tento proces využívat, se stane iPhone 15, který by měl být uveden na trh v podzimním období. Z tohoto procesu se budou v blízké budoucnosti těšit i majitelé iPadu a MacBooku Air.

Je třeba poznamenat, že proces N3 bude použit pro výrobu iPhone 15, ale postupně se bude vyvíjet, a tak budou iPady a MacBooks vyráběny pomocí procesu zvaného N3E. Tento proces, stejně jako proces N3, je stejně vyspělý a jeho výhodou je lepší využití výkonu a snížení spotřeby energie.

Výrobu těchto procesů převezme firma TSMC, která již dříve oznámila plány na vytvoření pěti různých uzlů pro tento proces. Předpokládá se, že výstavba procesu N3 bude trvat tři roky, a poté se budou vyrábět i další uzly, a to N3P, N3X a N2.

Společnost Apple již v minulosti získala celou kapacitu procesu 3 nm u firmy TSMC, což znamená, že nebudou muset soutěžit s jinými výrobci o dodávky. Masová výroba těchto procesorů by měla být spuštěna v třetím čtvrtletí roku 2023.

Podle nejnovějších zpráv se také objevily spekulace o plánovaných MacBook Air s procesorem M3, avšak během letošního roku by měl být v prodeji pouze MacBook Air s procesorem M2. Odhaduje se, že první M3 MacBook Air se na trhu objeví až při plánované renovaci řady M2 v příštím roce.

Celkově lze říci, že čipová technologie se výrazně zlepšuje, což se projevuje ve větším výkonu a lepším využití energie. Díky tomu mohou spotřebitelé očekávat kvalitnější a výkonnější zařízení za přijatelnou cenu.