Apple Silicon čipy jsou tak dobré, že můžou zpomalit technologický pokrok

Od roku 2020, kdy Apple představil své vlastní čipy Apple Silicon pro Mac, se hodně mluví o tom, zda to znamená, že budeme méně často upgradovat. Je to jedna z nejočekávanějších změn v historii Maců, o níž se mluví už od roku 2014.

Ostatně už v roce 2010 Apple vyvinula vlastní čip pro první generaci iPodů a iPhone 4, takže se dalo očekávat, že podobný krok pro Mac bude jen otázkou času.

Přechod na vlastní M-series čipy byl už třetím takovým krokem v historii Maců: v roce 1984 se začalo s procesorem Motorola 68000, v roce 1994 přišel přechod na PowerPC a v roce 2006 na Intel. A právě rok 2020 přinesl vůbec poprvé v historii společnosti návrh vlastního procesoru pro Mac, což do jejího ekosystému přineslo stejné výhody, jako u iPhone a iPad.

První výhodou je efektivita a stabilita systému. Díky tomu, že Apple navrhuje hardware i software u svých mobilních zařízení, je schopna zajistit nejenom celkovou kompatibilitu, ale i maximální efektivitu. To je důvod, proč tyto produkty dosahují výrazně lepších výkonů a dlouhé výdrže než by odpovídalo jejich výkonovým parametrům. Druhou, a asi nejpodstatnější, výhodou je ovšem to, že Apple už není závislý na vývojových cyklech třetích stran. Např. většina výrobců Androidů musí čekat na produkci čipů Snapdragon od společnosti Qualcomm. Apple si naštěstí může určovat své vlastní životní cykly pro A-series čipy a není tak vázána na řádění třetích stran.

Je pravda, že výrazně lepší výkon a výdrž baterie, které Mx čipy nabízejí, vytvořil obrovskou poptávku po nových Macích. Navíc uvolnění této nové generace se časově prolínalo s pandemií, kdy se začala při práci z domova požadovat větší spolehlivost počítačů a periférií. Třetí čtvrtlet roku 2020 tak přineslo nárůst tržeb z prodeje Maců o 21 %, což zajistilo rekordní i celé následující čtvrtletí. Tento nárůst růstu pokračoval až do konce roku 2022, ale pak se stalo něco neočekávaného.

Tyto čipy byly prozatím výrazným krokem vpřed, ale informace z Applu ukazují, že se v poslední době výrazně zpomalil růstu prodejů. Zajímavé totiž je, že nový model M2 se zdál být modelem jen s mírnými vylepšeními, což uživatele stávajících M1 nenutí k upgradu a noví zájemci sahají spíše po levnějších, ale stále výborných čipech právě z první M1 generace.

Meziroční propad v počtu Maců byl v prvním čtvrtletí v roce 2023 až 40 %, což je více než celá celosvětový propad trhu. A přestože během tohoto kvartálu Apple představil MacBook Pro s čipem M2 a Mac mini s čipem M2, zájem o tyto modely nebyl tak velký, jak se očekávalo.

Podle odborníků se tak délka životnosti Maců značně prodlouží. Díky výhodám, které M1 a vylepšené modely M2 nabízejí, budou uživatelé tento typ počítačů používat mnohem delší dobu než dříve. Navíc se služby týkající se výkonnosti a výdrže baterie zlepšily a Apple nemá v plánu žádná další velká vylepšení.

Proto pokud chce Apple pro zbytek letošního roku nastartovat prodeje, musí uvést na trh zařízení, které prozatím nenabízí. Tím by mohl být větší MacBooki Air s patnáctipalcovým displejem, což by byl počítač, který by zcela odpovídal dnešnímu trendu, kterému vládnou ultrapřenosné notebooky s velkým displejem za „normální“ cenu. A žádný takový Apple v současné době na trhu nemá.