Patnáctipalcový MacBook Air je blíže, než by se mohlo zdát

Je to téměř oficiální: testovací výroba větší verze 15palcového MacBooku Air byla zahájena již v únoru, v březnu a dubnu pak má dodavatelský řetězec pracovat na navýšení objemů. Dočkáme se již na WWDC v červnu?

Podle odborníka na displeje Rosse Younga by tak mohlo být jeho uvedení na trh očekáváno na konci dubna nebo na začátku května. Původně se předpokládalo, že nový MacBook Air bude představen již na jaře na jednom z Apple eventů, ale teď už se to nezdá být pravděpodobné.

Protože následující Worldwide Developers Keynote má být během méně než dvou měsíců, 15palcové verze MacBooku Air by bylo nejlepší představit v rámci této akce, s uvedením na trh následně v červnu. Nicméně Apple v poslední době s oblibou uvádí nové produkty i bez jejich předchozího představení.

Spekuluje se, že nový MacBook Air bude mít displej o velikosti 15,5 palce, takže by zhruba odpovídal zrušenému MacBooku Pro s displejem o velikosti 15,4 palce. Je to velikostně mezi stávajícím 13,6palcovým MacBookem Air a 16palcovým MacBookem Pro, takže bude zajímavou volbou pro ty, kteří hledají tenčí, lehčí a cenově dostupnější počítač s větším displejem, aniž by museli sáhnout po verzi „Pro“. Počítač s velkým displejem pro všechny, kteří nepotřebují výkon řady Pro.

Z hlediska designu se 15palcová verze MacBooku Air očekává se stejným designem jako u současného modelu M2, který zůstane na trhu společně s tímto novým 15palcovým modelem. Ještě není známo, který čip bude nový MacBook Air používat, ale může to být v té době nejnovější M2 a M2 Pro čipy, nebo série čipů M3, pokud bude připravena ke spuštění na WWDC. Nicméně smysl by dával i s čipem M1, přestože tento procesor je již více než dva roky starý. Pro běžné použití má stále síly na rozdávání a dovolil by tak Applu pozicovat toto zařízení do velmi příjemných cenových hladin.

S ohledem na skutečnost, že prodeje notebooků Applu v poslední době nepříjemně klesly, mohlo by být velmi levný (na poměry Applu) patnáctipalcový notebook přesně tím, co by dokázalo oživit zájem zákazníků. Základní cenu si Apple může snadno dovolit takzvaně podstřelit, protože své si vybere na nesmyslných příplatcích – vždyť kdo jiný si dnes dovolí říct o šest tisíc za pouhých osm gigabajtů operační paměti?

Celkově tedy vypadá, že další generace MacBooku Air s větším displejem bude uvedena v první polovině roku. Bude to vynikající volba pro ty, kteří potřebují větší displej, ale nechtějí investovat do dražší verze MacBooku Pro.