Těšíte se na dotyková tlačítka na iPhonech 15? Zřejmě se jich nedočkáme

V nejnovější informaci sdílené analytikem Ming-Chi Kuem, který se dlouhodobě věnuje dění okolo Applu, se dočteme, že příští generace iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max nakonec nebudou mít doteková tlačítka. A to kvůli „nepřekonaným technickým problémům před sériovou výrobou“.

V říjnu loňského roku Kuo uvedl, že modely iPhone 15 Pro budou vybaveny solid-state tlačítky. Tlačítka měla být simulována pomocí dvou nových Taptic motorů umístěných uvnitř telefonu, takže uživatel by měl pocit, že tlačítko stiskl i když se fyzicky nehýbe, podobně jako například tlačítko Home na iPhonu 7 nebo Force Touch touchpad na novějších modelech MacBooku.

Bohužel, v novém příspěvku Ku uvedl, že vše zůstává při starém a iPhony 15 Pro budou opět vybaveny fyzickými tlačítky. „Mé nejnovější průzkumy ukazují, že oba high-end modely iPhonu 15 se vrátí zpět k tradičnímu designu tlačítek,“ napsal Ku. Zatím není jasné, zda se bude jednat o dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti nebo zda bude Apple stále používat jedno prodloužené tlačítko, o němž se dříve spekulovalo.

Kuo však tvrdí, že by vzhled nových iPhonů se stále mohl změnit, jelikož se zařízení momentálně nachází v ETAP vývojové fázi. Tvrdí také, že tento krok bude mít pouze „omezený vliv“ na plán sériové výroby a jejich zásobování.

Tentýž krok naznačil i technologický analytik Jeff Pu z investiční firmy Haiti International Securities se sídlem v Hongkongu, který ve své zprávě tvrdí, že iPhony 15 Pro se vrátí k již používanému designu tlačítek kvůli složitosti nového designu: „Na základě našeho průzkumu dodavatelského řetězce nyní očekáváme, že série iPhonů 15 Pro se vrátí k tradičnímu modelu fyzických tlačítek, protože s novým designem by bylo složitější pracovat.“ Tvrdí také, že solid-state design tlačítek se přesune až na modely iPhonu 16 v roce 2024.

Kuo uvedl, že tyto zprávy nejsou příznivé pro Cirrus Logic a AAC Technologies, hlavní dodavatele komponent spojených s Taptic Engine – a tudíž i s novým designem tlačítek – pro iPhony.

Celkově se předpokládá, že tato zpráva fanoušky iPhonů zklame, jelikož byl očekáván inovativní vzhled tlačítek, které by se mohly objevit i v dalších zařízeních od Applu. Nicméně, přestože se nyní uživatelé na simulaci fyzických tlačítek zeptají marně, stále se mohou těšit na další inovace a novější technologie, které Apple přinese.