Apple Silicon zůstává králem mezi ARM procesory

I v roce 2023 je platforma Apple Silicon dominantním hráčem na trhu ARM čipů a očekává se, že dál potáhne růst tohoto odvětví. Analytici předpovídají, že podíl počítačů založených na architektuře ARM se do roku 2027 zdvojnásobí.

Podle nedávného průzkumu společnosti Counterpoint Research mají ARM počítače 14% podíl trhu a analytici očekávají, že do roku 2027 se podíl zvýší na 25 %. Společnost Apple se díky čipům řady Mx, které jsou založené na architektuře od ARM, stala dominantním hráčem na trhu notebooků s ARM čipy.

Na rozdíl od široce rozšířeného x86 čipu od společnosti Intel jsou ARM založené na architektuře, která umožňuje vysokou úroveň úpravy a přizpůsobení. To umožňuje firmám, jako je například Apple, navrhnout a vyvinout procesory s vyššími výkonovými jádry a integrovanou pamětí, aby mohly konkurovat x86 procesorům.

Tato otevřenost umožňuje i práci s umělou inteligencí a technologií strojového učení, jakou předvádí například koprocesor Neural Engine, který je součástí procesorů společnosti Apple. ARM čipy také poskytují lepší energetickou účinnost a mohou být přizpůsobeny specifickým požadavkům v oblasti spotřeby elektrické energie. Integrace grafických procesorů (GPU) do čipů také výrazně zvyšuje výkon a zlepšuje akceleraci výpočetních úloh, jako například technologie strojového učení a rozpoznávání obrazů.

Oblast použití procesorů ARM se neomezují pouze na počítače, ale společnosti mohou tyto čipy využít také v oblasti virtuální reality, kde mohou nabídnout výkonnostní úroveň srovnatelnou s počítačovými procesory. Například se uvažuje o tom, že Apple do svého VR headsetu integruje vlastní procesory řady Mx, aby zajistil vysokou úroveň výkonu a určitou nezávislost na iPhonu. Jedna zpráva dokonce uvádí, že v headsetu by mohlo být využito procesoru M1 nebo dokonce M2.

Zatímco použití procesorů ARM pro počítače (ještě dva roky zpátky jste je mohli najít především v mobilních telefonech a tabletech) se zdá být logickým krokem pro další rozvoj trhu, především kvůli energetické efektivnosti a výkonům, musí společnosti, které tyto procesory používají, řešit další faktory, jako například podporu operačního systému Windows a dalších aplikací/software, aby zajistili rychlé a efektivní běh nativních aplikací.

Nicméně, vzhledem k tomu, jak dominantním hráčem na trhu ARM čipů se Apple stal díky svým procesorům řady Mx, vyhlídky na další rozmach tohoto trhu jsou velmi pozitivní.