Sympaticky malá a hodně výkonná externí grafika pro Intel Macy

Společnost Sonnet Technology představila řadu Sonnet eGPU Breakaway Puck, relativně malou a mobilní jednotku, která poskytuje dobrý výkon a rozšiřuje grafické možnosti 13″ modelů MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini a základních 21,5″ modelů iMac s procesory Intel. Navíc mohou poskytovat až 60 W nabíjení pro mobilní počítače pomocí kabelu USB-C s konektorem Thunderbolt 3.

Přináší výrazné zrychlení kódování videa pro profesionální aplikace a také způsob, jak připojit Apple Pro Display XDR ke strojům, které s ním ve výchozím nastavení nebyly kompatibilní.

Speciální vizuální efekty, osvětlení, animace, renderování, export do různých formátů, profesionální přehrávání videa – to jsou jen některé z úloh, které vyžadují více prostředků. Většina Maců si s nimi poradí, dokonce i integrovaná grafická karta v Macu mini s procesorem Intel, ale samozřejmě záleží na tom, jak dlouho to trvá, zda pracujete s komprimovaným proxy médiem, nebo můžete proces sledovat nativně.

Jako v největším MacBooku Pro

Druhá generace eGPU Breakaway Puck zahrnuje výkonné grafické karty AMD Radeon RX 5500 XT a AMD Radeon RX 5700 XT. Jedná se o karty, které Apple za příplatek zabudovává do svých nejvýkonnějších 16″ modelů iMac a MacBook Pro.

Na rozdíl od těchto počítačů je však Sonnet eGPU Breakaway Puck dedikovanou jednotkou s vlastním chlazením, což znamená, že při velké zátěži nemusí být podtaktován jako počítač, ale může být neustále provozován na maximální výkon. To je částečně způsobeno inteligentním řízením ventilátoru, který je tichý, když jednotka není zatížena, ale zvyšuje otáčky, když vyžadují větší chlazení.

macOS podporuje externí grafické karty, které u mnoha aplikací akcelerují obsah na interním displeji – zatím pouze u počítačů Mac s procesory Intel. Skutečný výkon těchto karet se však projeví až při použití na externím displeji: mohou také pohánět Apple Pro Display XDR prostřednictvím volného portu Thunderbolt 3 na Sonnet eGPU Breakaway Puck. To znamená, že i počítač Mac mini s procesorem Intel, který tuto technologii oficiálně nepodporuje, dokáže zobrazit obraz v rozlišení 6K, které poskytuje špičkový displej od společnosti Apple, a prostřednictvím rozhraní Thunderbolt 3 můžeme napájet i dříve oblíbené monitory UltraFine 4K a 5K od společnosti LG.

Čtyři displeje k Macu mini

Sonnet eGPU Breakaway Puck je také vybaven výstupy DisplayPort a HDMI, které mohou pracovat samostatně nebo společně, jejichž prostřednictvím můžete k systému připojit až čtyři displeje 4K.

Nejpůsobivějším parametrem Sonnet eGPU Breakaway Puck je však mezi mnoha monitory jeho výkon: DaVinci Resolve používaný jako doplněk k Final Cut Pro je na 5500 XT 2,8× rychlejší a na 5700 XT až 4× rychlejší než na MacBooku Pro 13″ s procesorem M1.

Rozdíly v rychlosti jsou ve srovnání s počítači Mac s procesory Intel markantní: stejný test poskytuje ještě vyšší rychlost s integrovanou kartou AMD Radeon Pro 560X: zatímco systém založený na procesoru Intel brzdí výkon kvůli zahřívání, karta Sonnet eGPU Breakaway Puck založená na kartě Radeon RX 5500 XT je v testech DaVinci Resolve až 3x rychlejší, zatímco Radeon RX 5700 XT je až 4,4x dynamičtější při provádění úlohy redukce šumu při záznamu.

Sonnet naměřil podobně vynikající výkon s animační aplikací Cinema 4D od společnosti Maxon a také s aplikací Adobe Premiere Pro, přičemž druhá jmenovaná aplikace je ve světě Final Cutu Pro poněkud nepodstatná. Sonnet eGPU Breakaway Puck je výkonnější v jakékoli aplikaci, která využívá grafickou kartu, tj. nepočítá s procesorem. To platí i pro hry, zejména pro aplikace podporující vlastní framework Metal společnosti Apple.

Dostatek portů

Kromě grafického výkonu má Sonnet eGPU Breakaway Puck také řadu užitečných portů: dva porty USB-A, které umožňují připojit klasické příslušenství, jako je externí pevný disk, tiskárna nebo skener, aniž byste museli obsazovat port na Macu.

Sonnet eGPU Breakaway Puck je napájen externím zdrojem, který poskytuje napájení například i pro periferní zařízení USB. K vaší spokojenosti dokáže nabíjet i 13″ modely MacBook Air a MacBook Pro. Větší modely MacBooků Pro (15″ a 16″) se nenabíjejí dostatečným výkonem, a pokud zůstanou nenabité, nakonec se vybijí. Připojení zařízení USB, která vyžadují napájení, může snížit výkon 60 wattů na 45 wattů, takže je třeba s tím počítat při nabíjení přístroje.

Vzhledem k malým rozměrům lze produkt pomocí volitelného adaptéru VESA společnosti Sonnet namontovat i na zadní stranu displeje a díky prodlouženému kabelu jej lze používat nenápadně (provedení s otvory VESA 75 a VESA 100). Tichý provoz zajišťuje výkonný a tichý ventilátor.

V Česku můžete tyto karty zakoupit za 19 090 korun (model 5700XT), respektive za 18 990 Kč (model 5500XT).