Apple dále aktivně lobuje proti zákonu, který by legalizoval neautorizované opravy zařízení

V USA probíhá velká diskuze o novém zákonu, který by mohl legalizovat opravy různé spotřební elektroniky i mimo autorizované servisy.

Jednou ze společností, které se to nelíbí, je cupertinský gigant Apple. Společnost opakovně aktivně lobovala u amerických úřadů, aby zákon zvaný „Right to Repair“ (Právo na opravu) nevstoupil v platnost, anebo alespoň nebyl v plném znění. Pokud by jej totiž zákonodárci jednotlivých států prosadili, mohly by neautorizovaná servisní střediska opravovat spotřební elektroniku i bez svolení výrobce. Na situaci upozornil server Bloomberg.

Nyní je situace taková, že pokud chce neautorizovaný servis opravit dané zařízení (iPhone, iPad, Mac…), tak má velmi limitovaný přístup k náhradním dílům. Ty Apple, stejně jako další výrobci, blokují pouze pro autorizovaná servisní střediska. Zástupci cupertinské firmy to zdůvodňují primárně tím, že nevyškolený technik může zařízení poškodit a v horším případě přijít při neodborné manipulaci k újmě na zdraví.

Apple mezitím spustil vlastní program pro nezávislá servisní střediska. Servis, který si nechá vyškolit alespoň jednoho technika, bude mít nárok na některé náhradní díly. To je určitě pokrok správným směrem, avšak Apple bude nadále většinu komponent blokovat.

Kritici přístup korporací odsuzují. Apple ale není sám, který proti zákonu aktivně lobuje. Na jeho straně stojí třeba Amazon, Google nebo Microsoft. Jenže Apple je jediný, který dlouhodobě mluví o zelené politice a zodpovědném přístupu firmy k životnímu prostředí. V tomto přístupu je tedy citelný rozpor.

Apple dále aktivně lobuje proti zákonu, který by legalizoval neautorizované opravy zařízení