WD My Passport Edge: opravdu tenký přenosný disk [Zkušenosti]

Pro počítač s nevelkým SSD úložištěm si dříve nebo později budete muset pořídit také přídavné externí úložiště pro svá data. Jedno z nich jsme podrobili dlouhodobému testování.

Jistě pro vás nebude překvapením, že na SuperApple.cz namísto rychlých recenzí připravujeme raději delší reálné zkušenosti s daným produktem. S externím pevným diskem WD My Passport Edge tomu nebylo jinak – disk jsme intenzivně využívali déle než čtvrt roku. Přenášeli jsme jej pravidelně mezi různými místy (což především nyní v zimě není pro disk nic příjemného, vzhledem k rychlosti střídání teplot mezi vnitřním a venkovním prostředím), připojovali jsme jej k nejrůznějším zařízením, používali jsme jej pro střih na něm uložených videí i pro zálohy. Zažil i několik pádů a stále funguje.

Aby také ne, když jeho tělo je z velké části tvořeno hliníkem. Pevný rám a disk v něm uložený ochrání před mnohým nebezpečím, včetně běžných pádů. Navzdory rozšířeným pověrám vydrží moderní pevný disk ve vypnutém stavu daleko silnější pády, než jakých můžete v běžném použití dosáhnout. A v zapnutém stavu? V tom buďto disk zůstane zavěšen na připojeném kabelu, protože konektor je uvnitř jištěn, nebo se odpojí a tudíž padá s bezpečně zaparkovanými čtecími hlavami.

Použití hliníku však není jen bezpečnostním prvkem, ale i prvkem designovým. Disk vypadá zkrátka zatraceně dobře, kombinace černého matného krytu s hliníkovým rámem vám neudělá ostudu ani ve spojení s MacBookem Air, ani s drahým MacBookem Pro s Retina displejem. A samotný disk je velmi tenký, na výšku zabírá stejně prostoru, jako iPhone 4.

Praktické použití

Disk je určen přímo pro počítače se systémem OS X. To znamená, že je naformátován souborovým systémem HFS+ a najdete na něm i jednoduchou konfigurační utilitu WD Drive Utilities. Ta nabízí nástroje pro otestování disku, nastavení doby uspání při neaktivitě, vymazání disku i jeho registraci u výrobce. Ano, můžete všechny tyto činnosti provést prostřednictvím systémových nástrojů v čele s nástrojem jménem Disková utilita, zde je však najdete všechny pohromadě v přehledném rozhraní. Vše je samozřejmě lokalizováno do češtiny, WD u svých produktů na lokalizaci již delší dobu důsledně dbá.

Po celou dobu testování jsme disk používali se souborovým systémem ExFAT (více se o něm dozvíte v tomto našem článku). Ten nepřináší při použití u externího disku žádné výraznější výkonnostní omezení ve srovnání se standardním jablečným HFS+, ale na rozdíl od něho vám zajistí bezproblémovou výměnu dat s počítači se systémy Windows či Linux.

Disk se k počítači připojuje dodávaným USB kabelem, který je „obojetný“. To znamená, že jej můžete připojit jak k portu typu USB 2.0, tak i k novějšímu a rychlejšímu USB 3.0. Při použití pomalejšího portu budete omezeni jeho propustností, která je nižší než rychlost samotného disku. Teprve s přepojením na USB 3.0 port, který najdete na většině současných Maců, jej uvolníte.

Zjednodušeně řečeno se dá praktická propustnost tohoto disku srovnat s diskem připojeným prostřednictvím rozhraní FireWire 800 a může tak tyto disky dostatečně nahradit u počítačů, které již tento konektor neobsahují. Tedy jen s jediným rozdílem: v případě použití USB 3.0 si všimnete mírně zvýšených nároků na výkon procesoru, které u FW800 nezaznamenáte.

Nicméně pokud jste například doposud stříhali videa uložená na FW800 disku, budete totéž moci bez problémů dělat i na WD My Passport Edge.

A vidíte, úplně bych zapomněl zmínit naprostou nehlučnost disku. Budete se muset opravdu snažit, abyste jej slyšeli točit plotnami. Decentní je také malý světelný ukazatel činnosti, který ani ve tmě neoslňuje.

Osvědčil se

Testovaný disk se vyrábí v kapacitě 500 GB, což je pro většinu běžných činností více než dostatečné. Především pokud jste majiteli některého z přenosných Maců s nevelkým SSD úložištěm, pravděpodobně budete nějaké další rozšíření potřebovat. Na trhu najdete externí disky se stejnou kapacitou i o více než 500 korun levněji, jejich mechanické provedení však zřejmě nebude natolik kvalitní a jejich vzhled bude nejspíše připomínat výhru z pouti. Nám se My Passport Edge osvědčil více než dobře a téměř všude vzbuzoval zasloužený zájem. Je to totiž opravdu tenký přenosný pevný disk.

WD My Passport Ege 500 GB for Mac

  • líbilo se: vzhled a mechanické provedení, přenosové rychlosti, tichý chod
  • nelíbilo se: srovnatelná verze pro PC je levnější
  • cena: 2 208 Kč
  • zapůjčil: www.wdc.com/cz

[HTML1]

5 komentářů: „WD My Passport Edge: opravdu tenký přenosný disk [Zkušenosti]

  • avatar
    26. 03. 2013 (08:30)
    Trvalý odkaz

    To by mě zajímalo, proč je PC verze levnější, když tam bude nejspíše jinak naformátovaný FS a navíc ten spešl program, takže práce na 10 minut když si koupím tu PC verzi.

  • avatar
    26. 03. 2013 (09:50)
    Trvalý odkaz

    V mém okolí mělo spousta lidí extérní disky (ať ty malé, nebo ty s 3,5″ diskem uvnitř) značky WD. Všem do roka umřely. Ano, v rámci reklamace dostali nový, ale ta data se jaksi nenávratně ztratila. Takže tříměsíční test je sice prima, ale chtělo by to roční zátěžový, abych snad někdy začal uvažovat o koupi disku značky WD.

  • avatar
    26. 03. 2013 (19:02)
    Trvalý odkaz

    Testovaný disk se vyrábí i v kapacitách 1TB a 2TB, nejen 500GB. I s 2TB mám stejně dobré zkušenosti.

    • avatar
      26. 03. 2013 (19:29)
      Trvalý odkaz

      Nikoli, tenký model Edge je k dispozici pouze v 500 GB variantě :) Ty 1TB a 2TB patří do jiné řady :)

  • avatar
    31. 03. 2013 (15:06)
    Trvalý odkaz

    Mam wd 1tb vice nez 4 roky a porad funguje:))

Komentáře nejsou povoleny.