MacBooky Pro s Retina displejem mají zřejmě další problémy

Je známo, že patnáctipalcové modely MacBooků Pro s Retina displejem trpí problémy s displejem, vždyť za ně již Apple čelí žalobám. Nicméně se ukazuje, že  nejde o jediný problém.

Málokterá novinka se při uvedení na trh nepotýká s problémy a oč je dané zařízení pokrokovější, tím je pravděpodobnost těchto dětských nemocí větší. Zdá se, že nových MacBooků Pro s Retina displejem se dětské nemoci drží více, než by bylo zdrávo.

Velmi rozsáhlý materiál na toto téma sebrali redaktoři serveru 9TO5Mac, který si v originálním znění můžete přečíst přímo zde. My vám v tomto článku nabízíme z něj stručnější výtah.

Problémy s grafikou a stabilitou

Mnoho uživatelů zmiňuje problémy s grafikou, způsobující mrznutí nebo pády operačního systému. Části z nich pomohl poslední update firmwaru (informovali jsme ve Zprávách), ne však všem. Stále se objevuje zpomalování, které se spustí v případě, že procesor dosáhne teploty 80 stupňů Celsia, což vzhledem k tenkosti počítače není stěží dosažitelná hodnota.

V tomto případě se spustí tzv. throttling, což je metoda zpomalení procesoru vkládáním prázdných cyklů. Díky tomu klesne teplota procesoru, ale dramaticky klesá také výkon takového počítače. Pro srovnání – stolní počítače Mac mini se začnou stejně chovat až při dosažení teploty 100 stupňů Celsia na procesoru.

Čas od času se objevují problémy také se špatnou citlivostí Wi-Fi karty.

Blikání displeje

Objevuje se také problém s blikáním displejů. Jde o závadu, kterou nelze vědomě zreplikovat a projevuje se náhodným problikáváním horizontálních řádků na displeji. Vše se děje velmi rychle a záhy se vše vrátí do normálu, aby se po čase vše opět opakovalo.

Problémy s baterií

Určitá část uživatelů není schopna s MacBookem Pro s Retina displejem přesáhnout dvě a půl hodiny práce na baterii. Problém nemá známé řešení, uživatelé se snaží vše řešit cestou reklamace notebooku. Je také odpozorováno, že používání počítače s vyšším než výchozím rozlišením se na výdrži také neblaze projevuje.

Bolesti průkopníků

Apple byl první, kdo se odvážil použít displej s takto vysokým rozlišením v běžně dostupném počítači a dalo by se tak říci, že se mu to trochu vymstilo. Některé z těchto problémů bude jistě možné vyřešit softwarově (zpomalování, problémy s grafickým výkonem), u některých to tak jednoduché nebude („duchové“ na displeji, blikání displejů). A s výjimkou artefaktů na displeji se tyto problémy objevují na noteboocích obou dostupných velikostí, na patnáctipalcovém však o něco častěji.

Redaktoři 9TO5Macu vše shrnují informací, že „tři ze tří čtenářů jejich serveru, kteří si pořídili 15palcový model MacBooku Pro s Retin a displejem, mají některý z výše popsaných problémů“. A zkušení Apple-matadoři pokyvují hlavou, protože jim na mysli vytanula lety ověřená pravda: nekupuj první generace produktů od Applu…

Pokud vlastníte MacBook Pro s Retinou:

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

18 komentářů: „MacBooky Pro s Retina displejem mají zřejmě další problémy

  • avatar
    25. 03. 2013 (10:11)
    Trvalý odkaz

    Bohuzel tohle neni problem jenom Retiny, ale ja to osobne vidim jako celkovej problem Apple. Opravuju a delam Support jako IT v jednom vydavatelstvi kde se vyuziva jen Apple platforma. Nezazil jsem ani jeden model z rady Imac aby nemel problem s displejem. Muzu s jistotou rict, za do roka a pul pri dennim vyuziti pocitace cca. 8h denne jdete do servisu s minimalne reklamaci displeje. Co nejvic odchazi jsou displeje a potom harddisky, ale bohuzel displeje zaujimaji nemale % v chybovosti tehle produktu.

    • avatar
      25. 03. 2013 (10:13)
      Trvalý odkaz

      Hm, tomu bych i věřil. Apple cílí iMac jako domácí stroj – takže něco, co jeden pár hodin večer v rodině a tak asi jej moc netestují pro náročné využití po celý den…

      • avatar
        25. 03. 2013 (11:17)
        Trvalý odkaz

        Uh! To by bylo velike zklamani.. Ziju v domneni, ze jde o vyladeny, funkcne a designersky, dokonaly stroj za ktery si necha Apple zaplatit. Ze jde o top tridu. Jsem docela prekvapen, protoze bych rekl, ze vite o cem mluvite.

        • avatar
          25. 03. 2013 (12:46)
          Trvalý odkaz

          My jsme ve firme zkusili etapu s iMacy pro profesionalni praci. Vse vypadalo celkem dobre, nez u jednoho z nich v druhem roce doslo k poruse. Rocni zaruka pro firmy bohuzel uz nebyla nic platna a zkusenost s jednim ceskym servisem byla dosti silena. Tvrdili, ze je treba vymenit temer vse za vic jak 30 tisic. Nezdalo se nam to a zkusili jsme servis v Nemecku, ti pouze za necelych 8 tisic vymenili grafickou kartu a iMac od te doby funguje. Nicmene nez se vse vyresilo, museli jsme poridit novy stroj. U druheho iMacu se zatim po 3 letech vyraznejsi problemy neobjevily, pouze prestala fungovat dvd mechanika.

          Celkove jsme ale dospeli k nazoru, ze All in One neni pro profesionalni vyuziti idealni, pokud si firma nemuze dovolit mit v zasobe volne stroje pro pripad problemu. At odejde co odejde, znamena to neprijemne dlouhou dobu, kdy je pocitac v servisu. Nez aby se spravila vadna vestavena dvd mechanika, radsi se koupi externi.

          Na druhou stranu s Mac Pro mame jen ty nejlepsi zkusenosti, nektere bezi nonstop uz patym rokem a jedina zavada, odesly disk, se dala pomerne pohodlne vyresit bez nutnosti nosit cokoliv do servisu. Takze netrpelive ocekavame novy model Mac Pro, ktery nahradi zbyle aktivne pouzivane iMacy.

          Pokud nemate velke pozadavky na vykon, tak bych rekl, ze mini s kvalitnim displejem je taky lepsi volba nez iMac.

          • avatar
            25. 03. 2013 (13:36)
            Trvalý odkaz

            S tím závěrem ze zkušenosti plně souhlasím: pokud chcete „držák“ pro dlouhodobou práci a vysoké zatížení, nic stabilnějšího než Mac mini nenajdete…

          • avatar
            26. 03. 2013 (09:04)
            Trvalý odkaz

            Mohu potvrdit, Mac mini mi bezi od roku 2006 v podstate nonstop jako televizni centrum (pres den nahrava, v noci konvertuje, no to i pres den, uz nejde o zadnou stihacku :-) a bez problemu. Pouze nekolikrat cisteny od prachu a ted zacina odchazet meneny hdd… Rekl bych docela drzak!

  • avatar
    25. 03. 2013 (10:37)
    Trvalý odkaz

    Bohužel toto je poslední dobou a tím nemyslím pár měsíců všeobecný problém u Apple. Nepamatuju za poslední roky, aby s něčím s čím Apple přijde nebyl nějaký problém. Bohužel.

    • avatar
      25. 03. 2013 (10:38)
      Trvalý odkaz

      Tak něco by se určitě našlo, třeba na iPad mini si toho moc nevybavuju, tedy spíš nic si nevybavuju…

      • avatar
        25. 03. 2013 (12:57)
        Trvalý odkaz

        Přesně to mě při čtení článku napadlo, že nemám jediný problém s iPadem mini, ale naopak je skvělý po všech stránkách. A to je 1. generace. Takže zde to neplatí :)

        • avatar
          25. 03. 2013 (13:35)
          Trvalý odkaz

          Není, iPad mini je vlastně jen trošku zmenšená kopie odladěného iPadu 2, tam už nebylo co pokazit :)

          • avatar
            27. 03. 2013 (09:07)
            Trvalý odkaz

            A co je pokaženého na iPadu1 ?

          • avatar
            27. 03. 2013 (09:13)
            Trvalý odkaz

            Vlastně nic, pouze množství paměti neodpovídá rozlišení, tudíž nemůže jít na vyšší verze systému. Právě více paměti je nejvýraznější benefit, který přinesla dvojka…

  • avatar
    25. 03. 2013 (10:39)
    Trvalý odkaz

    MacBook Pro obecne neni spatny notebook ale to Pro v nazvu je vtip. Stylovka lepsi tridy mozna, ale pracovat se na nem da jen pokud ma clovek nizke pozadavky a nevadi mu hlucnost :/

  • avatar
    25. 03. 2013 (13:16)
    Trvalý odkaz

    Ja nevim proc Apple neudela levnejsi variantu Mac Pro, neco mezi Mini a Mac Pro, spousta firem by do tohoto modelu urcite sla. Zaroven by se Apple dostal vice do korporatni sfery kde mu ujel vlak. Mini je slabej a Mac Pro prilis drahej, mam na mysli model ktery by mohl uspokojit stredne narocneho uzivatele ktery uprednostnuje radeji vlastni volbu LCD pred resenim All In One. Podle mne je to chyba, ze tento model chybi, mohl by prijit novy Cube nebo neco podobneho.

  • avatar
    25. 03. 2013 (13:42)
    Trvalý odkaz

    memu iMacu (G5) po 6ti letech denodenniho imrvére užívání odešla akorát dvd mechanika…inu nove frajeřinky už asi nejsou tak namakane stroje co dřív :-(

  • avatar
    25. 03. 2013 (18:05)
    Trvalý odkaz

    Tak nevím, dnes me prisla nejaka ta korunka a uvažoval jsem nahradit 3 roky stary macbook pro a novy s retinou, tento článek me jako jeden z mnoha kritickych clanku zase na hlídal zda tezce vydělané penízky obětovat a riskovat révy, čas a další peníze o reseni reklamaci

  • avatar
    26. 03. 2013 (07:15)
    Trvalý odkaz

    Retina jsem zkousel v obchode a vzdy me prekvapovalo, ze scrolling je vyrazne trhany. O zarizeni za desetitisice mam jine predstavy. Rok 2010, kdy se Apple defintivne rozloucil u modelove rady „Pro 13“ s normalni integ. grafikou a frci na vyrazne levnejsi variante intel (cpu/gpu) to jde s Applem s kopce. Jenom za posledni rok prodal Apple o 1 mega mene hardwaru s OS X nez v predchozim. V kazdem pripade vlastnim MB Air11 a po aktualizaci na ML prestal podporovat rozliseni 2560×1600 a vzdy to zustane na 1280×800. Na Lionu, kde vse fungovalo bez problemu uz nelze ofiko downgradovat. O serialu WiFi na Airu nema ani smysl psat. Opravdu chceme, aby takova vyrazne neschopna spolecnost produkovala pocitace? Nebylo lepsi se zamerit jen na iOS, ktery fakt umeji?

  • avatar
    02. 04. 2013 (10:32)
    Trvalý odkaz

    Dobry den,mate nekdo prosim zkusenost s bliskanim dipsleje? Mam ho nejak casto a uz dlouho. Denne urcite min. 7x se bliskal a nekdy 2-3x za sebou :( . Nevite co s tim? Diky moc za rady.

Komentáře nejsou povoleny.