ExFAT: řešení pro přenos dat na discích mezi Macy a Windows (+ návod Jak na to)

Operační systém OS X obsahuje jednu zajímavou funkci, kterou jistě přivítá nejeden z vás: operační systém dostal plnou podporu souborového formátu ExFAT. Díky tomu máte k dispozici systém, který bez problémů přenesete libovolná data mezi Windows a Macy.

Až doposud byla situace, kdy jste na jednom externím disku chtěli přenášet větší objemy dat mezi počítači se systémy Windows a Mac OS X, jen obtížně řešitelná. Windows si bez instalace doplňků třetích stran neporadí s naším formátem HFS+, Mac si naopak nativně neporadí se zápisem na konkurenční NTFS. A starý dobrý formát FAT vám neumožní přenášet soubory větší než čtyři gigabajty. Ošemetná situace, kterou většina řešila použitím některého z doplňků na některé z platforem.

To vše je od Mac OS X verze 10.6.5 minulostí, protože Apple do tohoto systému zařadil podporu souborového systému ExFAT. Ten, jak již jeho název napovídá, vychází ze známého systému FAT, na rozdíl od něj však odstraňuje velké množství jeho nectností vyplývajících z jeho stáří. Z uživatelského hlediska pak stojí za zmínku především odstranění problému s nemožností ukládat soubory větší než čtyři gigabajty.

Technologické okénko: ExFat podrobněji

Souborový systém ExFAT je proprietární souborový systém vyvinutý v roce 2006 Microsoftem, který si jej patentovat v roce 2009. Je vhodný především pro přenosná média a disky všude tam, kde se počítá s přenosem dat větších objemů mezi různými platformami.  Maximální teoretická velikost souboru je 16 EiB, maximální doporučená velikost je však 512 TiB – tedy dostatek pro všechny v současnosti myslitelné aplikace. Mimo to poskytuje možnost uložit více než 65 536 souborů, podporuje uživatelská práva i transakce.

Souborový systém ExFAT v současnosti nativně podporují operační systémy Windows Embedded CE 6.0, Windows Vista SP1, Windows 7, Windows Server 2008 a Mac OS X 10.6.5. K dispozici jsou ovladače i pro Linux, jde však o ovladač licencovaný a uzavřený. Starší verze Mac OS X tuto podporu nativně nedostaly, lze zde prozatím využít ovladače systému MacFUSE, pro starší verze Windows XP existuje ovladač přímo od Microsoftu. Formát ExFAT začínají podporovat také výrobci fotoaparátů, hudebních přehrávačů i další spotřební elektroniky.

Proto pokud máte externí disk, velký flash disk nebo SDXC paměťovou kartu a nechcete být omezeni čtyřmi gigabajty omezení staršího systému FAT, je ExFAT pro vás tím pravým. Přečtete jej na Macu stejně dobře, jako na Windows a to bez jakékoli degradace rychlosti. Abyste však mohli své disky v novém systému použít, musí je nejdříve novým souborovým systémem naformátovat.

Pozor, formátováním přijdete o všechna data na formátovaném disku. Zazálohujte je, než budete pokračovat.

Jak na to

  1. Připojte k počítači disk, který chcete naformátovat,
  2. spusťte aplikaci Disk Utility,
  3. v levém sloupci zvolte disk, který chcete naformátovat (v našem případě jde o 16GB flash disk s názvem PENDRIVE),
  4. v pravé části okna se přepněte na záložku Erase (Vymazat),
  5. z rozbalovací nabídky Format (Formát) zvolte položku ExFAT,
  6. do položky Name (Jméno) zadejte jméno disku,
  7. kliknutím na tlačítko Erase (Vymazat) provede formát disku.
  8. Hotovo!

Je potěšující, že Apple licencoval tento formát a umožnil tak konečně bezproblémovou výměnu dat mezi počítači s různými operačními systémy, která doposud opravdu chyběla. Nyní zbývá již jen prostřednictvím některého z updatů přidat tuto podporu nativně také pro starší verzi systému a osobně by mě potěšila, kdyby tento formát začal používat také iTunes u iPodů – například iPod classic si svou kapacitou a snadností použití coby externí disk o něj přímo říká.

38 komentářů: „ExFAT: řešení pro přenos dat na discích mezi Macy a Windows (+ návod Jak na to)

  • avatar
    15. 11. 2010 (09:10)
    Trvalý odkaz

    Skvelý článok. Okrem iného tiež rieši môj starší problém s exter. diskom, kde mi Ubuntu pár mesiacov dozadu po nainštalovaní rozdelilo pripojený disk a prišiel som o 130 GB, našťastie len volného miesta. Ďakujem.

  • avatar
    15. 11. 2010 (09:12)
    Trvalý odkaz

    +1, fajn článek.
    Jen se obávám toho rozšíření do spotřební elektroniky. Specifikace není veřejná, Microsoft chce za exFAT licenční poplatky…
    Z toho důvodu taky, předpokládám, exFAT nikdy v iPodech neuvidíme (ani není o co stát, mass storage vrstva jde udělat i nad hfs+, a to už je jiný problém).

    • avatar
      15. 11. 2010 (09:20)
      Trvalý odkaz

      Co mam informaci, tak licence koupena Applem zahrnuje i produkty ze
      spotrebky, takze bych ty iPody zas tak nerealne nevidel, licenci jim
      to dovoluje….

      Osobne bych videl rozsireni do kamer a fotaku, kde vyrobci mohou
      zakoupit plosnou licenci pro vsechny produkty bez rozdilu ceny a
      urceni, u mobilu a podobnych je jich licence objemova…

  • avatar
    15. 11. 2010 (09:33)
    Trvalý odkaz

    super članok, akurat včera som formatoval externy disk a rozmyšlal som čo sa to tam objavilo za možnosť

  • avatar
    15. 11. 2010 (09:42)
    Trvalý odkaz

    Opravdu souborový formát ExFat nedegraduje rychlost zápisu a čtení? Mám externí firewire disk 640GB. Nerad bych přišel o výhody rychlosti přenosu přes firewire při přeformátování na ExFat.

    • avatar
      15. 11. 2010 (11:34)
      Trvalý odkaz

      Ano, jsou rychlejší a pomalejší filesystémy, ale v kontextu Firewire a Mac OSu nebo Windows to nemá smysl řešit. Overhead FW rozdíly mezi (ne úplně archaickými) filesystémy smaže. Navíc na Macu ani na Windows stejně není moc z čeho vybírat.

      • avatar
        15. 11. 2010 (21:13)
        Trvalý odkaz

        zkusil jsem otestovat disk pomocí benchmarku Xbench s filesystémem HFS a ExFat a rozdíl je více než viditelný. Bohužel šlo o takové hodnoty, kvůli kterým jsem se rozhodl používat nešikovné rozdělení externího disku na ntfs a hfs část…

        • avatar
          15. 11. 2010 (21:57)
          Trvalý odkaz

          Tak jsem to sám zkusil, a máš pravdu. Sekvenční zápisy má ExFAT pomalejší. Nikdy bych si nemyslel, že Microsoft udělá tak špatný filesystém, že bude pomalejší než letitý hfs+.
          Na druhou stranu, vůbec nezávisí, jak disk připojuješ, ExFAT má oproti hfs+ i na USB flash menší výkon. Otázkou taky zůstává, jak to ten Xbench vlastně testuje.
          Omlouvám se, že jsem něco napsal, aniž bych to ověřil.

          • avatar
            15. 11. 2010 (23:19)
            Trvalý odkaz

            Nic se neděje. Ale opravdu mě mrzí, že ty rychlosti jsou nižší. Už jsem si myslel, že budu mít tento problém vyřešený jednou pro vždy a ke své spokojenosti. No nezbývá než se s tím potýkat dál po starém způsobu…

  • avatar
    15. 11. 2010 (09:48)
    Trvalý odkaz

    Pěkný, ale Windosáři stejně na externích discích zůstanou věrni NTFS a jeho podpora v OSX je bezprolémová, takže proč někomu vysvětlovat, aby si do XPček instaloval nějaké drivery a formátoval 1TB externí disk neznámým filesystémem :-)

    • avatar
      15. 11. 2010 (10:03)
      Trvalý odkaz

      Treba uz jen proto, ze NTFS na externim, tedy nesystemovem, disku je
      kanon na vrabce. I Microsoft moc dobre vi, proc pro ne doporucuje
      ExFAT a ne NTFs :)

      • avatar
        15. 11. 2010 (23:24)
        Trvalý odkaz

        Neni to az tak o systemovem a nesystemovem disku, jako spis o narocnosti na zdroje. Datove struktury v NTFS jsou sice „rychle“, ale zato slozite na „spocitani“, coz ve spotrebni elektronice prekazka. Specifikace NTFS je stejne zcela uzavrena, proto bych ani nerekl, ze je podpora NTFS v SL bezproblemova. Pry staci poskozeny zurnal (odpojeni za provozu) a SL uz disk nenamountuje. (Pokud je ten NTFS driver v MacOS X neco jineho nez ten v NTFS-3G, rad se poucim.)
        Co je s podivem, ze kdyz uz si MS nechava platit za exFAT jako za „filesystem pro flashdisky“, ze v te specifikci neni nic jako wear-leveling/copy-on-write…

  • avatar
    15. 11. 2010 (11:28)
    Trvalý odkaz

    Mám pocit, že v téhle větě je chyba, v závorce co chybí IMHO : Windows si bez instalace doplňků třetích stran neporadí s naším formátem HFS+, Mac si naopak nativně (ne)poradí se zápisem na konkurenční NTFS.

  • avatar
    15. 11. 2010 (11:35)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, moje situace je taková chci si koupit ext. disk pro zálohu dat s Time Machine, ale zároveň chci přenášet data mezi MacBookem Pro a PC s Windows. Jakým způsobem to řešit a umožňuje tento formát ExFat tedy zálohu přes Time Machine na části disku a zároveň možnost přenášet jiná data mezi Mac OSX a Windows? Případně souvisí tato informace s mou situací nebo ne. Mám Mac teprve pár měsíců a svět Apple teprve objevuji.

    • avatar
      15. 11. 2010 (12:25)
      Trvalý odkaz

      Na disku je treba vytvorit dva oddily – jeden HFS+ pro Time Machine,
      druhy ExFAT pro prenos dat….

      • avatar
        15. 11. 2010 (15:43)
        Trvalý odkaz

        Děkuji za vysvětlení. Snad jen jedna doplňujíčí otázka. Jak to provést? Uvítám i případný odkaz na článek pokud jste o tom již někde psali. Hledal jsem zde na stránkách supperapple ale nenašel jsem.

        • avatar
          15. 11. 2010 (16:02)
          Trvalý odkaz

          Disk Utility umožňuje rozdělit disk na více oddílů, záložka Partition, Volume Scheme, pod tím plus a mínus je samovysvětlující :-)

      • avatar
        16. 11. 2010 (05:54)
        Trvalý odkaz

        Ja len dodam, ze je dobre si tam vytvorit este jednu malu particiu FAT32 (par 10MB) na ktoru si stiahne ovladac exFAT pre Windows XP, aby potom dotycny nebol prekvapkany ak pride s diskom ku znamemu co ma XP a nahodou nema pripojenie na net…

      • avatar
        16. 11. 2010 (05:54)
        Trvalý odkaz

        Ja len dodam, ze je dobre si tam vytvorit este jednu malu particiu FAT32 (par 10MB) na ktoru si stiahne ovladac exFAT pre Windows XP, aby potom dotycny nebol prekvapkany ak pride s diskom ku znamemu co ma XP a nahodou nema pripojenie na net…

  • avatar
    16. 11. 2010 (13:10)
    Trvalý odkaz

    Tak jsem zkusil naformátovat disk v ExFat doma na Applu a v práci se mi stakovým diskem podařilo třikrát zamrznout počítač. Odkaz který tam máte na stránky Mrkvosoftu není vhodný pro česky lokalizovaná windows, našel jsem přes článek na živě jiný, kde jsem aktualizaci stáhl, zresetil a stejně nic – widnows disk nevidí a spolehlivě zamrzn, takže hardreset… Zkoušeli jste to? Byly podobné potíže? Mám blbě naformátovaný disk nebo špatný ovládače pro windows, budu to zkoušet dál.

  • avatar
    18. 11. 2010 (20:18)
    Trvalý odkaz

    Mám za Air port extreme disk. Chtěl jsem pro něj použít ExFat. Ale nějak ho nevidím. Podporuje ho současný firmware nebo ne, nebo něco dělám špatně?

    Díky za pomoc
    Zdeněk

  • avatar
    17. 12. 2010 (16:52)
    Trvalý odkaz

    mel bych takovy dotaz, naformatoval jsem si disk exFAT systemem a vsechno v pohode, ale ted se mi externi disk podarilo preformatovat time machine. Nevite jak obnovit data? :( Diky

  • avatar
    21. 12. 2010 (08:33)
    Trvalý odkaz

    Zdravím mám flash disk kingston datatraveler 200 -128gb a chci se zeptat zda s tím jde něco udělat aby mě šli přehrávat třeba filmy na stolním dvd přehrávači protože ty nepodporují ani ntfs a ani exfat díky za radu zda to vůbec jde

  • avatar
    28. 12. 2010 (18:56)
    Trvalý odkaz

    Asi jsem opravdu velký negramota, ale může mi někdo říct jak spustím Disk Utility???

    Stáhnu aktualizaci z http://support.microsoft.com/kb/955704/cs však mi instalace nenabídne žádnou cestu resp. kam se instaluje. To by mi až tak nevadilo, kdyby mi Správa disků nabídla formátování v exFat a ne jen stále v NTFS.

    Může mi někdo poradit s tím, kam se utilitka nainstalovala nebo jak ji spustit???

    Díky za radu.

    • avatar
      28. 12. 2010 (19:05)
      Trvalý odkaz

      Treba napsat Disk Utility do Spotlight policka? Nebo jej normalne
      najit ve slozce aplikaci…
      Zminovany balik pro windows neni zadna aplikace, pouze ovladac do
      systemu – nikde zadnou utilitu neinstaluje…

      • avatar
        28. 12. 2010 (19:22)
        Trvalý odkaz

        …a Spotlight policko je co? Omlouvám se za hloupé dotazy, ale jsem už bezradný a potřebuju navést krok po kroku…

        • avatar
          28. 12. 2010 (20:54)
          Trvalý odkaz

          Zakladni vyhledavani v systemu – proste kliknete na tu malu lupu v
          pravem hornim rohu obraovky…

    • avatar
      31. 12. 2010 (13:37)
      Trvalý odkaz

      Disk Utility je na Macu. Ve Windows pouzijte Spravu disku (pravym tlacitkem na Tento pocitac – Spravovat – v lvem sloupci Sprava disku). Ale opatrne, spatnym zachazenim muzete prijit o vsechna data ;)

  • avatar
    06. 03. 2011 (18:58)
    Trvalý odkaz

    Zdravím, nevím čím to ale dyž naformátuju externí disk na ExFAT tak mi ten disk ve windows 7 vůbec nenaběhne, mám ho rozdělený na 2 díly, 1 pro time machine a druhej na exfat, MAC ho bere v pohodě ale windows už bohužel ne , dík za odpověď

  • avatar
    25. 09. 2012 (11:19)
    Trvalý odkaz

    od apple nemam doma macintose takze logicka otazka zni jak nebo cim naformatuji flashku pod windows 7 jako ExFAT a vubec ve windows 7 !!! nejdou vytvaret oddily ve spravci disku na flash disk ani naformatovat jen oznami ze disk je nutne naformatovat ale cely system je zamrzly !!! ve win Xp to jde bez problemu vcetne diskoveho spravce cim to je netuim Sp3 XP Sp1 W7 nainstalovano nepomaha
    odstranit oddil z flasky bez problemu po zabotovani instalacky win XP sp3 win 7 neskousel jsem vytvoreni NTFS ve windows spravci disku na flash disk nejde :-/ jen blby FAT

    super uzasna debilita WINDOWS a MRKVOSHITU snad v LINUXU budu mit vic uspechu a dostanu na ten flash disk alespon NTFS

    • avatar
      21. 01. 2013 (23:10)
      Trvalý odkaz

      ExFat pod Windows (7 a vyssi) naformatujeme pomoci systemove utility DISKPART spustene z prikazoveho radku. POZOR!!! Velmi opatrne – nastroj pro zkusene, lze si tim zpusobit dost problemu treba tim, ze k formatovani vybereme nespravny disk… ;)

  • avatar
    20. 01. 2013 (19:43)
    Trvalý odkaz

    Nevím co dělám špatně ale na OSX 10.4.11 na PPC se mi MacFuse nepodařilo rozběhat asi je to fakt starej systém.

    • avatar
      15. 04. 2013 (09:19)
      Trvalý odkaz

      tento problém řeším taky—podařilo se ti to rozběhnout?

  • avatar
    22. 01. 2013 (06:25)
    Trvalý odkaz

    Já bych měl dotaz. Mám Time Capsule a PC a nevím jak mám ten disk v Time Capsule naformátovat na exFAT. Myslel jsem že bych to udělal pro budoucnost kdybych si koupil iMaca. Jelikož se to ve Windows hlásí jako síťový disk tak mi to nenabízí formát. Nemá někdo zkušenost ?Díky

Komentáře nejsou povoleny.