Facebook Messenger: telefonování zdarma a vrásky mobilních operátorů

Sociální síť Facebook včera nadělala vrásky mobilním operátorům, prozatím tedy těm americkým: ve své aplikaci zavedl možnost telefonování zdarma.

Facebook svou aplikaci Facebook Messenger pro iOS updatovat již začátkem tohoto měsíce a přidal v ní experimentální podporu pro internetové telefonování mezi jednotlivými uživateli této sociální sítě. Při spuštění byla tato funkce omezena pouze na uživatele s kanadskými účty, včera však Facebook otevřel tuto schopnost také pro všechny uživatele s americkými účty. A to je pěkných pár milionů uživatelů.

Zahájení hovorů je snadné, v aplikaci při probíhajícím klasickém chatu stačí klepnout na tlačítko se symbolem i v pravém horním rohu obrazovky. Jde o klasický hlasový hovor, v tom se tedy řešení Facebooku liší od volání přes FaceTime od Applu, které se primárně zaměřuje na videohovory.

Proč však by se měli operátoři začít bát této nové možnosti telefonování? Vždyť nejrůznější aplikace pro internetovou telefonii v čele s rozšířeným Skypem jsou na trhu již delší dobu. A je to samozřejmě pravda.

Jenže zde jde o Facebook a jeho sílu. Pokud by Facebook povolil tuto funkci pro všechny účty, což lze předpokládat, dostaly by možnost volání zdarma vlastně všichni uživatelé této sociální sítě, což je více než jedna miliarda lidí. Prozatím je tato možnost omezena na iOS aplikaci jako takovou, není ale větším technickým problémem ji přidat do ostatních mobilních platforem. A vzhledem k tomu, že většina uživatelů chytrých telefonů používá i internetový paušál, se spousta z nich velmi rychle naučí tuto schopnost používat. A pokud Facebook přidá možnost hovoru také do klasické webové verze svého portálu (jako to již nyní dokáže například Google), nebude stát masivnímu rozšíření nic v cestě.

Operátoři tak mají v ruce jednu jedinou zbraň, a tou je uživateli tolik proklínaný FUP. Ovšem vzhledem k nevelké datové náročnosti hlasového hovoru by mohlo být možno i s nevelkou hodnotou předplacených dat telefonovat dostatečně dlouho. Rozhodně déle, než byste za stejné peníze dokázali telefonovat za klasické ceny.

Bude tak zajímavé sledovat, co vše tato funkcionalita spustí. Z pohledu uživatele se mi však velmi líbí a doufám, že brzy bude funkční i pro naše účty.

Aplikace Facebook Messenger pro iOS je dostupná zdarma, stahovat ji můžete z App Store.

Ilustrační foto: The Verge

Jeden myslel na “Facebook Messenger: telefonování zdarma a vrásky mobilních operátorů

  • avatar
    17. 01. 2013 (21:01)
    Trvalý odkaz

    aneb facebook uz bude mit dohled i nad nasim hlasem. ANI JEDNOU to nepouziju, staci, kdyz ma spoustu podkladu s mym xichtem!

Komentáře nejsou povoleny.