Zapomeňte na M2, Apple místo něj představil M1 Ultra

M1 Ultra, který je k dispozici ve zcela novém Mac Studiu, přináší na stolní počítače nebývalý výkon. Podle Apple jde o nejvýkonnější čip pro osobní počítače na světě.

Apple dnes představil procesor M1 Ultra. Díky technologii UltraFusion – inovativní architektuře balení společnosti Apple, která propojuje pracovní plochu dvou čipů M1 Max a vytváří tak systém na čipu (SoC) s dosud nevídanou úrovní výkonu a schopností. Ano, Apple skutečně slepil dva čipy M1 Max do jednoho kousku.

Nový SoC se skládá ze 114 miliard tranzistorů, což je nejvíce, co kdy bylo použito v čipu pro osobní počítače. M1 Ultra může být nakonfigurován s až 128 GB sjednocené paměti s vysokou propustností a nízkou latencí, ke které může přistupovat 20jádrový CPU, 64jádrový GPU a 32jádrový Neural Engine, což poskytuje ohromující výkon vývojářům kompilujícím kód, umělcům pracujícím v obrovských 3D prostředích, která dříve nebylo možné vykreslit, a profesionálům v oblasti videa, kteří mohou překódovat video do ProRes až 5,6× rychleji než s 28jádrovým Macem Pro s Afterburnerem.

Přelomová architektura UltraFusion

Základem M1 Ultra je výkonný a energeticky úsporný M1 Max. Při sestavování M1 Ultra se spojují matrice dvou M1 Max pomocí UltraFusion, což je architektura vytvořená společností Apple na zakázku. Nejběžnějším způsobem, jak škálovat výkon, je propojení dvou čipů prostřednictvím základní desky, což obvykle přináší značné kompromisy, včetně zvýšené latence, snížené šířky pásma a zvýšené spotřeby energie.

Inovativní technologie UltraFusion společnosti Apple však využívá křemíkový „interposer“, který propojuje oba čipy a poskytuje tak obrovskou šířku pásma mezi nimi s nízkou latencí 2,5 TB/s – více než čtyřnásobnou šířku pásma oproti přední technologii propojení více čipů. Díky tomu se M1 Ultra chová a je softwarem rozpoznáván jako jeden čip, takže vývojáři nemusí přepisovat kód, aby využili jeho výkon. Jde tak vlastně o dvouprocesorový počítač, avšak vše se odehrává na jednom jediném čipu.

Bezprecedentní výkon a energetická účinnost

M1 Ultra je osazen 20jádrovým procesorem s 16 vysoce výkonnými jádry a čtyřmi vysoce úspornými jádry. Poskytuje o 90 % vyšší vícevláknový výkon než nejrychlejší dostupný 16jádrový čip pro stolní počítače ve stejném energetickém rozsahu. M1 Ultra navíc dosahuje špičkového výkonu PC čipu (Intel/AMD) při spotřebě o 100 wattů nižší. Tato ohromující účinnost znamená nižší spotřebu energie a tichý chod ventilátorů, a to i v případě, že aplikace jako Logic Pro procházejí náročnými pracovními postupy, jako je zpracování obrovského množství virtuálních nástrojů, zvukových plug-inů a efektů.

Pro nejnáročnější grafické potřeby, jako je 3D vykreslování a komplexní zpracování obrazu, má M1 Ultra 64jádrový grafický procesor – 8x větší než M1 – který poskytuje vyšší výkon než i nejkvalitnější dostupné grafické procesory pro PC a zároveň spotřebuje o 200 wattů méně energie.

S M1 Ultra se zvětšila i sjednocená paměťová architektura společnosti Apple. Šířka paměťového pásma se zvýšila na 800 GB/s, což je více než desetinásobek nejnovějšího čipu pro stolní počítače, a M1 Ultra lze nakonfigurovat se 128 GB sjednocené paměti. V porovnání s nejvýkonnějšími grafickými kartami pro PC, které mají maximální kapacitu 48 GB, se nic nepřibližuje M1 Ultra v oblasti grafické paměti pro podporu obrovských pracovních zátěží náročných na GPU, jako je práce s extrémní 3D geometrií a vykreslování masivních scén.

32jádrový Neural Engine v M1 Ultra provádí až 22 bilionů operací za sekundu, což urychluje řešení nejnáročnějších úloh strojového učení. A díky dvojnásobným možnostem mediálního enginu oproti M1 Max nabízí M1 Ultra bezprecedentní propustnost kódování a dekódování videa ProRes. Nové Mac Studio s M1 Ultra totiž dokáže přehrát až 18 streamů 8K videa ProRes 422 – to žádný jiný čip nedokáže. M1 Ultra také integruje vlastní technologie Apple, jako je zobrazovací engine schopný řídit více externích displejů, integrované řadiče Thunderbolt 4 a nejlepší zabezpečení ve své třídě, včetně nejnovější technologie Apple Secure Enclave, hardwarově ověřeného zabezpečeného spouštění a technologií proti zneužití za běhu.

MacOS a aplikace škálují až do M1 Ultra

Hluboká integrace hardwaru a softwaru byla vždy základem zážitku z Macu. macOS Monterey byl navržen pro platformu Apple Silicon a využívá obrovský nárůst propustnosti CPU, GPU a paměti M1 Ultra. Vývojářské technologie jako Metal umožňují aplikacím naplno využít nový čip a optimalizace v Core ML využívají nový 32jádrový Neural Engine, takže modely strojového učení běží rychleji než kdy dřív.

Uživatelé mají přístup k dosud největší sbírce aplikací pro Mac, včetně aplikací pro iPhone a iPad, které nyní mohou běžet na Macu, a univerzálních aplikací, které naplno využívají výkon čipů rodiny M1. Aplikace, které ještě nebyly aktualizovány na verzi Universal, poběží bez problémů s technologií Apple Rosetta 2.

Další skok v přechodu na křemík Apple

Apple představil křemík Apple téměř ve všech počítačích Mac ze současné řady a každý nový čip – M1, M1 Pro, M1 Max a nyní M1 Ultra – uvolňuje pro Mac úžasné možnosti. M1 Ultra doplňuje rodinu čipů M1 a pohání zcela nový Mac Studio, vysoce výkonný stolní systém s přepracovaným kompaktním designem, který je umožněn špičkovým výkonem křemíku Apple na watt.