Nový iPhone SE: výkonný ve starém designu [Představení]

Nejdostupnější iPhone je vybaven výkonným procesorem A15 Bionic, 5G, lepší výdrží baterie, zvýšenou odolností a novým systémem fotoaparátu s pokročilými funkcemi, jako je Smart HDR 4, fotografické styly a Deep Fusion.

Společnost Apple včera představila iPhone SE, nový výkonný iPhone v již osvědčeném designu s výjimečnými schopnostmi a výkonem. Ten je vybaven mnohými vylepšeními včetně výkonného čipu A15 Bionic, který pohání pokročilé funkce fotoaparátu a zlepšuje vše, od úprav fotografií až po výkonově náročné operace, jako je hraní her a rozšířená realita. Spolu s 5G, delší výdrží baterie a zvýšenou odolností se iPhone SE dodává ve třech barvách – půlnoční, hvězdné a (PRODUCT)RED.

 iPhone SE bude možné předobjednat již tento pátek 11. března, dostupný bude od pátku 18. března.

Osvědčený design s 4,7palcovým displejem

iPhone SE má konstrukci z leteckého hliníku a skla, nyní s nejtvrdším sklem ve smartphonu na přední i zadní straně – stejným jako na zadní straně iPhonu 13 Pro a iPhonu 13. S označením IP67 pro odolnost proti vodě a prachu je iPhone SE navržen tak, aby chránil před politím. iPhone SE je vybaven známým tlačítkem Home s Touch ID – snadnou a bezpečnou alternativou pro přihlašování do aplikací, autorizaci nákupů v App Store, provádění transakcí Apple Pay a další.

A15 Bionic: dokonalý čip pro chytré telefony

Výkon čipu z rodiny Apple Silicon přináší iPhonu špičkový výkon a nejmodernější funkce. Rychlý čip A15 Bionic – představený s iPhonem 13 – přichází do iPhonu SE a vylepšuje téměř každý zážitek, od spouštění aplikací po snadné zvládání náročných úkolů. A15 Bionic obsahuje výkonný šestijádrový procesor, se dvěma vysoce výkonnými jádry a čtyřmi vysoce efektivními jádry, díky čemuž je iPhone SE až 1,8× rychlejší než iPhone 8 a ještě rychlejší ve srovnání se staršími modely.

Šestnáctijádrový procesor Neural Engine je schopen provést 15,8 bilionu operací za sekundu, což umožňuje rychlejší výpočty strojového učení pro aplikace třetích stran a také odemčení funkcí pro iPhone SE, jako je živý text v aplikaci Fotoaparát s iOS 15 a diktování v zařízení. A15 Bionic je ideální pro fotografování, hraní her a zážitky v rozšířené realitě, takže každá akce je plynulá.

A15 Bionic je vytvořen pro efektivitu a ve spojení s chemickým složením baterie nejnovější generace a úzkou integrací s iOS 15 umožňuje lepší výdrž baterie iPhonu SE. I díky kompaktním rozměrům a novým technologiím, jako je 5G, má iPhone SE delší výdrž baterie než předchozí generace a starší 4,7palcové modely iPhonu. iPhone SE je kompatibilní s nabíječkami s certifikací Qi pro bezdrátové nabíjení a podporuje také rychlé nabíjení.

Velmi dobrý fotoaparát

iPhone SE je vybaven systémem fotoaparátu poháněným čipem A15 Bionic s 12megapixelovým širokoúhlým fotoaparátem s clonou ƒ/1,8, který nabízí výhody výpočetní fotografie, včetně Smart HDR 4, fotografických stylů, Deep Fusion a režimu Portrét. Funkce Smart HDR 4, představená u iPhonu 13 Pro a iPhonu 13, používá inteligentní segmentaci k použití různých úprav barev, kontrastu a šumu na fotografovaný objekt oproti pozadí. To zajišťuje správnou expozici obličejů při náročném osvětlení a vykresluje osoby na stejné fotografii samostatně, přičemž pro každou osobu jsou optimalizovány jiné úpravy pro osvětlení a tón pleti.

Fotografické styly umožňují uživatelům vnést do každého snímku své osobní fotografické preference a zároveň využívat výhod vícesnímkového zpracování snímků Apple. Přednastavené a vlastní preference fungují napříč scénami a objekty a na rozdíl od jednoduchého filtru inteligentně aplikují správné úpravy na různé části fotografie, aby byly zachovány důležité prvky, jako jsou například tóny pleti. Funkce Deep Fusion využívá pokročilé strojové učení ke zpracování jednotlivých pixelů a optimalizuje texturu, detaily a šum v každé části fotografie. Procesor obrazového signálu ve fotoaparátu A15 Bionic přináší výrazně lepší videa se sníženým šumem, zejména při slabém osvětlení, s lepším vyvážením bílé a věrnějšími pleťovými tóny.

5G přichází do iPhonu SE

5G umožňuje uživatelům využívat výhody nejnovější generace bezdrátových technologií s rychlejším odesíláním a stahováním dat, nižší latencí a lepšími zážitky na více místech – třeba při setkávání s rodinou pomocí kvalitnějších HD FaceTime hovorů, a to i když využíváte mobilní data a ne Wi-Fi. S iOS 15 odemyká SharePlay na 5G výkonné sdílené zážitky, jako je synchronizované sledování HDR filmů nebo televizních pořadů s přáteli během FaceTime hovoru.

Podpora 5G po celém světě roste, do konce roku ji bude podporovat více než 200 operátorů na více než 70 trzích a regionech.

Ceny a dostupnosti

Phone SE bude k dispozici v modelech s kapacitou 64 GB, 128 GB a 256 GB v barvách midnight, starlight a (PRODUCT)RED za cenu od 12 490 Kč. Bude možné jej objednat od 5 hodin ráno v pátek 11. března, přičemž dostupný bude od pátku 18. března.