Nový iPad Air s procesorem Apple M1 [Představení]

Nový iPad Air je vybaven dnes již dobře známým čipem M1, moderním mobilním 5G připojení, novou přední kamerou s funkcí Center Stage a dalšími vychytávkami. Přináší stejnou porci výkonu, jakou najdete u dražšího modelu MacBooku Air.

Apple dnes představila nový iPad Air s čipem M1, který přináší velmi slušný výkonnostní skok. iPad Air je k dispozici v nové škále barev, má také novou ultraširokoúhlou přední kameru s funkcí Center Stage, port USB-C s až 2× vyšší přenosovou rychlostí a rychlé 5G připojení u mobilních modelů.

Nový iPad Air je možné objednávat od pátku 11. března a v obchodech bude k dostání od pátku 18. března.

M1 přináší iPadu Air výkonnostní skok

Čip M1 v iPadu Air přináší nárůst výkonu i pro ty nejnáročnější aplikace a pracovní postupy, energetickou účinnost a celodenní výdrž baterie. Osmijádrový procesor přináší až o 60 procent vyšší výkon a osmijádrový grafický procesor až 2× vyšší grafický výkon ve srovnání s předchozím iPadem Air. V kombinaci s CPU a GPU pohání 16jádrový Neural Engine pokročilé funkce strojového učení (ML), které umožňují zážitky nové úrovně. Výkon M1 umožňuje uživatelům dělat s iPadem Air víc než kdykoli předtím – od střihu několika streamů videa v rozlišení 4K přes hraní graficky náročných her, designování místnosti ve 3D až po realističtější rozšířenou realitu (AR).

Ultraširokoúhlý 12MPx přední fotoaparát se středem obrazovky

Ultraširokoúhlá 12MPx přední kamera s Center Stage se automaticky natáčí za vaším obličejem, abyste neustále byli ve středu záběru. Když k vám přijdou další lidé, kamera je také rozpozná a plynule je přiblíží, aby se zapojili do konverzace. Po přidání funkce Center Stage do iPadu Air jsou nyní tímto zážitkem vybaveny všechny modely iPadu.

12Mpx širokoúhlý fotoaparát na zadní straně iPadu Air umožňuje uživatelům pořizovat ostré fotografie a 4K video, skenovat dokumenty a užívat si úžasné zážitky s rozšířenou realitou. iPad Air je neuvěřitelně všestranné a ultrapřenosné mobilní studio, které představuje komplexní řešení pro pořizování, úpravu a sdílení fotografií a videí.

Ultrarychlé 5G a pokročilá konektivita

Díky rychlejšímu bezdrátovému připojení na cestách toho na iPadu Air zvládnete ještě víc. Díky 5G může iPad Air v ideálních podmínkách dosáhnout špičkové rychlosti až 3,5 Gb/s. Díky podpoře eSIM a Wi-Fi 6 nabízí iPad Air větší flexibilitu, když se potřebujete připojit – od přístupu k souborům přes zálohování dat až po komunikaci s kolegy nebo sledování filmů s rodinou a přáteli pomocí SharePlay.

Port USB-C je nyní až 2× rychlejší než předchozí generace, s přenosem dat až 10 Gb/s, takže import velkých fotografií a videí je ještě rychlejší. Port umožňuje připojit iPad Air k rozsáhlému ekosystému příslušenství USB-C, včetně fotoaparátů, externích úložišť a displejů s rozlišením až 6K.

Celoplošný design s Liquid displejem Retina a Touch ID

Nový iPad Air, oblíbený pro svůj tenký a lehký design, se dodává v plné škále barev: vesmírně šedé, hvězdné, růžové, fialové a nové modré. iPad Air je vybaven 10,9palcovým displejem Liquid Retina pro vizuální zážitek s 3,8 milionu pixelů a pokročilými technologiemi, včetně jasu 500 nitů, plné laminace, širokého barevného gamutu P3, True Tone a antireflexní vrstvy obrazovky.

V kombinaci s displejem Liquid Retina poskytují stereofonní reproduktory na šířku iPadu Air široký stereofonní zvuk pro skvělý zážitek ze sledování filmů. Touch ID je zabudováno do horního tlačítka iPadu Air a přináší stejně snadné používání a bezpečné ověřování, jaké uživatelé znají a mají rádi při odemykání iPadu Air, přihlašování do aplikací nebo používání Apple Pay.

Příslušenství

Apple Pencil (2. generace) promění iPad Air v digitální deník a skicák, který si uživatelé mohou vzít kamkoli s sebou. Díky bezdrátovému nabíjení a párování poskytuje Apple Pencil přesnost na pixel a neznatelné zpoždění, takže psaní je stejně snadné a přirozené jako psaní perem a papírem.

Nový iPad Air je kompatibilní s klávesnicí Magic Keyboard, která díky plovoucímu designu a vestavěnému trackpadu poskytuje ten nejlepší zážitek při psaní, klávesnicí Smart Keyboard Folio s pohodlným psaním ve štíhlém provedení a kryty Smart Folio, které se dodávají v krásných sladěných barvách – černé, bílé, elektricky oranžové, tmavě třešňové, anglické levandulové a mořské modré – které doplňují povrchovou úpravu nového iPadu Air.

Ceny a dostupnost

Nový iPad Air je možné objednávat od pátku 11. března, přičemž dostupnost začíná v pátek 18. března.

Wi-Fi modely iPadu Air jsou k dispozici s počáteční cenou 16 490 Kč a modely Wi-Fi + Cellular začínají na ceně 20 000 korun. Nový iPad Air v konfiguracích 64 GB a 256 GB se dodává ve vesmírně šedém, hvězdném, růžovém, fialovém a modrém provedení.