CalDigit TS3 Plus: všecho jedním kabelem [Zkušenosti]

Dlouho jsem hledal ideální dokovací stanice pro jablečné notebooky. Chtěl jsem dostatek portů, kvalitní provedení a bezproblémový chod. Proč jsem nakonec zakotvil u doku CalDigit TS3 Plus?

Jedním z důležitých parametrů, které při výběru hrály důležitou roli, byly rozměry. Chtěl jsem zařízení, které bude malé, nezabere na stole příliš prostoru a současně, v případě potřeby, bude snadno přenosné. Nezajímaly mě doky, které slouží jako podstavec pod notebook – notebook mám na pracovním stole umístěn v samostatném stojánku, tudíž tenhle typ docků je pro mě nepoužitelný.

Na testovaném zařízení najdeme hned 14 rozšiřujících portů. Jde o dock typu Thunderbolt 3. Jedině tohle rozhraní dokáže poskytnout dostatečný datový tok pro všechna možná připojená zařízení. Hlavně kvůli této skutečnosti je testovaný doc poměrně drahý. Nicméně levnější produkty používající pouze USB-C rozhraní a nedokáží nabídnout stejný počet portů, které by byl využity plnou rychlostí.

Na zařízení najdeme slot pro paměťové karty SDCX s podporou karet UHS-II. Dále dva porty USB-C, dva porty Thunderbolt 3, pět portů typu USB 3.0, optický zvukový výstup, výstup pro klasická sluchátka a linkový vstup. Tyto dva vstupy, společně se slotem pro paměťovou kartu, jedním USB-C a jedním USB 3.0 konektorem, najdete na přední stěně. Ostatní konektory se ukrývají na stěně zadní.

Nezmínil jsem ještě konektor DisplayPort. Skrze něj můžete připojit displej s rozlišením 5K, při obnovovací frekvenci 60 Hz. Pokud připojíte pouze monitor se 4K rozlišením, můžete při stejné obnovovací frekvenci použít i stejný druhý monitoru, musíte jej však připojit USB-C kabelem. V mém případě připojuji k MacBooku Air s čipem M1 jeden ultra širokoúhlý monitor AOC AG493UG7R4 s rozlišením 5 120 × 1 440 obrazových bodů, při frekvenci 120 Hz.

Počítač se připojuje jediným kabelem typu Thunderbolt 3, který je součástí balení. Slouží současně i pro napájení počítače, neboť dock mu dokáže nabídnout až 87 wattů, což stačí i pro větší notebooky z řady MacBook Pro. Líbí se mi, že i v plné zátěži a při plném vytížení tří připojených diskových polí s monitorem, gigabitovou místní sítí a napájením počítače, je zařízení pouze vlažné. Ona skutečnost není v této kategorii rozhodně běžná.

Je to s podivem. Obzvláště pokud přihlédneme k nevelkým rozměrům, které jsou 13 × 10 × 4 centimetry. Svou roli jistě hraje i hliník, který výrobce při konstrukci použil. Dock lze na desku stolu umístit na výšku, ale i na šířku – pryžové nožky jsou k dispozici pro obě polohy.

Testovaný Dock CalDigit TS3 Plus není levný. Apple jej prodává ve svém on-line obchodě za 7 390 korun. Za tyto peníze však dostanete nadmíru dobře vyrobené a skvěle provedené zařízení.

CalDigit TS3 Plus
Rozšiřující Thunderbolt 3 Dock

  • plusy: rozměry, nepřehřívá se, množství výstupů včetně optického audia
  • mínusy: cena
  • hodnocení: 9/10
  • cena: 7 390 Kč
  • zakoupeno na: Apple.cz