Apple HomePod mini: chytrý reproduktor, který vám kapsu nezatíží [Zkušenosti]

Přestože Apple v našich končinách reproduktory z řady HomePod oficiálně neprodává, najdete je v nabídkách mnoha internetových prodejců. Nejnovějším přírůstkem do této řady je malý kousek nazvaný HomePod mini, který nepatří mezi právě nejdražší zařízení. Zajímalo nás, jaká je jeho použitelnost v českém prostředí.

Proč nejsou HomePody k dispozici také v Česku? Odpověď je jednoduchá: protože stále nemáme českou Siri. A protože hlasová asistentka Siri je tím hlavním, co činí tyto reproduktory výjimečnými, nabízí je Apple pouze v těch zemích, jejímiž jazyky Siri hovoří. Kusy prodávané u nás tak pocházejí z okolních zemí, nejčastěji z Velké Británie nebo Německa.

Cizozemského původu se však obávat nemusíte, vše s vámi od počátku bude hovořit ve vaší mateřštině. Jak aktivační průvodce, tak i následné konfigurační možnosti jsou všude plně česky.

Elektronický pomeranč

HomePod mini k vám dorazí v nevelké krychlové krabici, ve které kromě samotného reproduktoru s pevně připojeným kabelem zakončeným portem USB-C najdete již jen napájecí síťový adaptér. Kabel má příjemné látkové opletení, na které nejsme z jablečných produktů zvyklí. Kabel díky tomu působí velmi luxusním dojmem a vyšší bude i jeho odolnost.

Samotný reproduktor má velikost běžně velkého pomeranče. Pokud jej vezmete do ruky, zajme vás materiál, kterým je potažen. Na první pohled se může zdát, že jde o prostou látku, jakou používá například Google u svých hlasových asistentů. Jenže tak tomu není, jde o nějaký druh plastické hmoty, která působí skutečně dobře. Je pružná a také výborně chrání při případném pádu.

Ploška na spodní straně je potažená pryžovou vrstvou, aby nedocházelo k nežádoucím vibracím a současně aby byla správně přenášena basová složka hudby. Reproduktor si totiž pomáhá deskou, na které stojí, k lepší produkci nižších tónů a také kvalita této „ozvučnice“ může mít vliv na celkový dojem ze zvukového podání. Masivní dubový stůl zajistí plnější zvuk než tenká dřevovláknitá deska.

Dotyková ploška na horní stěně informuje barevnými signály o základních funkčních stavech (bílé světlo indikuje start zařízení či probíhající přehrávání, barevná světla se pak aktivují, pokud se Siri řídí vašimi příkazy). Jedním klepnutím na ni spustíte nebo pozastavíte přehrávání hudby, dvojitým klepnutím přeskočíte na další skladbu a trojité klepnutí pak řekne systému, že se chcete vrátit o jednu skladbu zpět.

Pokud delší dobu plošku podržíte, aktivujete tak asistentku Siri v případě, že máte vypnutou funkci neustálého naslouchání.

Pro řízení úrovně hlasitosti máte k dispozici dvě dotyková tlačítka označená všeříkajícími symboly plus a mínus. Hlasitost měníte jejich delším podržením. Po pravdě řečeno by mi více vyhovovala regulace hlasitosti krouživým pohybem, jako to umí například chytrý reproduktor Google Home. U HomePodu mini se mi často stává, že při snaze změnit úroveň hlasitosti sáhnu o kousek vedle a místo přidání hlasitosti pozastavím celou skladbu.

To nejlepší od Applu

Prvotní konfigurace je až směšně jednoduchá. Respektive je klasicky jablečně jednoduchá. Poté, co reproduktor připojíte k napájení, stačí pouze v jeho blízkosti zapnout libovolné Apple zařízení s poslední verzí operačního systému iOS nebo iPad OS. Je škoda, že čistě s Macem nic nezmůžete, musíte skutečně vlastnit některé z novějších mobilních zařízení od Applu.

Průvodce vás v návodných krocích provede vším potřebným, od připojení k síti až po nastavení všech potřebných možností.

HomePod mini totiž nabízí spoustu zajímavých možností ke konfiguraci. Pokud se rozhodnete používat Siri v některém z jejích přirozených jazyků (v našem případě předpokládejme angličtinu), můžete ji hned v prvních krocích naučit  rozpoznávat pouze váš hlas. V zařízení se tím vytvoří váš účet, který se přes vaše Apple ID spáruje s vašimi událostmi a daty, a pokud se pak Siri zeptáte na něco z vašeho rozvrhu, poslušně vám odpoví relevantními údaji. Ostatní členy domácnosti poslouchat nebude.

Jenže vše může jít ještě dál, protože podobné účty můžete vytvořit až pěti členům vaší domácnosti a každý jej bude mít spárován s vlastními daty. Pokud se tedy na svůj denní rozvrh zeptáte vy, dostanete jinou odpověď než vaše manželka či kdokoli další. Funguje to výborně a je to neuvěřitelně praktické. Má to jen jednu vadu na kráse: musíte používat cizí řeč a musíte jí rozumět, protože stejným jazykem vám bude Siri na vaše dotazy odpovídat.

Spoléhá na AirPlay

K čemu tedy můžete HomePod mini využít, pokud anglicky či německy neumíte, nebo nechcete tyto jazyky používat? V tom případě vám zbývají dvě možnosti použití: jako centra chytré domácnosti kompatibilního s HomeKitem a jako bezdrátového reproduktoru.

Jeho kvalita je velmi dobrá. Neřekl bych excelentní, při nízké hlasitosti uslyšíte příliš mnoho basů, a naopak při hlasitosti vysoké je patrné zkreslení, které způsobuje již trochu ostřejší zvuk. Rozhodně na trhu najdete reproduktory stejné velikosti, které budou hrát lépe. Nebudou ale chytré a budou se spoléhat jen na Bluetooth připojení.

To HomePod mini používá k připojení místní bezdrátovou síť a technologii AirPlay, tudíž na něj dokážete přesměrovat zvuk z jakéhokoli Apple zařízení, které tuto technologii podporuje. Je lhostejno, zda jde o počítač, telefon, tablet nebo třeba Apple TV, přepínání mezi jednotlivými zařízeními je otázkou sekund.

Bohužel v řádu sekund jsou také odezvy při přehrávání hudby z externích zdrojů. Pokud hrajete hudbu přímo ze služby Apple Music, je prodleva mezi spuštěním hudby a samotným klepnutím patrná, ale nepřesahuje jednu sekundu. Pokud ale pouštíte hudbu z počítače (z libovolné aplikace) nebo z iPhonu kupříkladu z aplikace Spotify, bude se toto zpoždění pohybovat v rozmezí tří až pěti sekund. A to je opravdu hodně a často se vám stane, že nebudete schopni přehrávání zastavit – klepnete totiž na vrchní část zařízení a několik sekund se nic neděje. Klepnete tedy znovu, to však systém správně vyhodnotí jako druhé klepnutí a hudbu opět spustí. Ale protože ještě hrát nepřestala, bude se vše jevit tak, že vás reproduktor ignoruje. Někdy je to opravdu k vzteku.

Řešením je používat pro ovládání zvuku nikoli tlačítka a dotyk, ale Siri – u ní s prodlevou tak nějak počítáte.

Toto zpoždění se projevuje také při přehrávání filmů například na YouTube nebo ze služby Netflix. Pokud chcete ve videu přeskočit na jiné místo, uslyšíte po tomto aktu ještě přibližně dvě sekundy zvuk ze stávajícího místa, než se reproduktor zesynchronizuje s aktuálním místem na časové ose.

S ohledem na skutečnost, že konkurenční chytré reproduktory od Googlu tímto zpožděním netrpí, věříme, že jde jen o chybu ve firmwaru, kterou Apple časem opraví.

Apple slibuje možnost spojit více HomePodů mini tak, že budou přehrávat stereofonní zvuk. Tuto možnost jsem ale v této chvíli nemohl vyzkoušet, neboť mi scházel druhý reproduktor do páru. Věřím, že tuto zkušenost vám přinesu někdy později.

Postará se o HomeKit

Samotné ovládání reproduktoru i konfiguraci všech jeho funkcí provádíte prostřednictvím aplikace Domov. Jak by také ne, když HomePod mini dokáže být řídícím centrem vašeho chytrého domova. Při prvním připojení se pokusí provést upgrade firmwaru na nejvyšší verzi.

Tip: pokud by se vám tento update nezdařil, stačí připojit HomePod mini kabelem přímo k počítači. Objeví se jako nové zařízení přímo ve Finderu, odkud můžete provést jeho obnovu. Stejně budete postupovat i v případě, že jej chcete uvést do továrního nastavení, například před prodejem.

Použití HomePodu mini právě v roli centra pro HomeKit zařízení je tím, čím by mohl být pro spoustu uživatelů nejzajímavější. Mimo něj mohou v této roli sloužit pouze iPady (zde však musí být takový iPad stále přítomen ve vaší domácnosti, aby automatizace a všechna zařízení fungovala správně, což je velmi nepraktické). Dalším zařízením, které je toho schopno, je multimediální přehrávač Apple TV, pro ten však nemusíte mít další využití – například v mé domácnosti máme chytrou televizi s přímo nainstalovanými potřebnými aplikacemi a Apple TV tak k ní vůbec nemám připojenu. Máme ji opravdu pouze jako centrum chytré domácnosti.

Kdyby v době, kdy jsem si Apple TV pořizoval, existoval HomePod mini, nezvolil bych ji a vsadil právě na tento chytrý reproduktor. Nejenže je levnější, ale i praktičtější, protože jej mohu používat jako reproduktor ke svému MacBook Air. Ten sice nehraje špatně, jeho zvuk si ale o plnosti může nechat pouze zdát.

Co se stane v případě, že již jedno zařízení pracující jako centrum pro HomeKit chytrou domácnost máte a připojíte do stejné sítě druhé? Žádnou katastrofu neočekávejte, spíše naopak. Původní zařízení zůstane stále v roli primárního přístroje, nový se pak zhostí role náhradníka. Pokud tedy v mém případě Apple TV bude odpojena nebo třeba se bude restartovat kvůli aktualizaci, přebere všechny její funkce právě HomePod mini. Současně může sloužit jako jakási „retranslační“ stanice pro vzdálená zařízení používající Bluetooth. Například dálkově ovládaný zámek na mých dveřích podporuje HomeKit a komunikuje přes Bluetooth, avšak ne vždy má s Apple TV v obývacím pokoji ten nejlepší kontakt. Přidání HomePodu mini do celého řetězce blíže vstupním dveřím tento problém dokonale vyřešilo.

Zajímavá funkce, o které jsem dříve vůbec nevěděl, je funkce Intercom. Pokud ji nastavíte, můžete prostřednictvím Siri poslat zprávu všem členům domácnosti na všechna jejich zařízení a reproduktory. Když například po příchodu domů řeknete ─ samozřejmě anglicky ─ „Hej Siri, řekni všem, že jsem doma“, přehrají tuto zprávy všechny vaše HomePod reproduktory, které doma máte. A stejná zpráva přijde také na iOS zařízení členů rodiny. Můžete tak například svolávat děti k obědu nebo cokoli jiného, co vás napadne.

Když chcete mít vše

HomePod mini je zařízení, bez kterého se určitě obejdete. Tento můj závěr by byl jiný, pokud by již Siri uměla česky. Pak by naopak nebylo o čem přemýšlet vzhledem k rozměrům, ceně a užitným vlastnostem.

Takto si budete muset dobře rozmyslet, zda chcete investovat tolik peněz do reproduktoru (když jinde dostanete za stejné peníze lepší zvuk), anebo potřebujete centrum chytré domácnosti a Apple TV pro vás není dostatečně zajímavé řešení. Já HomePod mini tentokrát vracet po recenzi nebudu. Zakoupím jej a budu doufat, že Siri se naši krásnou řeč naučí ještě v tomto desetiletí.

Apple HomePod mini
Bezdrátový reproduktor s AirPlay

  • plusy: rozměry, slušný zvuk, chytré funkce, integrace do ekosystému
  • mínusy: nepřesné dotykové ovládání, zpoždění při přehrávání
  • hodnocení: 8/10
  • cena: 2 900 Kč
  • zakoupeno na: Apple.de