Withings ScanWatch: diagnostické chytré hodinky, které vypadají civilně [Zkušenosti]

Chytré hodinky pohltily z velké části trh se sportovními náramky, které měří srdeční tep a různé údaje o aktivitách. Již několik let se však funkce chytrých hodinek příliš nezměnily, koneckonců jsou stále vybaveny podobnými sadami senzorů.

Hodinky Withings vždy vyčnívaly z davu svým designem. Klasický ciferník s ručičkami nijak neprozradil, kolik parametrů dokáže sledovat. Zobrazení denního pokroku na menším speciálním ciferníku s ukazatelem se stalo charakteristickým znakem každého modelu. Se zavedením měření srdečního tepu dostaly hodinky také malý OLED displej, který byl u verze s černým ciferníkem sotva patrný. ScanWatch je nejpokročilejší zařízení, které kromě měření srdečního tepu, kroků a detekce aktivity nabízí také EKG, analýzu spánku a měření nasycení krve hemoglobinem.

Hodinky jsou popisovány jako klinicky testovaný zdravotnický prostředek. Získaly již certifikaci CE a jsou v procesu certifikace americkým úřadem FDA. Stejně jako u modelu Steel HR je zde použit displej OLED, který zobrazuje nejen spálené kalorie nebo aktuální tepovou frekvenci, ale umožňuje také zapnout stopky, spustit trénink nebo měření EKG či SPO2. Rozsáhlejší menu vyžadovalo použití korunky, která je zároveň tlačítkem.

Zařízení se dodává ve dvou barevných verzích (s černým a bílým ciferníkem) a ve dvou velikostech pouzdra: 38 mm a 42 mm. Větší model se liší v detailech povrchové úpravy číselníku: jsou na něm viditelné další indexy a má také širší okraj než menší verze. Upevnění tahu je také odlišně zpracováno, ačkoli v obou variantách má standardní teleskopické upevnění. Pouzdro je vyrobeno z ušlechtilé oceli a ciferník kryje vypouklé safírové sklo. Na rámečku se nachází sada senzorů a nabíjecí konektor.

V testovaném modelu jsem měl gumový řemínek, ale hodinky ScanWatch jsou k dispozici také ve verzi s milánským tahem a koženým řemínkem. Použité materiály jsou nejvyšší kvality, znatelně se však projevily na hmotnosti zařízení. Menší model váží 58 g, zatímco větší až 83 g (testoval jsem ten druhý). I když si to možná neuvědomíte každý den, ale stačí s hodinkami trochu běhat, abyste pocítili, že mají daleko k lehkým, sportovním hodinkám vyrobeným převážně z plastu. Vynahrazují to klasickým a elegantním designem – jsou to jedny z mála chytrých hodinek, které se hodí spíše k obleku než k tričku.

Výdrž z říše snů

Již první model chytrých hodinek Withings se vyznačoval dlouhou dobou provozu, navíc byl napájen knoflíkovou baterií stejně jako klasické hodinky. Hodinky ScanWatch však mají tolik funkcí, že bylo nutné použít baterii a nabíječku. Výrobce deklaruje až 30 dní provozu, ale tyto údaje se pravděpodobně týkají velmi úsporného používání.

Při jednom měření SPO2 a EKG denně a měření zhruba 40minutového tréninku každý druhý den jsem musel každé dva týdny sáhnout po nabíječce. I tak to považuji za skvělý výsledek, zejména proto, že jsem nebyl nijak omezen v používání hodinek a nosil jsem je v podstatě nepřetržitě (monitorovaly také můj spánek). Nabíječka může zůstat doma i během delších cest. Hodinky se prodávají v sadě s elegantním plstěným pouzdrem s oddělenou přihrádkou na nabíječku, takže ani jejich přeprava není problematická.

Velmi dobrá je také nabíječka, která se magneticky připevňuje k víku a hodinky na ní leží naplocho. Stav baterie můžete zkontrolovat přímo na hodinkách, a jakmile se baterie blíží k vybití, dostanete upozornění pokaždé, když se rozsvítí obrazovka; oznámení se zobrazí také na smartphonu, se kterým jsou hodinky spárovány. Hodinky žel nemají žádnou energetickou rezervu pro zobrazení času na fyzickém ciferníku, takže když se baterie vybije, ručičky se zastaví.

Malá obrazovka stačí

Chytré hodinky se neobejdou bez aplikace pro telefon a Withings Health Mate je jedna z nejlepších, které jsem používal. Na hlavní obrazovce se zobrazují nejnovější údaje z hodinek a jednotlivá pole můžete rozbalit, abyste se dostali k podrobnější analýze.

Kromě čísel hodnotí aplikace také váš výkon a přidává k němu komentáře. To je velmi důležité, zejména proto, že ScanWatch poskytují mnoho informací, které není vždy snadné interpretovat. Další karty umožňují zobrazit přehled jednotlivých uživatelů (jeden účet může používat více osob, což je užitečné zejména pro rodiny s dětmi) a konfigurovat zařízení. V případě hodinek ScanWatch je k dispozici spousta nastavení: od výběru aplikací, které mohou do hodinek posílat oznámení, přes definici budíků a typů tréninků zobrazovaných v nabídce až po konfiguraci funkcí měření.

Aplikace Health Mate samozřejmě umožňuje také aktualizovat software hodinek. Aplikace je integrována s několika weby a službami: Apple Health, Strava, MyFitnessPal, Runkeeper a Nest. Výměna zdravotních údajů funguje dobře, ale už se nedaří nahrávat tréninky do Stravy. Pokud aktivitu přerušíte a znovu v ní pokračujete, není to v exportovaných datech zaznamenáno, takže čas tréninku se měří od začátku do konce spolu s pauzami. Hodinky také nemají vlastní modul GPS, takže k získávání údajů o poloze používají smartphone. Toto řešení funguje, pokud… funguje. Trénink můžete spustit přímo z hodinek, zatímco zpětnou vazbu o spojení se satelity nedostanete. Z 10 aktivit až u 2 nebyla žel zaznamenána závěrečná GPS stopa (a to i přesto, že každá trvala několik minut).

Zvykl jsem si nosit klasické hodinky. Obvykle nosím Apple Watch nebo jiné chytré hodinky s velkým displejem a spoustou funkcí. ScanWatch vypadají spartánsky a jednoduše, ale mně se velmi líbily. Řemínek je pohodlný a pouzdro hodinek nevytváří na zápěstí bouli. Jeho vodotěsnost do 5 ATM vám umožní nesundávat hodinky z ruky ve sprše ani při plavání. Vždy se mohu podívat na čas, aniž bych musel zvednout ruku, stejně jako u cíle denní aktivity. Ne vždy je to však správně – po poslední aktualizaci se hodinky začaly postupně opožďovat. Myslel jsem, že jde o mechanickou závadu, ale digitální ciferník ukazoval stejný čas. Správný čas obnovilo až připojení ke službě Health Mate.

Zbytek údajů vidím po stisknutí korunky, ačkoli displej se může také automaticky rozsvítit, když zvednu zápěstí (tuto funkci jsem vypnul, protože se mi stalo, že jsem v noci v posteli nechtěně zapnul displej). Ovládání hodinek je velmi intuitivní a k poměrně rychlé navigaci v nabídce stačí jedno tlačítko. Obrazovka je výborně čitelná za jakýchkoli podmínek, včetně silného slunečního světla. I přes malou velikost a nízké rozlišení není problém přečíst krátké zprávy nebo oznámení. O zprávách vás informuje takí vibrace, které patří k tomu nejlepšímu, co jsem na hodinkách zažil. Pracují jemně, ale dostatečně silně, abyste o nic nepřišli. Hodinky ScanWatch mají stopky a časovač, které se mi v kuchyni velmi hodily (i když jejich nastavení korunkou chvíli trvá). Velmi dobře funguje také budík, který se zapne, když spíme mělce. Aplikace umožňuje nastavit nejen čas, ale také časový interval, ve kterém může budík fungovat.

V první řadě monitoring

Název testovaných hodinek nemůže být výstižnější – ScanWatch monitorují údaje o aktivitě, srdečním tepu a spánku, a to vše na pozadí, zcela automaticky. Počítání kroků, a tedy i vzdálenosti a kalorií, funguje dobře (i když je jasné, že nejde o přesné měření vzdálenosti, protože vychází z počtu kroků, nikoli z údajů z GPS), o něco horší je to s výškoměrem. Počet podlaží, která jsem prošel, byl vždy nadhodnocen nejméně dvakrát, i když jich bylo i více. ScanWatch se sice trochu ztrácí v rozpoznávání sportů a procházku s kočárkem rozpoznají jako jízdu na kole (ale pořádnou jízdu už tak snadno nerozpoznají), ale nesprávné tréninky lze vždy smazat, zatímco nezměřené tréninky zůstávají.

Vzhledem k ostatním funkcím však pochybuji, že rozpoznávání aktivity je tou, kvůli které si někdo ScanWatch vybere. Mnohem důležitější je sledování srdečního tepu, které může probíhat na pozadí. Těžko říct, kolik minut se měření provádí, ale rozlišení musí být vysoké, protože hodinky jsou schopny vás upozornit na abnormální srdeční frekvenci (to je například prudké zvýšení i přes nedostatek pohybu). Přístroj také umožňuje provádět EKG – tato funkce na mě udělala největší dojem. Nejenže funguje prakticky vždy, ale výsledky lze zobrazit živě na displeji chytrého telefonu a poté je exportovat do PDF a sdílet (například s lékařem).

Hodinky také monitorují spánek a kromě jeho fází jsou schopny určit případné poruchy dýchání. Posledním měřením je saturace krve kyslíkem. Ta funguje nejméně přesně, dva po sobě jdoucí výsledky se mohou lišit i o několik procentních bodů, což je významný rozdíl (norma je nasycení na úrovni nad 90 %, takže několik procentních bodů výrazně ovlivňuje výsledek).

Ačkoli mám velmi rád výkonné chytré hodinky se spoustou funkcí, poté, co ScanWatch ozdobily mé zápěstí, jsem neměl velkou chuť vracet se k jinému zařízení. Hodinky Withings si mě získaly svým designem, který se dokonale hodí k elegantnějšímu oblečení, ale také tím, jak nenápadně implementovaly množství funkcí. Možnost provádět EKG a měřit SPO2 ze zápěstí je pořád dostupná jen u několika málo hodinek a zde funguje opravdu dobře. Hodinky také stále zobrazují denní pokrok tím nejjednodušším možným způsobem, diskrétně shromažďují data a shrnují je v aplikaci. Pokud by s nimi bylo možné platit, není vyloučeno, že by mi na zápěstí zůstaly natrvalo.

Withings ScanWatch
Chytré hodinky

  • plusy: klasický design, množství zdravotních parametrů, výborná výdrž
  • mínusy: nemá GPS, ne vždy funguje export do externích služeb
  • hodnocení: 8/10
  • cena: 8 190 Kč (42mm varianta)
  • zapůjčil: Alza.cz