Petr Mára: Letošní iCon vám může zlepšit život [Rozhovor]

Žijeme v době plné technologií a lepší to evidentně nebude. Na to reaguje i iCON Prague – největší český festival, zaměřující se na využití technologií v běžném životě. Ten se po loňském úspěchu chystá na své druhé pokračování.

Jeden z hlavních řečníků a zároveň pořadatelů Petr Mára se o tom, že druhý iCON musí být, rozhodl už v průběhu loňské premiéry. Letos tak během předposledního březnového víkendu čeká v Národní technické knihovně návštěvníky plno novinek, ale hlavně nová stěžejní témata. A právě Mára si k nim chce říci své.

mara icon 2013

Určitě si nenechám ujít možnost vystoupit v sekci Lifehackingu a vzhledem k tomu, že mě baví hledat chytřejší využití technologií, bude i tato část zaměřená na oblíbené GTD a efektivitu. Detaily ale ještě neprozradím, protože se rodí kdesi v mé hlavě,” vysvětluje v rozhovoru pro SuperApple.cz. Lifehacking totiž potřebuje každý, kdo chce mít v současném světě aspoň trochu pocit, že o svém životě rozhoduje sám a že ho může i sám zlepšit.

Jak dlouho jste se vzpamatovávali a sbírali síly po prvním iCONu?

Já se musel vzpamatovat relativně rychle, protože hned v pondělí po akci jsem už musel řešit jiný projekt. Každopádně na té vlně radosti z úspěchu, pokud bych to tak mohl říct, jsem jel ještě několik týdnů. A když ten pocit vyprchal, tak jsme se jako tým začali pomalu scházet znovu a plánovat další ročník. Takže jen co jsem se vzpamatoval, už jsem v tom byl znovu.

Bylo od začátku jasné, že druhý ročník bude?

Vůbec ne, původně jsme chtěli hlavně vyzkoušet, jestli jsme schopni vůbec akci takovou zvládnout. Zjistit, jestli je tady cílová skupina, kterou oblast technologií a Apple zajímá, a která by byla ochotna přijít znovu. A samozřejmě zda je možné takovou akci udělat a neprodělat. Když byl ale už první iCON v plném proudu, myslím, že jsme všichni tušili, že nás druhé kolo nemine. Chtěli jsme to zkusit znovu, trochu jinak, a vylepšit plno věci. Prostě posunout celý festival dál.

Co osobně od letošního iCONu čekáš ty a co mohou čekat návštěvníci?

Já čekám hodně práce, opět skvělý tým, se kterým bude radost spolupracovat, a ve finále návštěvníky, kteří budou mít dobrý pocit, že do iCON investovali (ať už jen čas, nebo i peníze). Rozhodně mohou čekat podobný formát jako minulý rok – tzn. mohou přijít a zadarmo získat přehled o tom, co se na poli technologií děje, užít si celý iCON festival včetně přednášek zdarma v iCON Mánii. Součástí je opět placená konference, která poběží v sobotu i v neděli a obsah je tentokrát více zaměřen na konkrétní využití technologií. Nechceme do hloubky řešit co, ale spíš jak. Technologie se tak pro nás stávají spíše podprahovou linkou. Důležité je, jak může technika náš život zlepšit, jak se s její pomocí můžeme stát Lifehackery.

Řekl bys o sobě, že jsi lifehacker? Proč myslíš, že je koncept lifehackingu v současné době důležitý?

Určitě. Já lifehacking vnímám jako způsob jak pochopit jednotlivé oblasti života nebo práce. A k tomu zároveň i jako snahu si je zjednodušit pomocí různých nástrojů. Nemusí to být přitom nutně technologie, může to být i tužka a papír. To dokazuje třeba koncept myšlenkových map. Lifehacking je pro mě zároveň přístup k dnešní době, která je hodně přetechnizovaná a zároveň na nás klade větší a větší nároky. Buďto se necháme semlít okolnostmi nebo zkusíme některé problémy hacknout a získat více času, možností a koneckonců i svobody.

Zmínils myšlenkové mapy, které jsou také jedním z hlavních témat iCON konference. Jaké s nimi máš zkušenosti?

Myšlenkové mapy používám dlouho a je to nejlepší nástroj na rozbití složitějších problémů, na plánování projektů, prostě když mi něco sedí v hlavě, nebo si potřebuji udělat poznámky, myšlenková mapa je to správné řešení. Na druhou stranu si dobře uvědomuji, že se dá jít dále, lépe pochopit myšlenku na pozadí, zlepšit vlastní techniku práce s mapami.

Sám přednášíš metodu GTD (Getting Things Done), objevil si během posledního roku nějaké nové trendy?

Určitě se objevila spousta nových aplikací a vzhledem k vývoji nás všech se mění i přistup k jejímu zapojování do života. Ale ta klíčová myšlenka je pořád stejná a ani nemůže být jiná – definuj cíl, získej kontrolu nad situací a k cíli se dostaň. Tečka. Tohle jádro zůstává nezměněné, mění se jen přístupy. A i to bude část, které se na iCONu budu věnovat.