Apple novinky: Samsung a patenty, problémy iPhonu 5c, mobilní platby a lidé z Applu míří do Googlu [5. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě pátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Samsung si zajišťuje patenty

01Vypadá to, že jihokorejský mobilní gigant už má dost všech těch soudních tahanic. Začal vyjednávat a prvním partnerem v oblasti patentů se stal Google. Na počátku týdne došlo k překvapivému oznámení. Obě společnosti se dohodly a zpřístupní vzájemně své patenty po dobu 10 let.

Podobnou dohodu se Samsung pokouší uzavřít s Applem ještě před tím, než započne obnovený patentový spor. Prozatím však licenční požadavky Applu připadají Samsungu příliš vysoké.

Zdroj

iPhone 5c není takové terno

02Během rozhovoru prozradil Tim Cook, že o jejich vlajkovou loď iPhone 5s je velký zájem. Za úspěchem tohoto modelu stojí hlavně Touch ID. S jeho plastovou verzí to však vypadá velmi špatně. Prodeje nejsou tak vysoké, jak společnost očekávala a dost možná bude jeho prodej v roce 2014 ukončen.

Čtvrtletní výsledky hovoří o prodeji 51 milionů iPhonů, což je sice rekordní množství, přesto nedosahují očekávání analytiků – 55 milionů.

Zdroj

Budoucnost je v platbách

03Apple hodlá pracovat na zjednodušení platebních transakcí, protože v této oblasti vidí stále hodně příležitostí. Již nějakou dobu na povrch prosakují informace o připravovaném vstupu jablečné společnosti na pole mobilních plateb a dotykový senzor Touch ID je považován za jeden z jeho prvků.

Náznakem jeho využití je použití při nákupech aplikací v AppStore.

Zdroj

Lenovo kupuje Motorolu

04Čínský výrobce výpočetní techniky v lednu nakupoval. Nejdříve odkoupení serverové divize od IBM, a poté prozrazení další akvizice. Od Googlu odkoupil společnost Motorola Mobility za necelé 3 miliardy dolarů, čímž se Lenovo brzy může stát velmi zajímavým hráčem na poli mobilních telefonů.

Google před dvěma lety zakoupil Motorolu za 12 miliard dolarů, a přestože si tak zajistil přístup k velkému množství patentů, ve výsledku byla akvizice prodělečná. Získané patenty mu ale zůstanou.

Lenovo se v loňském roce stalo třetím největším výrobcem mobilních telefonů s odbytem převážně v Číně a Rusku. Analytici se domnívají, že nákup Motoroly je výborným krokem.

Zdroj

Nový hardwarový šéf

05Google bude mít nového šéfa hardwarového oddělení. Nedávna akvizice společnosti Nest, výrobce termostatů a detektorů kouře, přivedla do Googlu některé z bývalých zaměstnanců Applu v čele se zakladatelem společnosti Tonym Fadellem. Ten je znám jako „otec iPodu“.

Původní informace hovořily o tom, že Nest nebyl koupen pro svůj hardware. Hovořilo se o tom, že Google bude chtít podniknout do oblasti domácností a poskytne stále ještě samostatné společnosti veškeré potřebné zázemí.

Tony Fadell se však stane hlavním představitelem nového hardwarového oddělení s velkými možnostmi využití prostředků. Vypadá to, že Googlu šlo skutečně o bývalé zaměstnance Applu a nikoli o výrobky pro domácnost.

Zdroj