iUSBport: jakékoli USB může být bezdrátové [Zkušenosti]

Jedním z mnoha zajímavých produktů, kteří vzešli z investičního inkubátoru KickStarter, je bezdrátová krabička, na kterou se podíváme v tomto testu.

Přístroj prodávaný v současnosti pod názvem iUSBport, jste možná již zaregistrovali dříve pod názvem CloudFTP. Jde o malou plastovou krabičku s jedním tlačítkem, jedním USB portem, zdířkou pro připojení napájení a jednoduchý monochromatický displej se dvěma řádky textu. A nic víc.

To však není na škodu, to užitečné se schovává uvnitř. Mimo baterie totiž v útrobách přístroje najdete také jednoduchý linuxový počítač a s bezdrátovým modulem.

Jak vše funguje? Po zapnutí přístroje můžete k jeho USB portu připojit jakékoli datové úložiště, které podporuje standard Mass Storage, a jeho obsah procházet prostřednictvím ostatních zařízení. Těmi mohou být jak počítače, tak i chytré mobilní telefony a tablety.

[HTML1]

Sdílení funguje až pro osm současně připojených zařízení i přesto, že je iUSBport osazen pouze jedním portem. Stačí pouze použít libovolný USB hub, plně funkční jsou i nejrůznější čtečky paměťových karet typu více v jednom. A vestavěný akumulátor má dostatek síly i k tomu, aby roztočil a dovolil používat i klasický přenosný pevný disk v externím boxu. Díky tomu nejste ničím omezování a připojit tak můžete skutečně libovolné úložné zařízení – disky, flashdisky, hudební přehrávače, ale i třeba mobilní telefony nebo digitální fotoaparáty.

Praktické využití

V reálném použití vše funguje na výbornou. Do USB portu připojíte zařízení, které chcete sdílet a zařízení zapnete. To běhen necelé půl minuty nastartuje, změní se v bezdrátový hotspot, ke kterému se připojíte libovolným zařízením schopným komunikovat prostřednictvím Wi-Fi sítě.

Vše se ovládá prostřednictvím webové rozhraní. Můžete procházet uložené soubory a například v případě použití iPadu nebo iPhonu můžete rovnou soubory podporovaných formátů prohlížet nebo přehrávat, případně stáhnout a předat aplikaci, která s nimi umí pracovat.

Webové rozhraní nabízí také základní možnosti konfigurace. Z nich nejzajímavější je možnost určit některou z dostupných bezdrátových sítí jako vaši síť domovskou, do které se po zadání přístupového hesla zařízení po příštím startu ochotně připojí a vy tak budete mít na svém zařízení jak přístup k datům na disku, tak i k ostatním službám dostupným ve vaší síti.

Prakticky vše funguje stejně, pouze s jedním rozdílem: po nastartování přístroje neuvidíte na jeho displeji název automaticky vytvořené sítě, ale uvedenou IP adresu, která mu byla vaší sítí přiřazena. K této adrese se pak můžete snadno připojit.

K datům však máte přístup nejen prostřednictvím webového prohlížeče, ale i s využitím protokolů FTP, SMB nebo uPNP. Můžete tak mít sdílená data připojeny na svém Macu jakožto běžný síťový disk a jako s takovým s ním pracovat ve Finderu, z tabletu nebo telefonu k němu můžete přistupovat také prostřednictvím FTP klienta.

Existuje také mnoho aplikací, které dokáží tento protokol ke svému chodu využít: vyzkoušeli jsme například program pro práci s PDF soubory jménem GoodReader, jehož pomocí jsme z připojeného disku stáhli do iPadu dokumenty v PDF formátu, provedli jejich základní editace a upravené nahráli zpět na disk. Výborně fungoval také přehrávač BUZZ Player, který bez problémů dokázal přehrávat filmy z připojeného disku bez nutnosti jejich stažení přímo do tabletu.

Bez problémů jsme pracovali s disky se souborovými systému FAT16/32, EXT2/3/4 i HFS+ u kterých bylo možné data číst i zapisovat. U disků ve formátu NTFS a ExFAT pak bylo možné data pouze číst. Průměrná přenosová rychlost dosahovala hodnoty 2 MB/s – nejde sice o nijak převratné hodnoty, nicméně pro předpokládané použití plně dostačuje.

Velmi dobrý nápad

Z nejrůznějších doplňků, které mají uživatelům jablečných tabletů a telefonů usnadnit přístup k datům uloženým na nejrůznějších úložištích, se mi tento prozatím líbil nejvíce. Je nejvíce univerzální, protože na rozdíl od některých jiných nabízí přístup ke všem datům uloženým na disku a to hned několika možnými metodami. Jako jeden z mála je také velmi univerzální, což nejlépe dokazuje následující příklad z praxe.

Na jedné schůzce přinesl jeden z účastníků klasický externí disk s důležitou prezentací. Jenže až na jednoho účastníka byla všichni přítomní vybaveni pouze tablety. Vyvstal tedy problém, jaký zvolit postup – zda jediný přítomný s notebookem soubor rozešle všem ostatním emailem, nebo zda použije řešení ještě krkolomnější. A pak přišel na řadu iUSBPort – disk jsem zapojil, zapnul zařízení a během minuty jsme všichni byli připojeni ke sdílenému disku a v jeden okamžik prohlíželi onu prezentaci. A podobných situací, ve kterých najdete iUSBPort jako praktického pomocníka, najdete na svých cestách ještě více.

Cena zařízení je 2 495 korun, což mi vzhledem k užitečnosti zařízení – a s ohledem na cenu jiných řešení – přijde jako více než solidní cena za neustále dostupný kapesní NAS.

Zařízení k testu zapůjčil webový obchod EasyStore.cz.

12 komentářů: „iUSBport: jakékoli USB může být bezdrátové [Zkušenosti]

  • avatar
    06. 12. 2012 (08:37)
    Trvalý odkaz

    Pěkné, ale vybral bych si to jen v případě, kdy bych to potřeboval na cesty. Na doma za stejné peníze odvede lepší službu Synology USB station, která mj. umí ti iTunes nebo TimeMachine server.

    • avatar
      06. 12. 2012 (09:33)
      Trvalý odkaz

      Ano, myslim, ze toto je o te mobilite a pohotovosti pouziti. Vezmu to sebou na firemni jednani a kdokokoliv z pritomnych se podiva na me pripravene soubory z jeho notebooku, tabletu nebo telefonu. Vezmu to na chalupu a deti se cestou nebo na te chalupe podivaji na sve pohadky. Vlastni WiFi a baterie to odstrihuji od potreby instalace napevno k ethernetu a zasuvce s elektrinou.

  • avatar
    06. 12. 2012 (13:44)
    Trvalý odkaz

    Smím se zeptat co je za player? Žádný takový v app store nevidím.

  • avatar
    07. 12. 2012 (06:24)
    Trvalý odkaz

    A jak pracuje s Pages a nebo Numbers?

  • avatar
    16. 12. 2012 (18:53)
    Trvalý odkaz

    Bohuzel uz tohle dnes nabizi kazdy druhy router, ktery ve vetsine pripadu doma mit musime a priplacet pak nemale penize za dalsi „zbytecne“ zarizeni mi prijde zcestne. Mimo jine napriklad Airport Express umi sdilet i tiskarny, cimz resi problem s Airprintem.

    • avatar
      16. 12. 2012 (20:04)
      Trvalý odkaz

      Ktery kazdy drhy router ma vestaveny akumulator a schopnost samostatneho provozu, aby na cestach nahradil toto dle „zbytecne“ zarizeni? :)

  • avatar
    23. 04. 2013 (02:35)
    Trvalý odkaz

    Je mozne se pripojit k buzz player a stremovat avi filmy baz dosahu jakekoliv domaci site?

    • avatar
      23. 04. 2013 (06:01)
      Trvalý odkaz

      Přiznám se, že teď trochu nechápu: buzz player je aplikace pro iPad / iPhone, proč se k němu tedy jakkoli připojovat?

      • avatar
        24. 04. 2013 (09:09)
        Trvalý odkaz

        Ok… Myslim to tak jestli se muzu z buzz player pripojit pomoci adhoc k disku a sledovat avi a mkv ( ktere spustim pouze z nejakeho prehravace tretich stran)….

  • avatar
    26. 05. 2013 (18:36)
    Trvalý odkaz

    Chtel bych se zeptat jestli prenosova rychost postaci i pro streamovani videa ve Full HD. A jeste jestli kdyz pripojim do routeru iPhone, jestli se bude jen nabijet a nebo jestli je moznost aby se hlasil jako fotoaparat ( kvuli pretazeni fotek do iPad)

  • avatar
    28. 07. 2013 (12:56)
    Trvalý odkaz

    Zarizeni mam jist vice nez pul roku a jsem s nim naprosto spokojeny. Nabijel jsem ho po zakoupeni a pak jednou po nekolika mesicich, kdy me napadlo, ze by to mohlo byt potreba, jinak jeste ne. Vyuzivam ho pro prenos souboru mezi iOS zarizenimi a samostatnymi pocitaci bez wifi, iTunes a internetu, tedy flashkou. Jiny zpusob snad ani neexistuje, takze je to zarizeni k nezaplaceni. V iOS pouzivam aplikaci iFiles.

Komentáře nejsou povoleny.