YouTube pro iOS: Google zkouší reparát [Zkušenosti]

V době, kdy Apple ve svém iOS 6 odstranil nativní YouTube aplikaci, nebyl ještě Google na tento krok připraven a jeho vlastní aplikace měla jeden zásadní problém: nepodporovala iPad. To se nyní změní.

Původní Google aplikace pro YouTube byla dostupná pouze ve verzi pro iPhone a iPody touch, tudíž na velkém displeji iPadů vypadala velmi nepěkně a také se náležitě špatně ovládala. Nepodporovala také vysoké displeje nového iPhonu 5, jehož plochu neuměla zcela správě využít.

Nově vydaná verze toto všechno napravuje. Uživatelské rozhraní bylo zcela přepracováno tak, aby především na iPadu využilo všech možností a výhod plynoucích z větší zobrazovací plochy.

Základní rozvržení prvků ve větší míře kopíruje vzhled původní aplikace od Applu, která byla součástí operačního systému do verze 5.x, používá jen jiných barev a upravuje vzhled některých prvků. Daleko přehlednější jsou nyní například výpisy videí obsažených v jednotlivých uživatelských kategoriích, případně ve výsledcích hledání: již zde nevidíte pouze nic neříkající náhledy videí, ale v přehledném seřazení pod sebou vidíte u každého videa jeho název i základní informace o autorovi, počtu shlédnutí i čase, kdy jej daný uživatel na YouTube umístil.

Při samotném přehrávání videí můžete, pokud jej tedy nepřepnete do režimu celé obrazovky, bez přerušení procházet komentáře, hodnotit video i prohlížet další videa doporučená systém k vaší pozornosti. Dobře dostupné prostřednictvím postranního panelu jsou také odebírané kanály, stejně jako kanály s vlastním uživatelským obsahem. Zde máte přístup k vlastním seznamům, historii přehrávaných videí i k těm, které označíte jako oblíbené.

Užitečnou novinkou je integrace hlasového vyhledávání. To má Google již delší dobu velmi dobře funkční pro všechny jazyky včetně češtiny a tak není divu, že i zde funguje na výbornou. Vše spustíte klepnutím na ikonku mikrofonu v pravém horním rohu displeje a po výzvě  vyslovíte hledaný název. A hned jej vidíte.

 

Originální YouTube aplikace se ve své poslední verzi opravdu povedla. Mimo všeho zmíněných vylepšení přibyla také možnost vzdáleného přehrávání prostřednictvím AirPlay, na druhou stranu není možné přehrávat videa na pozadí – což například námi dříve testovaná aplikace Jasmine prozatím zvládá (přestože autor se nechal slyšel, že je tlačen podmínkami pro použití YouTube tuto funkcionalitu v příští verzi odstranit).

Aplikace: YouTube

Vydavatel: Google, Inc.
Hodnocení: 4/5
Cena: zdarma

3 komentáře: „YouTube pro iOS: Google zkouší reparát [Zkušenosti]

  • avatar
    07. 12. 2012 (07:11)
    Trvalý odkaz

    Nejde jenom mě v oné nové aplikaci Youtube výstup na HDMI ? Slyším jen zvuk ale obraz je stále jen na Ipodu Touch. Z jiné aplikace (Foxtube a na staré app na IOS 5,… ) to jde, takže vylučuji mechanický problém.

  • avatar
    10. 12. 2012 (13:06)
    Trvalý odkaz

    Mne vystup videa cez HDMI nejde tiez cez youtube

  • avatar
    10. 12. 2012 (13:06)
    Trvalý odkaz

    Mne vystup videa cez HDMI nejde tiez cez youtube

Komentáře nejsou povoleny.