iPad mini po dvou týdnech: jak jsem začal číst [Zkušenosti]

Je to již druhý týden, co jsem iPad třetí generace vyměnil za nový model s nižším úhlopříčkou i rozlišením. A začaly se dít podivuhodné věci.

Jablečný tablet iPad používám již od jeho první generace a vždy jsem současně s ním měl při ruce i některý z konkurenčních tabletů s operačním systémem reprezentovaným infantilní robotickou postavičkou. A přestože jsem si iPad oblíbil pro mnoho činností, jednu věc jsem s ním nikdy nedělal: nečetl jsem na něm knihy.

Obecně mi vždy iPad přišel jako naprosto skvělý pro prohlížení internetu, práci s fotkami nebo hraní her. I jako mobilní náhrada, tedy po doplnění o bezdrátovou klávesnici s klasickými tlačítky, mi postačil více než dobře a notebook jsem s sebou bral jen tehdy, kdy jsem věděl, že budu na cestách provádět opravdu sofistikovanější činnosti (a tím nemyslím ani úpravu fotek nebo střih videa, které iPad po doplnění o čtečku SD karet zvládá více než dobře. Ale číst na něm elektronické knihy?

Nikdy!

Vím, že jsem ze staré školy a když můžu, tak sáhnu po knize či časopisu raději v papírové podobě. Jenže jsou knihy, které se v papírové podobě shání velmi špatně, případně by na ně musel člověk dlouho čekat a proto proč se elektronickým knihám vyhýbat. Ovšem když už jsem přečetl nějakou elektronickou knihu, bylo to buďto na čtečce Kindle s elektronickým papírem od Amazonu, nebo na onom vždy přítomném robotím tabletu. Nikdy na iPadu, to se přiznám rovnou – jen jednou jsem začal číst knihu na něm, dočetl jsem ji však již na Kindlu.

Proč? Vlastně z několika důvodů. Tím hlavním je hmotnost a pohodlí. Velké iPady, ať již se jednalo o iPad první, druhé nebo třetí generace, se mi nikdy nedržely pohodlně jednou rukou a jejich vysoká hmotnost navíc ruku nepříjemně unavovalo. O více než polovinu lehčí čtečka Amazonu byla vždy ergonomicky o třídu jinde.

Druhým hlavním důvodem je velikost displeje. Aniž bych se chtěl chlubit, je pravdou, že jsem za svůj život přečetl obrovské kvantum knih a tak nějak jsem „naučený“ vnímat text na stránce velikosti knižního formátu. Ne na velké plachtě spíše podobné velkému časopisu. Na takovém displeji pro mě není čtení pohodlné – řádky jsou delší než jak dlouhé je můj mozek chce mít a těch informací na jedné straně je také nějak příliš. A zvětšení písma není řešení, velká písmena se špatně čtou také.

A pak přišel iPad mini

Za ty dva týdny s novým jablečným tabletem se stalo něco, co se dříve iPadům nedařilo: stal se mým osobním asistentem a mám jej s sebou více, než jakékoli jiné elektronické zařízení kdykoli v minulosti. A také mě naučil číst.

Velikost displeje je totiž naprosto ideální pro zobrazení textu elektronických knih. Při vhodném nastavení písma je toto dobře čitelné, řádky jsou tak nějak správně dlouhé a strana má přesně tolik informací, kolik je zapotřebí. Zkrátka čtení si opět užívám natolik, že Kindle jsem za celou dobu nezval ani jednou (a to už dočítám třetí knihu).

Ale nejde jen o displej. Malý iPad je natolik malý a lehký, že na něm můžete číst celé hodiny a přitom jej držet jen jednou rukou. Držení je navíc v případě, že máte Smart Cover obal, velmi pohodlné – nikde nic neklouže, nehřeje ani nestudí. Díky materiálu zadní strany pouzdra si můžete iPad mini bez obav položit na nohu a nemusíte se bát, že by vám sjel na zem, tak dobře drží na místě. A to i ve vlaku.

V čem číst?

Z historických důvodů čtu především v aplikaci Kindle od Amazonu. Vyhovuje mi hned z několik důvodů: jednou nahraný soubor do čtečky se objeví na všech místech, kde chci číst – jednu jedinou knihu tak mám v jeden okamžik jak v Kindle s elektronickým inkoustem, tak v iPadu i dalším tabletu s Androidem. Bezproblémově funguje také synchronizace naposled čtené stránky – když dočtu na iPadu a vezmu do ruky Kindle, otevře se mi kniha přesně na tom místě, kde jsem ji nechal.

iBooks od Applu ve spojení s iCloud podobnou funkcionalitu postupně dostává, zde mi ale vadí jeho uzavřenost. A to nemůžeme hovořit ani o uzavřenosti na Apple ekosystém, protože knihy zde zakoupené si nepřečtete ani na počítačích s OS X od Applu, natož někde jinde. Na použití iBooks jen jako čtečky knih z jiných zdrojů jsem si nezvykl, třeba časem přijde prozření.

Tento článek patří do série dlouhodobých zkušeností s iPadem mini. Již jste si mohli přečíst:

Knihy tedy nakupuji tam, kde podporují některý z formátů podporovaných Kindlem (ano, převážně jsou to známé Palmknihy), z proprietárních služeb pak mám několik knih koupených přes systém Wooky. To především proto, že kniha, která mě zajímala, v jiném obchodě k dispozici nebyla.

Jsem tedy zvědavý, k jakým dalším činnostem mě nový malý iPad ještě přivede a o kterých jsem si myslel, že na iPadu nikdy provádět nebudu.

A jak to máte s elektronickými knihami vy?

28 komentářů: „iPad mini po dvou týdnech: jak jsem začal číst [Zkušenosti]

  • avatar
    16. 11. 2012 (08:00)
    Trvalý odkaz

    Pěkný článek. Jak se projevuje únava očí při čtení na iPadu vs. na Kindlu?

    • avatar
      16. 11. 2012 (08:03)
      Trvalý odkaz

      Překvapivě nic dramaticky: mám nastavené béžovo-šedé pozadí a na něm černo-hnědý text a v místnosti při vhodném nastavení podsvícení je to v pohodě. Venku na slunci vede Kindle zcela jednoznačně…

  • avatar
    16. 11. 2012 (08:05)
    Trvalý odkaz

    Knížky v elektronické podobě u mě způsobily to, že jsem je začal číst desetinásobně více. Z e-knih se rázem stala významná měsíční položka v nákladech. Nicméně, e-ink stále vede – nicméně souhlas, malý tablet je hned na druhém místě. Za tu infantilní postavičku bys ale Láďo zasloužil pohlavek :-) To se nedělá.

    -m

  • avatar
    16. 11. 2012 (08:31)
    Trvalý odkaz

    Mozna blby dotaz, ale jinak nez na iBook store jsem knihy nenakupoval. Muzu zakoupit knihu na palmknihy.cz ve formatu pro Kindle a dostat ji do iPadu do ctecky kindle for iPad? Diky za rady.

  • avatar
    16. 11. 2012 (09:18)
    Trvalý odkaz

    e-Knihy jsou přesně to, co mě láká na iPadu mini. zatím si krátím různá
    čekání „čtením“ na iphone :-) Velký iPad bude pro děti a tohle by se
    ještě vešlo do kapsy u bundy a mohlo by se mnou cestovat. Chystám se
    napsat ježíškovi.

    Má někdo tip, v čem číst PDF dokumenty ?

  • avatar
    16. 11. 2012 (09:20)
    Trvalý odkaz

    Čtu knížky na iPadu 2 naprosto běžně a žádný problém. Někdo musí být v opozici ;)

  • avatar
    16. 11. 2012 (10:53)
    Trvalý odkaz

    Taky mám na čtení eknih na iPadu 2 jiný názor. Čtu na něm každý den 1 – 2 hodiny a jsem naprosto spokojený. Hmotnost mi nikdy nevadila, ale to bude tím, že ho při čtení nikdy nedržím jen tak v ruce. Vždy iPad přirozeně pokládám buď na stůl nebo na stehno a nikdy mi to nepřišlo nějak omezující.

  • avatar
    16. 11. 2012 (11:21)
    Trvalý odkaz

    Neprekaza ti absencia retina displeja? Mne osobne v obchode prisoel text celkom „zubaty“ a tazko citelny hlavne pri mensom fonte.

    • avatar
      16. 11. 2012 (11:30)
      Trvalý odkaz

      Ta „chlupatost“ textu je patrná hlavně na malých fontech – při velikostech „normálnějších“ je to bez větších problémů…

  • avatar
    16. 11. 2012 (12:37)
    Trvalý odkaz

    Já už bych bez retina displeje nepřečetl žádnou e- knihu a velký mi nepřipadá a těžký je tak akorát … Prostě iPad třetí generace je podle mě TOP mobilní zařízení .

  • avatar
    16. 11. 2012 (14:36)
    Trvalý odkaz

    ja tedy pouzivam 7″ tablet s infantilni postavickou, ale na cteni mam stale kindle 3 a obavam se, ze dokud bude fungovat, nenahradi ho alespon u mne zadny tablet….

  • avatar
    16. 11. 2012 (14:42)
    Trvalý odkaz

    Při čtení na velkém iPadu jsem většinou četl v „knižním stylu“, tedy naležato a dvě strany vedle sebe. Naopak na Kindle jen jedna strana nastojato – odhaduji, že na iPadu mini bych rychle přešel na „Kindle styl“, tedy také nastojato a jen jedna strana. Tolik k té „velké plachtě“, je to spíš o zvyku, oboje má své do sebe.

    Ad Retina – podle mě je kolem té zubatosti dost hysterie a generalizací, v reálu se to mezi uživateli dost liší. Zrovna tento týden jsme to názorně zkoumali s kolegou z práce – každý máme trochu jinou vadu zraku a názor na Retinu to mění až dramaticky. On má tendenci držet zařízení spíše blíže k očím – pak samozřejmě vidí každý detail do extrému a to vyhlazení ocení. Mě je naopak Retina téměř ukradená, protože optimálně vidím spíše v nadprůměrné vzdálenosti a tam už rozlišení oka odpovída menší rozlišení displeje. Ostatně takový rozdíl nemusí být dál jen zrakem, pokud někdo vidí dobře, tak je pak pozorovací vzdálenost čistě o zvyku, někdo se holt trefí do bodu, kdy Retinu velice ocení, někdo ne…

    • avatar
      16. 11. 2012 (18:40)
      Trvalý odkaz

      Tak a přesně tohle jsem potřeboval vědět! Já jsem taky začal mít pocit, že s tou Retinou je to větší hysterie, než je třeba.

    • avatar
      16. 11. 2012 (20:25)
      Trvalý odkaz

      V tom případě bystě měl asi nosit brejle ;-). Já mám brejle do dálky a tím, že je nosím pořád musí mozek (oči) kompenzovat dioptrie co mám do dálky. I tak vidím ohromný přínos retiny a dnes bych se již zpět vracet nechtěl (Miniho jsem měl jen chvilku v ruce, já tu zubatost vidím a vadí mi – pro mě by to byl krok zpět).

      Pravda, knihu jsem na iPadu naposledy četl někdy loni ještě na iP2. Nějak není čas :-(

      • avatar
        17. 11. 2012 (07:17)
        Trvalý odkaz

        Tohle je trochu složitější a na dlouhý výklad… Já brýle nosím, ale čtení na Kindlu či iPadu je mi příjemnější bez nich trochu s odstupem. Kolega je pravý opak, ten si brýle sundavá na blízko a pak vidí až moc ostře. Ten pro změnu Retinu tolik neocení s brýlemi :-)

        Jinak já v brýlích Retinu vnímám v pohodě taky, přínos to je bez diskuse. Pouze pokládám za přehnané ty teorie ve stylu „nikdy bych nemohl číst bez Retiny“, to mi přijde s prominutím až jako kecy.
        Sám naopak čtu extrémně rychle a hodně, jak na původním iPadu, tak pak na Kindlu mám přečteny opúravdu hromady knih, takže žádná teorie. Myslím si, že „velký iPad“ byl na čtení velmi použitelný, Kindle také (nedá se říct přímo lepší, je prostě jiný). No a Ipad mini zřejmě přinese zase trochu jiný styl, který vypadá docela příjemně :-)

  • avatar
    16. 11. 2012 (15:19)
    Trvalý odkaz

    Ahoj,
    1] diky za clanek, ted se prave rozhoduju mezi Mini a Paperwhite.. predevsim na cteni (vedeckych) clanku v PDF
    2] byl by display Mini srovnatelny s Kindle kdyby se na nej nalepila nejaka matna folie, nebo by to porad nebylo ono?

    Na Kindlu se mi nelibi hlavne nemoznost zazoomovat stranku presne tam kam bych chtel (u nenativnich formatu, PDF) a u Mini zase leskly ne-retina display.

    • avatar
      16. 11. 2012 (16:31)
      Trvalý odkaz

      Mám Kindle i klasický ipad, takže mohu srovnat… Kindle je opravdu daleko lepší na slunci, na tom žádná fólie nic nezmění. Naproti tomu iPad je daleko lepší pro PDF s obrázky atd, v tomto jsem s Kindle spokojen nebyl. Pokud je vaší prioritou vysloveně čtení „vědeckých PDF“, tak bych radil koupit „velký iPAD“, nikoli mini.ALe i mini bude na PDF lepší než Kindle.

      • avatar
        16. 11. 2012 (19:30)
        Trvalý odkaz

        jen doplním app „Send to Kindle“ dokáže přelouskat pdf do formátu kindle (tedy hyper-textu), ale záleží co přesně znamená vědecké? jsou to obrázky nebo texty?

    • avatar
      20. 11. 2012 (10:14)
      Trvalý odkaz

      Ahoj,
      můžu přidat zkušenost od mé manželky, která taky používá iPad v prvé řadě na ukládání a čtení všelijakých PDF „vědeckých“ paperů. Nyní retina iPad 3. Tyto PDF jsou často vyrobeny způsobem kopírování obrázků jednotlivých písmenek místo textu. A to ještě nečte žádné matematické vzorce, kde by to bylo ještě horší. S tím si Kindle dle mého názoru neporadí. Texty si navíc různě podtrhává a do knížky čmárá. U toho sedí u stolu, takže velký iPad není problém. Pokud byste jej chtěl využívat třeba ve vlaku nebo na cestách, tam už by se iPad mini mohl hodit více.
      Ještě jednu výhodu ty iPady mají. Na rozdíl od kolegů, kteří na přednášky často tahají stohy vytištěných paperů, ona má jen jeden iPad a vše v něm.

  • avatar
    16. 11. 2012 (19:37)
    Trvalý odkaz

    kindle vs ipad: otázka, který je lepší na čtení textu? u mě bez debat Kindle, dělá jednu věc a pořádně. Pro mě je důležitá i výdrž na jedno nabití.

  • avatar
    21. 11. 2012 (07:46)
    Trvalý odkaz

    Taktéž nevidím žádný smysl ve velikosti „plachty“ a mini. Naopak jak se tu někdo zmiňuje, otočením na šířku mám pohodlně dvě stránky a nemám nejmenší problém na iPadu číst. Knih či časopisů podobné velikosti je spousta.Jediná výhoda mini je jeho váha. S tim naprosto souhlasím a doufám že i velký iPad bude odlehčen.

  • avatar
    23. 11. 2012 (10:45)
    Trvalý odkaz

    “ řádky jsou delší než jak dlouhé je můj mozek chce mít a těch informací na jedné straně je také nějak příliš. A zvětšení písma není řešení, velká písmena se špatně čtou také.“

    Nemám iPad, ale uvažuji o něm a přemýšlím zda zvolit iPad mini nebo iPad s retinou, tak se ptám, to u iPadu 3 nejde v aplikaci pro čtení knih nastavit šířku řádku? V Kindle to lze.

  • avatar
    01. 06. 2016 (22:09)
    Trvalý odkaz

    Snad tenhle příspěvek někdo bude číst, píšu 1.6.2016. Kindle 3 mi po 5 letech lehnul, zamrzl, resetovat se mi nepodařilo, nabídky oprav á la zajíc v pytli. Koupil jsem si nový iPad Mini 4, 64 GB. Pro dlouholetého uživatele Windows jeden šok za druhým, je to naprosto antiintuitivní systém. Nyní k využití iPadu jako čtečky. Po velkém úsilí se mi podařilo dostat do nového iPadu pár knih. Je to pro uživatele tak nepřátelské a časově tak náročné! Jak jsem tam ty knihy dostal? Musel jsem
    1. stáhnout přílohy mailu v PC (zkoušel jsem přílohy stáhnout v rámci iPadu, ale nepodařilo se mi je v něm dohledat, nenašel jsem v něm ani žádný souborový manažer jako Průzkumník Windows nebo Total Commander

    2. připojit ipad kabelem k PC

    3. otevřít v PC iTunes

    4. najít v iTunes soubory v PC

    5 „otevřít“ tyto soubory pod funkcí Přidat soubory

    6 když se objevily v iTunes, synchronizovat s iPadem.
    7. Nakonec se knihy objevily v iPadu v programu, promiňte, aplikaci iBooks. Takže to funguje, Applu navzdory!
    Vzpomněl jsem si na mládí, kdy jsme o takovýchto kejklech říkali, že „to je ruský“…

Komentáře nejsou povoleny.