Parallels Desktop 8: virtualizace dotažená k dokonalosti [Zkušenosti]

Nová verze virtualizačního nástroje Parallels Desktop 8 nejenže plně podporuje nový OS X 10.8 Mountain Lion, ale také spoustu zajímavých vychytávek.

Pokud chcete na počítači se systémem OS X spouštět také jiné operační systémy, máte hned několik způsobů, jak toho dosáhnout. Můžete druhý operační systém nainstalovat vedle stávajícího jablečného operačního systému, nebo můžete sáhnout po virtualizaci. Zatímco při přímé instalaci může běžet pouze jeden ze systémů a vy při zapnutí počítače rozhodujete, který z nich to bude, v případě virtualizace mohou běžet oba (nebo i více) systémů současně a o výkon počítače se dělit.

V současné době existují celkem tři virtualizační nástroje dostupné pro jablečný operační systém. Mimo zdarma dostupného VirtualBoxu můžete sáhnout po komerčních řešeních VMWare Fusion a Parallels Desktop. Zatímco VirtualBox nepodporuje například 3D zobrazení a grafickou akceleraci ve Windows (tedy v něm nepojedou hry a aplikace využívající trojrozměrného vybavení), komerční nástroje si poradí i s touto částí.

V tomto testu se podíváme na novou verzi virtualizačního nástroje Parallels Desktop, který je k dispozici ve verzi 8. Jde o čerstvou novinku, která se oficiálně začala prodávat teprve před dvěma dny.

Vylepšení, kam se podíváte

Již předchozí verze Parallels Desktop patřila k tomu nejlepšímu, co jste mohli pro virtualizaci na počítačích s OS X použít – její kompletní recenzi můžete najít v SuperApple Magazínu 01/2012 na stranách 50 – 51 (tištěně, elektronicky). Tehdy zde získal vysoké hodnocení 4,5/5 a ve srovnání s přímou konkurencí dokázal většinu prováděných úkonů zvládnout rychleji a lépe. Těžko by se tehdy uvěřilo, že to lépe půjde.

Nová verze to však dokázala – mimo spousty drobných vylepšení, kterých si na první pohled ani nevšimnete a budete je objevovat postupně, si všimnete skutečného nárůstu rychlejší. Rychlejší je jak start virtualizovaných operačních systémů (jak ukazuje následující tabulka), tak i spouštění jednotlivých aplikací.

Vše jde tak daleko, že se aplikace pro systém Windows spouštějí rychleji při spuštění ve virtualizovaném prostředí, než při nativním běhu prostřednictvím Boot Camp. Tedy alespoň na testovaném počítači Mac mini Server s 8 GB operační paměti. Virtuálním Windows 7 byly přiděleny 4 GB paměti, zbytek byl ponechám pro operační systém. A například provedení dávkové úpravy fotografií v aplikaci Adobe Photoshop CS6 bylo ve virtuálním prostředí o 12 procent rychlejší, než při nativním běhu.

Můžeme se jen dohadovat, jakým způsobem je těchto výkonů dosahováno. Náš tip je v tom, že při virtualizovaném běhu funguje hostitelský operační systém OS X a zbývající 4 GB paměti nepřiřazené virtuálnímu stroji jako obrovská vyrovnávací paměť pro diskové operace.

Parallels Desktop 8 nyín podporují DirectX ve verzi 10 (starší verze plně podporovala 9.0c/9EX včetně Shader 3), díky čemu nejenže bez problémů běží akcelerace uživatelského prostředí Windows, ale můžete si bez obav zahrát i hry. Zde záleží jen na výkonu grafické karty osazené ve vašem počítači – na testovacím stroji osazeném procesorem Intel Core 2 Duo s taktem 2,66 GHz a integrovanou grafickou kartou nVidia GeForce 320M bylo možné na nízké detaily plynule hrát Call of Duty 4: Modern Warfare. Uživatelský pocit z celé hry byl shodný, jako při jejím spuštěním na stejném stroji v BootCamp.

Tolik k virtualizaci Windows, která si výborně poradí i s novými Windows 8. Dobře funguje také podpora nejrůznějších Linuxových operačních systémů, protože dodávané ovladače pro hostitelské systémy jsou přeložitelné na všech testovaných linuxových distribucích.

A protože licenční ujednání, které jste odsouhlasili při instalaci Mac OS X 10.7 Lion nebo OS X 10.8 Mountain Lion, vám umožňuje legálně používat tento operační systém také ve virtualizovaném prostředí, nic vám nebrání nainstalovat si jeho kopii také prostřednictvím Parallels Desktopu. Získáte tak dalšího Maca uvnitř svého Maca, který můžete používat například pro zkoušení nových aplikací nebo jen tak pro testování nebezpečných zákoutí operačního systému.

Osmá verze přináší při virtualizaci jablečných systémů výrazné optimalizace, díky kterým jsou ve srovnání se sedmou verzí velmi dobře použitelné. Zatímco o použití Liona nebo Mountain Liona v Parallels Desktop 7 jsme mohli říci, že zkrátka fungují, v Parallels Desktop 8 lze říci, že jsou bez problémů použitelné.

Nejen Retina

Parallels Desktop 8 korektně podporuje Retina rozlišení pro hostitelské systémy Windows a OS X a výborně se integruje přímo do vašeho systému. Například po instalaci Windows 7 vám v nástrojové liště Safari přibude ikonka s logem Internet Exploreru. Pokud ji stisknete, otevře se aktuální aplikace právě v tomto prohlížeči z prostředí Windows. To vše zcela automaticky. Samozřejmostí je použití v tzv. Coherence módu, ve kterém jsou Windows aplikace plně začleněny do hostitelského systému a fungují stejně, jako nativní jablečné aplikace. Korektně se začleňují do Docku, korektně se zobrazují v Mission Control a plně podporují i Spaces.

Integrace obou prostředí jde tak daleko, že oba systémy sdílí systémové koše – tedy to, co vyhodíte do koše ve Windows uvidíte v koši ve Finderu a naopak. Pokročilé uživatele pak potěší sdílení Bluetooth rozhraní ve vašem počítači, díky čemu můžete mít některá zařízení spárována s Windows, a jiná s Macem. Stejně tak je sdílena také webová kamera. Při použití Coherence módu jde integrace tak daleko, že se i stavové ikony z Hlavního panelu zobrazí přímo v menubaru vašeho systému.

Zajímavou novinkou je také zobrazení aktuálního vytížení procesoru a paměti přímo v přehledu virtuálního počítačů.

Mobilní radosti

Záležitostí, která by si možná i zasloužila samostatný článek, je možnost mobilního přístupu. Pokud se přímo v aplikaci Parallels Desktop registrujete on-line ve službě Parallels, můžete pak ke všem svým virtuálním strojům přistupovat přímo ze svého iOS zařízení prostřednictvím aplikace Parallels Mobile.

Ta po přihlášení zobrazí všechny vaše virtuální stroje na všech vašich počítačích a dovolí je spouštět, ovládat a používat i prostřednictvím internetu. Mimo to zvládá také sdílení obrazovky vašeho Macu. Ze svého iPadu tak prostřednictvím jediné aplikace můžete nejen pracovat přímo na ploše svého Macu, ale i používat virtuální počítače. V lokální síti vše funguje na výbornou bez známek většího zpomalení, při vzdáleném přístup jste pochopitelně závislí na rychlosti vašeho aktuálního připojení.

Jen tak dál

Parallels Desktop 8 se zkrátka povedl. Pro ty, kteří chtějí používat všechny Windows aplikace bez omezení včetně možností zahrát si i Windows hry, je jednoznačnou volbou. Vynaložená investice ve výši 2 080 korun za plnou verzi případně 1 240 korun za upgrade se vám do budoucna jistě vyplatí. Na druhou stranu pokud jen čas do času spustíte nějakou Windows aplikaci na několik minut denně, dejte nejdříve šanci zdarma dostupnému Virtualboxu (praktickou příručku pro jeho používání pro vás máme zde), než zakoupíte některé z komerčních řešeních.

Mějte také na paměti, že úspěšný běh virtualizace je závislý na dostatku operační paměti. Vzhledem k tomu, že používáte vlastně dva operační systémy současně, měli byste mít alespoň 4 GB operační paměti. Na 2 GB se o ni bez upgradu počítače raději ani nepokoušejte, budete zklamáni.

Těšíme se v redakci také na nový VMWare Fusion, který slibuje být zdatným soupeřem testovanému Parallels Desktopu. U minulých verzích to většinou neplatilo, takže bude toto srovnání jistě zajímavé. Již brzy na stránkách SuperApple Magazínu.

 

19 komentářů: „Parallels Desktop 8: virtualizace dotažená k dokonalosti [Zkušenosti]

  • avatar
    06. 09. 2012 (09:22)
    Trvalý odkaz

    50 dolaru za upíra dé zavání zlodejinou,jinak to nazvat nelze….je to skoro stejna cena jako pro nove uzivatele……

  • avatar
    06. 09. 2012 (09:26)
    Trvalý odkaz

    chcem sa spytat, ked si kupim Paralles Mobile, budem mat plny pristup aj k mojmu macu? alebo len k virtualizovanym systemom? dik (nerozumiem asi dobre, co to je zdielana obrazovka v macu)

    • avatar
      06. 09. 2012 (09:32)
      Trvalý odkaz

      Ano, přesně tak to funguje – všimnout si toho můžete ve screenshotu z mobilní aplikace, kde je na prvním místě lokální počítač (mac mini), a teprve za ním virtuální stroje…
      Ovšem jen kvůli této funkci bych jej asi nekupoval – za prvé seženete levnější nástroje pro sdílení obrazovky, a pak možnost připojení mimo vnitřní sítě záleží na mnoha faktorech na cestě a logicky není vždy spolehlivé…

      • avatar
        06. 09. 2012 (12:13)
        Trvalý odkaz

        pouzivam splashtop, je tento na zdielanie obrazovky len v macu lepsi ako parallels? dik

  • avatar
    06. 09. 2012 (10:37)
    Trvalý odkaz

    Na váš test Fusion jsem celkem zvědavý. Můj dojem byl totiž vždy opačný: Fusion mi přišel možná ve Windows o pár procent pomalejší, ale s mnohem lepší stabilitou a spolehlivostí, řádově lepší podporou pro virtualizaci linuxu, rozumným supportem, kde s Vámi mluví a řeší problémy i sami hlavní vývojáři produktu, férovými upgrady, apod. Samozřejmě je tady taky výběr hotových appliances …

    • avatar
      06. 09. 2012 (10:59)
      Trvalý odkaz

      Taky se na něj těšíme :)

      Se stabilitou jsem v předchozí verzi neměl problém ani ve WMF, ani v PD. Pokud jde o Windows, pak v testech vycházel PD o dvacet procent rychleji minimálně. Pro virtualizaci Linuxu bych řekl, že je nejlepší VirtualBox (vlastní zkušenost). Hotové appliances jsou k dispozici i v PD, přímo z instalačního průvodce…

  • avatar
    06. 09. 2012 (10:56)
    Trvalý odkaz

    Mam otázku, keď mám MBP a iMac a chcel by som Parallels používať na oboch strojoch, musím mať Parallels 2x zakúpený? 

    • avatar
      06. 09. 2012 (11:01)
      Trvalý odkaz

      Zde bude nejlépe obrátit se buďto přímo na výrobce, nebo na české zastoupení (www.parallels.cz), ti znají licenční podmínky nejlépe…

  • avatar
    06. 09. 2012 (10:56)
    Trvalý odkaz

    Se 4 GB RAM to pojede jako šnek… Já mám na iMacu 16 GB a považuju to za optimum ;)

    • avatar
      06. 09. 2012 (11:02)
      Trvalý odkaz

      Tak i s osmi to jeden velmi dobře. Ale znám uživatele, co to používají na 4 GB (protože jejich stroj více neumí) a bez problémů – jen musí přepnout prioritu přidělování paměti z virtuálního stroje (výchozí nastavení) na hostitelský systém. Se 16 GB ale nic z toho řešit nemusíš :)

    • avatar
      09. 09. 2012 (14:02)
      Trvalý odkaz

      Na takovém MacBook Air funguje se 4GB RAM virtualizace naprosto bez problémů, na čemž má podíl i samotný SSD disk. A jinak záleží také na uživatelské náročnosti. Pokud uživatel používá běžné kancelářské aplikace, 4GB stačí bez problémů. Svůj MacBook Pro jsem raději upgradoval na 8GB RAM, protože při spuštění více náročných aplikací jako je Photoshop aj. současně s Parallels to bylo opravdu peklo. Ale to běžný uživatel vesměs řešit nemusí :-)

  • avatar
    06. 09. 2012 (19:39)
    Trvalý odkaz

    Nevite jak zakazat prave to sdileni z macu na windows??? Vadi mi kdyz v lipnu stahnu video a nuti me to otevrit ho pomoci WMP ve windowsu… Je to i s jinyma aplikacema.. diky

  • avatar
    07. 09. 2012 (10:58)
    Trvalý odkaz

    Nevíte jestli je možné vzít filedisk s woknama  který používám ve Virtualboxu a použít ho v Paralels ? Kvůli hrám bych je i zvažoval ke koupi. Třeba DIablo II se mi při přechodu do fulscreenu sesype a shodí celou emulaci. Přitom v okně běhá parádně. 3D hry nemá cenu  zkoušet.  A můžu předpokládat že Radeon 4850 v iMackovi je rychlejší než vaše grafika v Minim ? Že bych se moh konečně zbavit herní bedny co mam pod stolem.

    • avatar
      07. 09. 2012 (11:28)
      Trvalý odkaz

      Ano, Parallels umí naimportovat virtuální stroj vytvořený ve Virtual boxu…
      Nejsem moc odborník na grafické karty, ale řekl bych, že ano…

  • avatar
    07. 09. 2012 (12:39)
    Trvalý odkaz

    dota 2 mi napr. seka cez PD8, wine to nakoniec zvladol bez sekania. A to som mal 4GB pre virtualny stroj. Moze to byt zdielanou grafikou?

  • avatar
    12. 09. 2012 (14:16)
    Trvalý odkaz

     Zdravím, na parallels jsem si zvykl, jede na nich takřka vše :) … Mám licenci na 7, moje otázka zní, má cenu upgrade ? Jedu na macbooku 2010 s SSD a 8GB ram, kde VM mám na SSD. Neřešil bych to, kdybych Windows nemusel denně zapínat kvůli softwaru pro správu sítí a informačnímu lokálnímu systému. 

  • avatar
    19. 06. 2014 (15:29)
    Trvalý odkaz

    parallels je plateny?lebo zatial ho mam stiahnuty v pc aj v mobile a nic som neplatil

    • avatar
      19. 06. 2014 (15:36)
      Trvalý odkaz

      Ano, jde o komerční aplikaci. Pokud jej máte staženy jen tak, tak jej máte nelegálně…

      • avatar
        19. 06. 2014 (15:37)
        Trvalý odkaz

        a budem nieco platit?ak ano tak co mam urobit preto aby som nic neplatil?odynstalovat z pc a mobilu to bude stacit?alebo aj zrusit ucet na parallels?

Komentáře nejsou povoleny.