Chlazení a hlučnost Retina MacBooků Pro

Jednou z věcí, týkajících se nového 15“ Retina MacBooku Pro, jíž se Apple při úvodní Keynote na letošním WWDC nezapomněl pochlubit, byl přepracovaný systém chlazení.

Ten tvoří boční nasávání vedené průduchy zespod dovnitř těla, kde jej dále prohání nový asymetrický větráček. Dle tvrzení Applu tato konstrukce zajišťuje velmi dobrý odvod tepla a razantně sníženou hlučnost.

Japonští redaktoři serveru IT Media se rozhodli podívat pod pokličku tohoto vylepšeného systému chlazení. Na pomoc si vzali termální kameru (stojící téměř 25 000 USD) a zjistili některé velmi zajímavé závěry.

Při prvním testu, který byl prováděn v režimu spánku, se teplota vyšplhala na 30,3 stupňů Celsia. Větráček vydával hluk o 30 decibelech (což vlastně ani hluk není, protože dokud nepřiložíte ucho k šasi, pravděpodobně nic nezaznamenáte).

Druhý test podstoupil Retina MacBook Pro se zapnutým QuickTime přehrávajícím film po dobu 15 minut. Teplota se lehce zvedla na 35,1 °C, zvuk z otáček ventilátoru se nijak výrazně nenavýšil. Šasi se tedy nijak nepříjemně nezahřívalo.

Třetí test a čtvrtý test začal ždímat výkonový potenciál stroje. Aplikace náročné jak na surový, tak reálný výkon byly zapnuté současně (Cinebench, Final Cut Pro, AutoCad). Nyní už šla zátěž poznat teplotně, i co se hlučnosti týče. Celé šasi se začalo zahřívat, nejvýrazněji v oblasti klávesnice na celých 48,2 °C. Hluk z větráčku dosahoval hodnot přes 46 decibelů.

A to už nejsou hodnoty příjemné zvláště při dlouhodobé práci. Oblast klávesnice znatelně pekla a pouhý dotyk na klávesnici znamenal nepříjemné setkání s žárem z šasi. Ačkoli tedy Retina MacBook Pro disponuje obrovským výkonem, při jeho plném vytížení se projeví vytíženost znatelně právě v teplotě a hlučnosti.

Na druhou stranu při běžném pracovním nasazení, kdy nepoužíváte několik náročných aplikací spuštěných zároveň, se tomuto nepříjemnému efektu lze zcela vyvarovat.

Zdroj: MacTrast

 

8 komentářů: „Chlazení a hlučnost Retina MacBooků Pro

  • avatar
    26. 06. 2012 (08:50)
    Trvalý odkaz

    Myslim ze pri takove zatezi kdy je spusteno vice narocnych aplikaci je to s temi pouzitymi komponenty zcela normalni.Proste z tak vykonymi procesory a grafikou se tomu nevyhne zadny vyrobce,neni to proste mozny aby takove komponenty nehraly a zvlast v tak tenkem tele.Sam se tomu kolikrat divym ze se to (nejak) uchladi v notebooku kdyz muj desktop vytopi mistnost.A to mam quad core 3.5 GH a v macbooku i7 ktera je uz dnes vykonejsi.

    • avatar
      11. 08. 2013 (09:18)
      Trvalý odkaz

      Naprosto souhlasím. Při spuštění zmiňovaných aplikací bych čekal i vyšší teploty. Řekl bych, že výsledky jsou velmi dobré. Bylo by vhodné, aby autor příště porovnával problematiku chlazení mnohem objektivněji, tedy s jinými notebooky ostatních firem jako například ASUS, Acer nebo Samsung.

  • avatar
    26. 06. 2012 (14:06)
    Trvalý odkaz

    Apple připravuje unikátní online technologii pomocí aplikace v iOS6 a OS-X Lion, která bude sbírat odpadové teplo z přehřívajících se Apple přístrojů a nashromážděnou energií má ekologicky zajišťovat chlazení svého nového „serverového“ centra. Na Android ani Microsoft platformě to ale podporováno nebude.

    • avatar
      26. 06. 2012 (18:26)
      Trvalý odkaz

      Podmínkou ovšem bude aby konkrétní stroj byl připojen na Ethernetu minimálně 100Mbit a měl dostatečnou internetovou konektivitu s uploadem min. 1,8Mbit.
      Na FUNkčnosti tohoto řešení i v režimu WiFi se pracuje ale nepředpokládá že by bylo k dispozici v průběhu tohoto roku. 
      Potenciální průlom se očekává v souvislosti s masovým rozšíření IPv6.
      Tolik letmé zprávy z odborného serveru onion.com

  • avatar
    26. 06. 2012 (19:50)
    Trvalý odkaz

    Cely clanok je jedna absolutna hlupost. Za akych podmienok prebiehalo IR meranie. Ako a aka bola nastavena emisivita? Ako bola kompenzovana odrazena teplota? Kvantivikovat teplotu na zaklade takeho obrazku z neznamej IR kamery a hlavne pri hliniku (hlinik ma malu emisivitu) z ktoreho je vyrobene telo Macbooku je hodne obtiazne aj pre skutocne preskoleneho odbornika. Na tom obrazku je akurat vidiet rozlozenie teplotneho pola, tot vse.

  • avatar
    27. 06. 2012 (13:57)
    Trvalý odkaz

    „Na druhou stranu při běžném pracovním nasazení, kdy nepoužíváte několik náročných aplikací spuštěných zároveň, se tomuto nepříjemnému efektu lze zcela vyvarovat.“

    A neni náhodou proklamovanym účelem tohoto notebooku práce s vysoce náročnými aplikacemi?

    Teď bez emocí – při výkonu, jaky to dává a míře mobility, jakou to nabízí je 48 stupňů ještě docela luxus. Znám notebooky, ktere se na podobnou teplotu zahreji i při práci ve Wordu.

  • avatar
    29. 06. 2012 (08:25)
    Trvalý odkaz

    a ktore dalsie konkurencieschopne laptopy testovali? ? ?

Komentáře nejsou povoleny.