Autodesk SketchBook Ink: inkoust ve velkém [Zkušenosti]

Ten, kdo sledoval představení nového iPadu a dovolím si tvrdit, že každý fanoušek produktů firmy Apple tuto jedinečnou keynote viděl, zaznamenal ukázky nových možností Retina displeje.

Obrovské rozlišení je podpořeno také masivním výkonem čtyřjádrové grafické součásti čipu A5X. Tato kombinace přináší vývojářům obrovské možnosti.

Autorem tohoto článku je Pavel Miksa, více o autorovi najdete na jeho profilu ve službě about.me.

Někteří se nebáli tento potenciál vyzkoušet ještě před jeho slavnostním uvedením a pro prezentaci připravili ukázku svých upravených aplikací. Měli jsme možnost vidět herní novinku Infinity Blade Dungeon, která už od prvního dílu vždy rozehřívala vnitřnosti iOS zařízení.

Také jsme viděli prezentaci kreslícího nástroje společnosti Autodesk, která je známá svým profesionálním programem pro malování SketchBook. K prezentaci nového zařízení si připravili ukázku své novinky nesoucí přídomek Ink.

Aplikace rozšiřuje spektrum původní SketchBook Pro a přináší vlastnosti perokresby všem výtvarníkům, kteří si tuto techniku oblíbili. Ovládací prvky jsou podobné verzi Pro s možností jejich skrytí.

V levém panelu najdete 7 přednastavených inkoustů a dvě mazací gumy. Šířku jednotlivých prvků měníte posuvníkem ve spodní liště. Pravý panel již tradičně patří barvám s výčtem několika odstínů. Další barvy lze samozřejmě domíchat.

Obrovskou výhodou aplikace je tvorba vektorových výstupů s možností úpravy těch nejjemnějších detailů bez vazby na rozlišení. Vytvořené kresby lze uložit do iPadu, exportovat do iTunes, odeslat e-mailem a také uložit na obláčkový Dropbox. Velikost výsledných prací může dosahovat až 100 Megapixelů s možností ukládání bez pozadí.

Aplikace také umožňuje vkládat obrázky z knihovny iPadu a použít je jako pozadí pro kresby spolu s nastavením viditelnosti. Výborně se mi tato funkce hodila, když jsem chtěl perokresbou přepracovat jiný obrázek.

Nejsem zkušený malíř a tak vám dokážu podat jen amatérský dojem z kreslení. Různorodé štětce se mi líbí a také se s nimi dá dělat spousta zajímavých kreací. V detailním přiblížení měla aplikace na Novém iPadu problém reagovat na doteky. Tahy vykreslovala s nepatrným zpožděním, což je asi u vektorových aplikací a takto velkého rozlišení normální.

Nástroje lze při kreslení kompletně skrýt. Zůstane po nich jen malý puntík v dolní části kresby, kterým se opět aktivují.

Retina displej je pro Ink jako stvořený. V maximálním přiblížení stále nevidíte žádné pixely a vektorová grafika je ostrá. I prstem jsem zvládl nakreslit velmi jemné detaily. Když jsem udělal chybu, využil jsem místo gumy šipku zpět, která nemá problém vrátit kresbu o několik kroků.

Ink je propracovaný a výborný program pro malbu. I když není všestranný, perokresbu zvládá skvěle.

Aplikace: Autodesk SketchBook Ink for iPad

Autor: Autodesk
Hodnocení: 5/5
Cena: 1,59 Eur