Jak natáčet videa iPhonem a stříhat v iMovie na iPadu 1

Použít nové iMovie na původním iPadu je velmi lákavé také jako možnost stříhat videa nahraná jiným iOS zařízením.

Hned úvodem se přiznám, že miluju střih videa v iMovie na iPadu – je pohodlný, rychlý a export výsledného videa je rychlejší, než na stolním počítači. iPad 1 disponuje dostatečným výkonem pro použití této aplikace, pouze vzhledem k malému množství operační paměti může čas od času dojít k nenadálému ukončení aplikace (což se děje především při exportů delších filmů). Více se ale z těchto citů vyznám později v samostatném článku, dnes se podíváme prakticky na to, jak se zařídit v situaci, kdy chcete natáčet videa iPhonem nebo iPodem touch a tato později pohodlně stříhat právě na velkém displeji iPadu.

Úvodem si nastavíme parametry: přenos mezi oběma zařízeními musí proběhnout bezdrátově. Proč? Ze dvou důvodů: za prvé je toto řešení levnější, a za druhé proto, že drátové propojení přes Camera Connection Kit není vždy spolehlivé. To je také můj případ, protože iPad mi připojený iPod touch čtvrté generace ignoruje a import médií nenabízí. Tudíž vše bez drátů.

Ještě než přistoupíme k praktické části je třeba si připomenout, jaká videa iMovie pro střih přijme. V tomto je mobilní iMovie docela vybíravé: videa požaduje mít uloženy v systémové Camera Roll složce a pak musí být přesně ve formátu, v jakém jej iPod nebo iPhone nahraje. Tyto dva požadavky vylučují řešení, jako je například přeposlání videí emailem nebo prostřednictvím Dropboxu (tato videa jsou před odesláním upravena a iMovie je poté již odmítne). Je tedy nutno použít takové řešení, které videa přenese zcela beze změny a poté uloží do Camera Roll.

Sluší se také připomenout, že návod pro instalaci iMovie na iPad není náš vlastní, ale pochází od fscklog, který jej publikoval jako první a od nějž všichni přejímáme. Postup přenosu videí mezi zařízeními je náš vlastní.

Krok první: pořiďte si iMovie

  1. Na stolním počítači otevřete iTunes,
  2. otevřete App Store a zakupte aplikaci iMovie.
  3. Nyní si stáhněte přímo do Apple aplikaci iPhone Configuration Utility 3.3 (máte k dispozici verzi  pro Mac OS X, ve Windows v současnosti není možné tento postup provést).
  4. Spusťte aplikace iPhone Configuration Utility, přepněte se v levém sloupci na záložku Applications (Aplikace), klikněte na položku Add (přidat) vlevo nahoře a ze souborového dialogu vyberte zakoupené iMovie. Najdete jej v podadresáři iTunes / Mobile Applications v adresáři Hudba aktuálního uživatele,
  5. V levém sloupci pod položkou Devices (Zařízení) vidíte váš připojený iPad. Klikněte na něj.
  6. V pravé části okna se přepněte na záložku Applications (Aplikace), kde v seznamu najděte iMovie. Klikněte u něj na položku Install (Nainstalovat).
  7. Hotovo! Nyní máte ve vašem iPadu nainstalováno iMovie, a to navíc zcela legální cestou.

Krok druhý: přenos dat mezi zařízeními

Vyřešit způsob přenosu bylo největším oříškem. Bluetooth přenos je pro toto nepoužitelný, protože vzhledem k jeho nízké rychlosti se video v rozlišení 720p o délce deseti minut natočené iPodem touch přenášelo do iPadu téměř půl hodiny. To je v praxi nepoužitelné, je tedy třeba sáhnout k přenosu prostřednictvím Wi-Fi připojení. Z několika desítek vyzkoušených aplikací pro přenos dat mezi dvěma přístroj se nám nejvíce osvědčila aplikace Photo Transfer App, protože ze všech testovaných byla nejrychlejší, nejstabilnější a také ukládala videa korektně přímo do Camera Roll. Pokud pro přenos videí bez úprav používáte jiný způsob, řekněte nám to v diskusi.

Aplikace stojí přijatelných 2,99 dolarů a pokud obě zařízení patří vám, stačí ji zakoupit pouze jednou. Stáhněte ji tedy a nainstalujte jak na iPad, tak i na iPhone nebo iPod touch.

  1. Na obou přístrojích spusťte aplikaci Photo Transfer App,
  2. na iPhonu/iPodu v levé části horní pruhu zapněte volbu Send (Odesílat), na iPad tak na stejném místě zvolte možnost Receive (Přijímat),
  3. na obou přístrojích ve spodní liště klepněte na volbu Device (Zařízení), abyste mohli posílat mezi oběma zařízeními,
  4. na iPhonu/iPodu klepněte na tlačítko Select Photos & Videos (Vybrat fotky a videa) a vyberte videa, která chcete odeslat,
  5. na iPadu uvidíte všechna zařízení ve vaší síti používající UPnP a mezi nimi i váš iPhone nebo iPod. Zvolte jej a klepněte na tlačítko Get Videos (Získat videa),
  6. počkejte, až celý transfer skončí, vše je záležitostí několika málo minut.
  7. Hotovo! Nyní máte videa importována na správném místě, kde je má iMovie k dispozici.

Krok třetí: stříhejte

Tím máte vše hotovo. Tím, že jste již iMovie nainstalovali, můžete pro příště první krok překročit a používat pouze jednu jedinou aplikaci pro přenos dat mezi oběma přístroji. Nyní stačí pouze spustit iMovie, vytvořit nový projekt a začít stříhat. Základní návod práce v mobilním iMovie překračuje tento článek, proto se jej dočkáte zítra v samostatném návodu.