Apple novinky: 10. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple v desátém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Zahájení prodejů iPadu 2

Do prodeje se v pátek dostal nový model jablečného tabletu Apple iPad 2. Fronty před obchody se kroutily za několik rohů a tradiční šílenství při otevření se také konalo. Zájem byl velký a jeden ze zájemců campoval před Apple Storem celé čtyři dny. Zajímavé však je, že u ostatních prodejců, kterými byli například Wal-Mart nebo Best Buy nebyly fronty v podstatě žádné a tak se zde dala novinka zakoupit rychle a bez čekání ve frontě. Analytici odhadují, že se za první den mohlo prodat až 600 000 nových iPadů a současné čekací doby se posunuly na tři až čtyři týdny. A to Apple tvrdil, jak jich má připraven dostatek. Takže můžeme jen doufat, že několik kusů je připraveno také pro blížící se zahájení prodejů v Česku.

Hardware iPadu 2 + rychlostní testy

Známý iFixit již nový iPad 2 rozebral a zjistil spoustu zajímavých novinek. Například to, že 75 procent hmotnosti iPadu tvoří displej a jeho krycí sklo, a to i přesto, že je toto sklíčko téměř o třicet procent tenčí, než u předchozího modelu. Ukázalo se také, že uvnitř procesoru Apple A5 je osazeno 512 MB operační paměti od Samsungu, dodavatelem Flash čipů je Toshiba a například že bezdrátový čip Broadcom obsahuje také podporu pro FM rádio. Podle prvních testů se také ukazuje, že v prodeji jsou iPady 2 s displeji od dvou různých dodavatelů a dosah Wi-Fi sítě je o něco horší, než v případě první generace.

[HTML1]

Mimo to přišel se zajímavými rychlostními testy server AnandTech (testy CPU | testy GPU). Ten potvrdil, že je nový iPad při vykreslování výrazně rychlešjí nejen než starší iPad (téměř pětkrát), ale je rychlejší než Motorola XOOM – téměř čtyřikrát. A výrazně rychlejší je také nový procesor, v syntetickém benchmarku vykázal až čtyřikrát vyšší nárůst rychlosti.

iPhone 5 rumors

Začínají se objevovat první zprávy o připravovaném iPhonu 5. Prozatím nezveřejněná novinka má mít pochopitelně A5 procesor, přepracovaný systém antén, o poznání větší displej vyplňující většinu přední stěny a má přijít s novým iOS 5, který přinese revoluci především v ovládání hlasem a zpracování notifikací. Hovoří se také o přepracovaném vzhledu více se blížícího vzhledu iPadu nebo iPodu touch. Všechny tyto zprávy ale patří do kategorie spíše zbožných přání komentátorů a analytiků a není třeba jim přikládat více významu, než kolik mají.

Steve Jobs stoupá na žebříčku Forbes

Všichni víme, že je na tom Steve Jobs se zdravím velmi špatně. Jeho finanční zdraví však je na tom zcela opačně: podle aktuálního seznamu nejbohatších osob Forbes se Jobs posunul na 110 místo žebříčku s čistým příjmem 8,3 miliardy dolarů. V roce 2010 zaujímal Jobs ještě 136 místo s příjmem „pouze“ 5,5 miliardy dolarů.

Ovšem mějte na paměti, že za většinu těchto příjmů nemůže Apple a my všichni: většina z jeho příjmů pochází ze společnosti Disney, jejíž akcie drží Jobs v souhrnné hodnotě 4,4 miliardy dolarů. Co se týká IT branže tak stále nepatří Jobs ani zdaleka k těm nejbohatším: Bill Gates je na žebříčku číslo 2 a Mark Zuckerberg je číslo 52.

XCode 4 oficiálně

Vývojářský nástroj XCode vyšel ve své nové čtvrté verzi a je k dispozici ke stažení pro každého přímo v Mac App Store za 4,99 dolarů, účastníci některého z placených Developper programů jej mají k dispozici ke stažení stále zdarma. Pomocí nástroje XCode 4 můžete vytvářet aplikace jak pro Mac OS X, tak i pro iPhone nebo iPad. Nová verze slibuje přepracované uživatelské rozhraní usnadňující tvorbu aplikací a jejich testování.

Updaty tohoto týden: Safari, iTunes, iOS 4.2, Apple TV 2, Java

V tomto týdnu vyšlo hned několik důležitých updatů. Svých bezpečnostních updatů se dočkal prohlížeč Safari (více zde), multimediální centrum iTunes (více zde) i interpretovaný jazyk Java (více zde). Majitelé Apple TV2 pak mohou stahovat nový software 4.2, který přidává několik nových sportovních on-line kanálů, nová témata pro slideshow zobrazení fotografií i vylepšenou on-screen klávesnici. A vyšel také iOS 4.3, kterému jsme se více věnovali zde.

Google Instant Preview

Zajímavá funkce Google Instant Preview se stala dostupná také pro telefony se systémem iOS (verze 4.0 nebo vyšší). Pomůže vám s vyhledáváním stránek prostřednictvím vyhledávače Google tím, že místo obyčejných textových odkazů vidíte aktuální náhledy stránek. Vypadá to dostatečně efektně a velmi dobře se dá tato funkce i používat.

[HTML2]