Jak pracovat s oddíly na disku (mazání / změna velikosti) bez ztráty dat

Nápad pro tento tip se objevil v diskusním fóru zde na SuperApple.cz – uživatel má na jednom disku tři oddíly, z nichž by chtěl zachovat pouze ten s operačním systémem Mac OS X. Tuto činnost lze provést přímo z aplikace Disk Utility, funguje však pouze pro disky připojené na vnitřním rozhraní (PATA nebo SATA) nebo FireWire – nelze jej použít pro disky připojené přes USB rozhraní.

Teno tip je ověřen v prostředí operačního systému Mac OS X 10.5, měl by však být funkční i v předchozích verzích.

Jak na to

  1. Zálohujte! Přestože by se nemělo s vašimi daty na oddílu s Mac OS X nic stát, jistota je zkrátka jistota.
  2. Opravdu to myslím vážně, zazálohujte důležitá data. Opravdu!
  3. Otevřete aplikaci Disk Utility (Applications -> Utilities). Pozor! Pokud chcete provádět tyto změny na disku, na kterém máte nainstalován operační systém, který právě používáte, musíte nastartovat počítač s instalačního DVD a spustit aplikaci Disk Utility z něj.
  4. Vyberte disk, na kterém chcete s oddíly pracovat. Nevybírejte ale přímo jednotlivé oddíly, ale celý disk. Je velmi užitečné nejdříve na záložce First Aid (První pomoc) kliknout na tlačítko Repair Disk (Opravit disk),
    oddily1-2
  5. nyní klikněte na záložku Partition (Oddíl), klikněte myší na oddíl disku, který chcete smazat a klikněte na tlačítko se znaménkem minus v levém spodním rohu okna,
    oddily2
  6. smazání oddílu potvrďte kliknutím na tlačítko Remove (Odstranit),
    oddily3
  7. až odstraníte všechny nechtěné oddíly, uchopte oddíl se systémem Mac OS X za pravý spodní roh a roztáhněte jej přes celou plochu disku tak, aby vyplnil celé volné místo. Modrá barva ukazuje obsazený prostor, bílá pak volné místo. Zvětšení oddílu potvrďte kliknutím na tlačítko Apply (Použít).
    oddily4
  8. Hotovo! Po chvíli chroupání bude oddíl zvětšen na vámi požadovanou velikost. Restartujte počítač a vše by mělo být v pořádku.

Poznámka první: pokud oddíl se systémem Mac OS X není na disku jako první, nemůžu ručit za správnou funkci tohoto návodu (nikdy jsem takovou situaci neřešil).

Poznámka druhá: pokud oddíl se systémem Mac OS X není primární, ale je součástí logického oddílu (což je však velmi málo pravděpodobné), jeho velikost změnit nelze.

Poznámka třetí: pokud na některém z disků máte Windows XP a vyšší, musíte tento systém korektně ukončit – bude-li pouze uspán, nebude jej možné smazat. Pokud i přesto nepůjde oddíl s NFTS/FAT32 smazat (může se stát především u oddílů s Vistou nebo W7), musíte si vypomoci oklikou: nabootujte živé DVD linuxové distribuce Ubuntu a prostřednictvím aplikace gparted smažte všechny oddíly s výjimkou oddílu s Mac OS X. Poté Linux ukončete, spusťte Disk Utility a pokračujte od bodu 7 tohoto návodu.