Apple zaujal třetí místo v žebříčku Fortune 500

Apple obsadil třetí místo ve výročním žebříčku Fortune 500 zaměřeného na Americké společnosti s nejvyššími příjmy.

Cupertinská společnost v žebříčku přeskočila veškerou konkurenci a před ní už se nachází pouze dva giganti. První místo drží obchodní řetězec Walmart a druhé olejářská firma ExxonMobil. Apple se zisky 265,5 miliard dolarů zaujal v roce 2018 třetí místo.

Oproti předchozímu roku se tak Cupertino opět posunulo o jednu příčku vzhůru. Místo si tentokrát vyměnilo s holdingovou společností Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Apple v žebříčku Fortune 500

Fortune popisuje Apple takto:

Rok 2018 bude ve znamení Applu, který jako první společnost dosáhl hodnoty jednoho bilionu dolarů. Na druhou stranu hlavní tahoun zisků společnosti iPhone začal po dlouhé době zpomalovat. Před uvedením iPodu – předchůdce iPhonu – byl Apple znám jako počítačová firma. Nyní je větší firmou pouze obchodní řetězec a olejářská společnost. Je to výzva: s tím, jak uživatelé mění telefony stále pomaleji, Apple se přeorientovává na trh služeb. iTunes, Apple Music, iCloud a zisky z kamenných Apple Storů přináší firmě miliardové zisky.

Apple figuruje v žebříčku Fortune 500 už dlouhých 37 let. Poslední roky se stabilně drží v TOP 10 s tím, že se pohybuje okolo třetího místa.

Konkurence není natolik pozadu. Amazon získal 5. místo, Alphabet (vlastník Googlu) 15. místo a Microsoft 26. místo.

Prodeje iPhonů nadále zpomalují a investoři jsou nervózní

Zdroj: MacRumors