Prodeje iPhonů nadále zpomalují a investoři jsou nervózní

Apple už od loňského roku neuvádí přesná čísla prodejů svých produktů a trh tak musí spoléhat na analýzy firem třetích stran. Podle CIRP však statistiky nevychází příliš dobře.

Firma Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) zpracovala statistiku prodejů iPhonů na domácím trhu v USA, kde bývají prodeje tradičně nejsilnější a který je tahounem a motorem celého Applu. Bohužel v prvním kalendářním čtvrtletí (tedy druhém fiskálním) tohoto roku prodeje i nadále zpomalují.

Ke 30. březnu dosahovaly iPhony počtu 193 milionů zařízení, takže při přímém srovnání s prosince jde o nárůst zhruba 4 miliony kusů. Růst mezi posledními dvěma čtvrtletími tak dosáhl okolo 2 %. Při meziročním srovnání jde o nárůst 12 %, jelikož v březnu minulého roku bylo aktivních 173 milionů iPhonů. To samo o sobě není vůbec špatné.

Prodeje iPhonů zpomalují i v roce 2019

Uživatelé nemají potřebu měnit svá zařízení

Jenže loňský rok prodeje rostly každé čtvrtletí o více než 4 % a při meziročním srovnání o 19 %. Josh Lowitz vysvětluje, co se na trhu děje:

„Poslední tři roky vidíme jasné zpomalení a menší poptávku po iPhonech v USA. Z tohoto důvodu se růst zpomalil a nyní se srovnává. Samozřejmě, že meziroční růst 12 % je stále dobrý. Problémem je, že investoři si zvykli na meziroční nárůst o 20 % a čtvrtletní minimálně o 5 %. Akcionáři proto očekávají, že zpomalení prodejů na trhu v USA vykompenzují ty celosvětové. Apple je nyní pod tlakem více prodávat i ostatní produkty a služby už současným majitelům iPhonů.“

Prodeje iPhonů se nezastavily, ale neustále zpomalují. Nepomáhají tomu ani čísla z celosvětových prodejů, kde se Applu podařilo prodat 39 milionů zařízení. To se odrazilo i na výsledcích hospodaření, kde Apple oznámil o 3 miliardy dolarů menší zisk z prodejů při meziročním srovnání.

Uživatelé cítí stále menší potřebu pravidelně obnovovat svá zařízení a jejich životnost se i s delší podporou iOS prodlužuje. Nastartování velkého růstu prodejů je tak aktuálně spíše v nedohlednu.

Steam Link konečně vpuštěn do App Store na iOS a Apple TV

Zdroj: MacRumors