Carrier IQ: opravdu telefon sleduje uživatele?

Chytré telefony s operačním systémem iOS a Android, koupené u mobilních operátorů, obsahují software, který sleduje nejen polohu, ale i činnosti, které uživatel s telefonem provádí.

Konkrétně se jedná o diagnostický software od společnosti Carrier IQ, který objevil Trevor Eckhart na svém mobilním telefonu s operačním systémem Android. Eckhart program označil jako rootkit (tedy program, pomocí kterého lze maskovat škodlivý software) a posléze zveřejnil video, na kterém zachycuje činnost samotného diagnostického programu, který zaznamenává stisk každého tlačítka a sesbíraná data odesílá neznámo kam.

Tento akt nenechal společnost Carrier IQ chladnou a okamžitě přišla s žalobou. V té se odvolává na fakt, že software má sloužit jako diagnostický nástroj, který má mobilním operátorům pomoci zlepšit kvalitu poskytovaných služeb a zároveň odhalit skyté závady na telefonu. Firma pod hrozbou žaloby požadovala, aby Eckhart přestal jejich software označovat jako rootkit a zároveň jeho veřejnou omluvu. O pouhý den později se však do sporu zapojila nezisková organizace Electronic Frontier Foundation, zabývající se porušováním práv v oblasti počítačů a moderních technologií. Podle ní Eckhart jednal v souladu se zákonem a omluvit se nakonec musela právě společnost Carrier IQ.

V té době však počet nalezených zařízení s tímto softwarem nezadržitelně rostl, v současné době přesáhl hodnotu více než 141 milionů mobilních telefonů. Mezi nimi jsou telefony s Androidem, Nokie, BlackBerry a také zařízení s operačním systémem iOS. U nich však software nemá přístup k uživatelskému rozhraní a tak nemůže sledovat stisknutá tlačítka a činnost uživatele. Naplno se spustí se pouze v případě, že zařízení přejde do speciálního diagnostického módu. V nastavení telefonu však lze odesílání diagnostických dat zcela vypnout, tato volba se nachází v nabídce Obecné, Informace, Diagnostika a využití. Všechna sesbíraná diagnostická data jsou uživateli volně k dispozici v téže nabídce.

Apple, který se už s podobným problémem setkal, již také ke kauze vydal tiskové prohlášení:

V iOS 5 jsme ukončili podporu Carrier IQ ve většině našich produktů, ke kompletnímu odstranění dojde v budoucí aktualizaci systému iOS. Pro odesílání diagnotických dat budou muset naši zákazníci funkci povolit, informace budou odesílány anonymně v zašifrované podobě a bez osobních údajů. Naše společnost nikdy nezaznamenávala stisknuté klávesy, zprávy nebo osobní informace a nemáme v úmyslu tak činit ani do budoucna.