Apple čelí žalobě kvůli hlášení o nepodporovaném příslušenství

Na Apple se za poslední měsíce sešlo nemalé množství žalob. Ta poslední řeší chybové hlášení o nepodporovaném příslušenství.

Kalifornský soud obdržel další žalobu na společnost Apple. Tentokrát jde o operační systém iOS a jeho varovného hlášení týkajícího se nepodporovaného příslušenství. Uživatelka Monica Emerson podala tuto žalobu na základě problémů s originální nabíječkou a iPhone 7.

Emerson si v září roku 2016 koupila nový iPhone 7 a telefon nabíjela po celý následující rok nabíječkou přiloženou v balení. V říjnu 2017, tedy po více než roce používání, se jí na obrazovce začalo zobrazovat hlášení o nepodporovaném příslušenství.

iGeeks Blog - Hlášení o nepodporovaném příslušenství

Soudní spor je založený na tom, že Apple nutí uměle touto praktikou nakupovat znovu příslušenství. Emerson se domnívá, že podobně jako ona reagovaly další tisíce zákazníků. Apple tak čelí žalobě z důvodu nekalých obchodních praktik, falešné reklamy, podvodu a porušení zákonů státu Kalifornie. Žaloba požaduje odškodnění 5 milionů dolarů.

Z informací podané Emerson lze usoudit, že tedy používala pouze originální nabíječku. Avšak už se opomíjí informace o tom, zdali také použila originální anebo certifikovaný Lightning kabel. Apple v iOS totiž vždy zobrazuje hlášení i při použití necertifikovaných kabelů.

Na druhou stranu je zcela běžné, že varování občas vyskočí i při používání originálního anebo certifikovaného příslušenství. Stačí opravdu málo – například trocha nečistot v konektoru a zařízení už má problém příslušenství rozpoznat.

Bude zajímavé sledovat, jak celý soud dopadne.

Apple snížil cenu kabelů USB-C na Lightning a očekává se konec USB-A

Zdroj: MacRumors