Vyzkoušejte Windows 8 na svém Macu

Virtualizační aplikace Parallels Desktop 7 nabízí jednoduchou možnost zkoušet různé systémy.

V redakci intenzivně testujeme aktuální verzi virtualizačního softwaru Parallels Desktop 7 pro Mac v jeho české verzi. Kompletní test sice ještě není hotový, ovšem o jedné zajímavé funkci se zmíním v předstihu. Jde o integrovanou možnost zdarma vyzkoušet připravovanou verzi operačního systému od Microsoftu, Windows 8. A současně si na ní můžete dobře demostrovat sndadnost instalace operačního systému do virtuálního stroje prostřednictvím právě tohoto nástroje.

Po samotné instalaci produktu, která je již plně lokalizovaná, můžete otevřít průvodce instalací nového softwaru. Zde můžete přímo spustit instalaci operačního systému, který máte na optickém médiu, nebo spustit přenesení systému z vašeho stávajícího počítače s Windows. Tyto dvě možnosti jsou hlavní a jsou také reprezentovány velkými ikonami v záhlaví.

Mimo toho zde však máte další, automatizované možnosti. Jsou reprezentovány šesti malými ikonami ve spodní polovině okna, a po jejich volbě zcela automaticky stáhnout instalaci příslušného operačního systému z internetu a kompletně jej nainstalovat. Na výběr tímto způsobem máte buďto Chrome OS, distribuce Fedora Linux i Ubuntu, nebo právě připravovaný Windows 8. Zmínit musím také možnost instalovat do virtuálního počítače přímo Mac OS X Lionu, čemu se však podrobněji pověnujeme v samostatném článku.

Po zvolení příslušné volby se vás průvodce dotáže na několik dodatečných informací a poté již vše převezme a provede zcela automaticky.

 

Nemusíte vůbec nic vědět o instalaci operačních systémů, protože po chvíli čekání máte plně funkční virtuální počítač. A to bez ohledu na to, zda instalujete zkušební Windows 8 nebo svou vlastní verzi z vlastních médií.

Poté již můžete zkoušet novinku, na kterou u Microsoftu hodně sází.

Běh systému je i na pomalejších Macích předchozích generací použitelně svižný a to nejen v případě testovacích Windows, ale i v případě Linuxu. Jedním kliknutím si tak můžete vyzkoušet systémy, které byste jinak museli obtížně instalovat a riskovat tak například i ztrátu dat. Takhle máte vše bez rizika a kdykoli můžete vše z počítače smazat.

10 komentářů: „Vyzkoušejte Windows 8 na svém Macu

  • avatar
    06. 12. 2011 (12:51)
    Trvalý odkaz

    Zkoušel jsem přes VirtualBox (free) a kdo chce jen pro zajímavost nakouknout, tak opravdu to nemá cenu instalovat. Za ten jeden pohled na Metro Start to opravdu nestojí ;)

    • avatar
      06. 12. 2011 (12:54)
      Trvalý odkaz

      Potvrzuji, že přes VirtualBox to nemá cenu instalovat, téměř nic z osmiček v nich bohužel nefunguje :( Zde je PD jediným funkčním řešením, o trošku horší je pak VMWare, ale také nebyl stoprocentní…

    • avatar
      06. 12. 2011 (16:51)
      Trvalý odkaz

      U VirtualBoxu mě funguje vše, je třeba mu tvrdit, že instalujete 32bit Windows 7, jinak to zlobí. To platí pro všechny tři distribuce W8

  • avatar
    07. 12. 2011 (01:04)
    Trvalý odkaz

    Kde prosím stáhnu Parallels Desktop 7? V App Store jsem nic nenašel. Nebo nevím, jestli jsem článek správně pochopil, jak tento svůj test dostanu do svého iMacu.  
    Děkuji za radu.

  • avatar
    07. 12. 2011 (13:42)
    Trvalý odkaz

     Měj jsem na iMacu Parallels Desktop 6 (PD) v české verzi a virtualizoval si Windows XP. Měl jsem s tím vícero problémů. Jednak nešla správně čeština v programu EKONOM (rozsypané znaky), dále byl problém s připojením USB tiskáren (USB port se sám odpojoval a připojoval). Zlobila také CD/DVD mechanika, kterou PD neuměl správně rozpoznat. PD jsem byl zklamán, čekal jsem víc. Byť má své jasné použití, pro náročnější uživatele není a některé klíčové funkce v PD6 prostě nefungovaly. Nakonec to vyřešil Boot Camp a „čistá“ instalace Windows XP na samostatnou partition. Pak už bylo po problémech…

  • avatar
    07. 12. 2011 (17:07)
    Trvalý odkaz

    Zdravím, nainstaloval jsem Parallels 7 CZ na čistou instalaci Lionu, virtualizuji Win XP.
    Veškeré tisky z Windows jsou „rozsypané“..?
    Nevíte někdo, kde může být chyba?
    V předchozí verzi Paralles a Snow Leopardovi bylo vše OK, díky za každou kloudnou radu.

    • avatar
      07. 12. 2011 (18:37)
      Trvalý odkaz

      Ahoj, v prvé řadě bych prověřil, zda je ve Windows správně nainstalovaná tiskárna. Pokud ano, vytiskni zkušební stránku. Když ji Windows vytiskne korektně, ovladač je v pořádku. Nevytiskne-li zkušební stránku, chyba bude nejspíš v ovladači a podíval bych se na net podle značky a typu tiskárny po „čerstvém“ ovladače, načež bych jej přeinstaloval. 
      Další problém může být ve znakové sadě, kterou program (z čeho tiskneš?) neumí. Měl jsem stejný problém. Též jsem virtualizoval XP, ale s PD 6 a na Snow Leopardu, nicméně problém je stejný. Jde-li o starší program, jako např. EKONOM atd., zkus se obrátit přímo na programátory, dokáží často dobře poradit, jak to obejít. Ještě mě napadá zkusit tiskárnu do jiného portu USB, případně nastavit „něco“ přímo na tiskárně. Snad ti to pomůže. Dej vědět. Kdyžtak jsem na ICQ 299124457 (10-18 hod.) Hodně štěstí. Michal

Komentáře nejsou povoleny.