Viceprezident Apple se rozmluvil o AirPods a omezeních Bluetooth

Sluchátka AirPods od společnosti Apple zaznamenala v posledních několika letech úspěch. Portfolio nyní zahrnuje několik různých variant, které nabízí sluchátka pro každého.

V novém rozhovoru pro What HiFi se Gary Geaves, viceprezident společnosti Apple pro akustiku, a Eric Treski z týmu produktového marketingu, podrobně věnovali technologii stojící za sluchátky AirPods. Řeč přišla i na technologická omezení včetně toho, že překážkou může být samotný přenos přes Bluetooth.

Jeden z nejpozoruhodnějších komentářů pronesl Geaves. Bluetooth dle něj může „brzdit“ hardware AirPods a „dusit kvalitu zvuku“. Nepřímo tak kritizoval samotnou technologii Bluetooth, ale připustil, že Apple by opravdu chtěl všeobecný bezdrátový standard, který umožňuje větší šířku pásma.

„Je zřejmé, že bezdrátová technologie je rozhodující pro přenos obsahu, o kterém mluvíte,“ říká, „ale také věci, jako je množství zpoždění, které se projevu při pohybu hlavy, a pokud je prodleva mezi pohybem hlavy a zvukem příliš dlouhá, zvuk se změní či zůstane statický, a vám se může udělat nevolno. Musíme se tedy velmi soustředit na to, abychom z technologie Bluetooth vymáčkli co nejvíce. Existuje řada triků pro maximalizování nebo obejití některých limitů technologie Bluetooth. Ale je fér říct, že bychom chtěli větší šířku pásma a… Tady se zastavím. Chtěli bychom větší šířku pásma,“ usmívá se.

Později v rozhovoru Geaves vysvětluje, že sluchátka AirPods 3 byla v podstatě postavena od základu, přičemž byly použity pouze komponenty vyrobené na zakázku – „nic není z regálu,“ vysvětluje.

„Začali jsme tím, že jsme se velmi pečlivě zabývali silnými stránkami původních AirPods,“ vysvětluje Geaves, „a víme, že se mnoha lidem velmi líbí bezproblémové otevřené uchycení, které netrčí do zvukovodu a pohodlně spočívá na uchu. To sice netěsní což se lidem líbí, ale vytváří to výzvy pro audio tým.“

Celý rozhovor najdete na webu What HiFi.

Viceprezident Apple se rozmluvil o AirPods a omezeních Bluetooth