Apple dočasně odstavil továrnu Foxconnu v Indii. Dělníci neměli ani pitnou vodu

Společnost Apple odstavila továrnu Foxconnu v jižní Indii. Důvodem jsou protesty zaměstnanců a nevyhovující životní podmínky.

Továrna ve městě Sriperumbudur, která před pozastavením provozu montovala modely iPhone 12, byla uzavřena do doby, než budou provedena „nezbytná zlepšení“. 

Mluvčí společnosti Apple pro Bloomberg:

V návaznosti na nedávné obavy ohledně bezpečnosti potravin a ubytovacích podmínek ve Foxconnu Sriperumbudur jsme do oblasti vyslali nezávislé auditory. Zjistili jsme, že některá odlehlá ubytovací zařízení a jídelny využívané pro zaměstnance nesplňují naše požadavky, a spolupracujeme s dodavatelem, abychom zajistili rychlé provedení komplexního souboru nápravných opatření.

Začátkem tohoto měsíce společnost Foxconn uzavřela místní továrnu. Předcházely tomu protesty, které byly reakcí na hospitalizaci 150 zaměstnanců otrávených jídlem. Společnost Apple nyní uvádí, že závod ve Sriperumbuduru zůstane ve zkušební době, dokud nebude přesvědčena, že její standardy jsou dostatečně splněny.

Společnost Foxconn se ve svém prohlášení omluvila a uvedla, že je jí „velmi líto problému, který naši zaměstnanci zažili“, a že „podniká okamžité kroky ke zlepšení zařízení a služeb, které poskytujeme“. Výrobce plánuje restrukturalizaci svého manažerského týmu v Indii a během odstávky bude nadále vyplácet mzdy všem zaměstnancům.

V prohlášení místní samosprávy se dodává, že zlepšení budou zahrnovat rozšíření obytných prostor, modernizaci koupališť a dostupnou pitnou vodu. Společnost Foxconn neupřesnila, kdy plánuje závod znovu otevřít.

Probační opatření ve Sriperumbuduru je druhým pozastavením činnosti společnosti Apple v Indii během jednoho roku. V prosinci 2020 dělníci v indické továrně Wistron vyplenili závod kvůli nevyplaceným mzdám, což vedlo společnost Apple k tomu, že továrnu postavila mimo službu. Po nápravě obnovil závod výrobu v březnu 2021.

Pozastavení výroby ve společnosti Wistron zpozdilo expanzi výroby v Indii, kde se Apple zavázal investovat 1 miliardu dolarů. Firma se usilovně snaží diverzifikovat své globální dodavatelské řetězce mimo Čínu, ale současná situace plány komplikuje.

Apple dočasně odstavil továrnu Foxconnu v Indii. Dělníci neměli ani pitnou vodu