WD My Book Duo 28TB: Pořádná datová nálož [Zkušenosti]

Když jsem uvažoval, jaké úložiště do testu zařadit, rozhodl jsem se vybrat to nejlepší. V tomto případě nešlo ale o to nejlepší z pohledu přenosových rychlostí, ale z pohledu úložné kapacity. Teď zde přede mnou leží dvou a půl kilogramový černý kvádr, do jehož útrob se vejde rovných 28 TB dat. Ano, DVACET OSM TERABAJTŮ!

Jde o kousek, za kterým stojí společnost Western Digital. Obsahuje dva samostatné disky, a výsledná kapacita tak záleží pouze na tom, v jakém režimu se jej rozhodnete používat. Prostřednictvím dodávané aplikace, která funguje i v prostředí operačního systému macOS, můžete volit ze tří konfigurací.

Tou první je spojení disků do jednoho virtuálního takzvaně „za sebe“ (JBOD), kdy se data postupně ukládají na první disk a po jeho zaplnění pak plynule na disk druhý. Další dvě konfigurace již počítají s poli typu RAID. Můžete využít jak prokládané pole, kdy se kapacity a rychlosti obou disků sčítají, anebo pro zrcadlené použití. Budete mít k dispozici polovinu kapacity (využijete tak „jen“ 14 TB), ale v případě poškození jednoho z disků nepřijdete o svá data a máte tak čas na jeho výměnu. Provedení konfigurace je díky aplikaci velmi snadné.

Rozšíří vaše porty

Použité disky patří do rodiny WD Red, jsou tedy určené pro neustálé použití a zátěž. Jejich poruchy by tak neměly být příliš časté. Pokud však k poruše dojde, doporučujeme vyměnit si disk sám, protože čeští prodejci nedokážou vyreklamovat pouze jeden vadný disk, ale vyžadují zaslat celý box i s vašimi daty. A o ta byste v tomto případě přišli, protože byste zpět dostali jiný kus. Toto je také hlavní mínus, které u testovaného disku v redakci spatřujeme. Nicméně s ohledem na typ použitých disků bych neočekával jejich odchod na věčnost ještě v době trvání zákonné záruky.

Výměna disků je velmi jednoduchá – po sejmutí plastového krytu uvidíte samotné disky, které tažením za držátka spojená s jejich rámečkem snadno vysunete z jednotky ven.

Připojení k Macům je bezproblémové, protože moderní USB-C rozhraní si našlo cestu i sem. Stačí vám tak jeden jediný kabel. Disk v sobě navíc obsahuje také USB rozbočovač se dvěma USB 3.0 porty vyvedenými na zadní stěně. Je praktické moci za disk připojit ještě další zařízení – na svém stole k němu mám připojen jak kabel pro synchronizaci telefonu, tak i stolní lampičku. Ano, používám jeden z těch futuristicky vypadajících modelů s LED diodami a napájení z USB portu.

Uvnitř boxu běží dva klasické velké disky, tudíž neočekávejte naprostou bezhlučnost. V kanceláři nebo pracovně s běžným denním provozem vás zvuk disků rušit nebude, do pracovního kouta umístěného v ložnici bych je ale spíše nedoporučoval.

Zvažte dobré rozdělení

Přenosové rychlosti odpovídají schopnostem použitých disků. V konfiguraci JBOD nebo RAID1 (zrcadlení) budete dosahovat sekvenčních rychlostí 180 MB/s při čtení i zápisu. Při přepnutí pole do konfigurace RAID0 (prokládání) se pak rychlosti disků v podstatě sečtou a vy tak budete dosahovat rychlostí 320 MB/s (čtení) a 310 MB/s (zápis dat). Musíte se tedy rozhodnout, jestli potřebujete maximální rychlost, nebo bezpečí uložených dat. Já jsem jednoznačně pro bezpečnost, přenosové rychlosti RAID0 varianty mi pro staticky ukládaná data vyhovují.

Nebudu vám určitě tvrdit, že diskové pole tohoto typu je vhodné k instalaci aplikací či podobnému použití. Nikoli, jde o úložiště pro data, která potřebujete mít po ruce a se kterými můžete pracovat s výrazně vyšší rychlostí než v případě síťových NAS disků. Hodí se pro archivaci všeho možného, pro uložení originálních videí při zpracování i pro zálohování.

Také bych vám nedoporučil používat takto velký disk jako jeden jediný. Před tím, než na něj začnete ukládat data, si vytvořte nejméně dva samostatné oddíly především v případě, že jej chcete použít i pro zálohování prostřednictvím Time Machine. Já používám oddíly tři: první je určen právě pro Time Machine a má 4 TB (zálohuji na něj MacBook Air M1 s 1TB úložištěm). Druhý oddíl je určen pro soubory a data pro macOS, má 8 TB a je naformátován jako HFS+ (protože novějšímu souborovému systému AFS na externích discích stále moc nedůvěřuji).

Poslední oblast má 2 TB a je naformátována souborovým systémem extFAT. Jeho výhodou je to, že na něj dokážou číst a zapisovat nejen počítače Mac, ale i ty s Windows nebo Linuxem. Tento oddíl používám pro přenos dat mezi různými počítači s různými operačními systémy, protože především pro počítače s Windows jsou oddíly naformátované pro macOS neviditelné.

Různé varianty

Samostatnou kapitolou by mohla být cena tohoto zařízení, na naši variantu s plnou kapacitou si budete muset připravit přibližně dvacet tisíc korun. Je to hodně, vím. Nicméně v této řadě najdete i modely s kapacitami 24 TB, 20 TB, 16 TB, 12 TB, 8 TB nebo 4 TB, jejichž ceny jsou odpovídajícím způsobem nižší, a přitom pro ně platí tytéž zkušenosti, které jsme získali s nejvyšší možnou kapacitou. A ty nejsou vůbec špatné.


WD My Book Duo 28TB
Externí vysokokapacitní úložiště

  • líbilo se: snadná konfigurace, přídavné porty, povedený vzhled
  • nelíbilo se: nutnost reklamace celého zařízení, hlučnost
  • cena: 20 730 Kč
  • Zapůjčil: Alza.cz