AOC AG493UCX: 120 Hz na ultraširoko

Mám rád širokoúhlé monitory. Tedy abych byl přesnější – mám rád ultraširokoúhlé monitory. Tudíž když se mi dostal na stůl monitor s úhlopříčkou 32:9, který bez problému nahradí dva plnohodnotné monitory, neváhal jsem s jeho testem ani chvíli.

Monitor AOC Agon AG493UCX má úhlopříčku 49 palců, grafické rozlišení 5 120 × 1 440 obrazových bodů, rychlou obnovovací frekvenci 120 Hz a opravdu úctyhodné rozměry. Velikost aktivní plochy obrazovky je 119 × 33 cm. Ano, čtete správně: šířka obrazovky je opravdu větší než 1 m.

Nic širšího u svého počítače mít nemůžete. Zatím…

Aby se na takovém monitoru dalo bez problému pracovat, tím myslím, aby vás na konci pracovního dne nebolelo za krkem, je plocha displeje prohnutá. Díky tomu je vaše hlava stále optimálně vzdálená od zobrazovací plochy.

Součástí je praktické dálkové ovládání

Součástí balení je stojánek, který je celokovový a velmi dobře zpracovaný. Dovoluje jak výškové nastavení, tak i volné natáčení monitoru do stran. S ohledem na velikost monitoru je až překvapivé, jak vizuálně subtilním dojmem celý stojánek působí, přestože opak je pravdou. Navíc monitor na zadní stěně obsahuje VESA úchyty, tudíž si jej můžete nainstalovat na svá vlastní ramena či stojany. Dejte si však pozor, jakou hmotnost vaše rameno může nést – hmotnost samotného monitoru je cca 14 kg.

K Macu jiným kabelem

Přestože monitor obsahuje i moderní USB C konektor, na jeho použití s Macem raději zapomeňte. Problém je v tom, že prostřednictvím tohohle rozhraní nebudete schopni využít plné rozlišení displeje. Věc se má tak: nativní rozlišení displeje je 5 124 × 1 440 obrazových bodů, ovšem pokud pro připojení k počítači použijete konektor typu USB-C nebo HDMI, dosáhnete nejvýše rozlišení 3 840 × 1 080 bodů. To znamená, že obraz bude roztažen a nebude se na něj dobře dívat. Abyste mohli využít plného nativního rozlišení monitoru, budete muset sáhnout po kabelu, který je zakončen rozhraním DisplayPort ve verzi alespoň 1.4. Po použití správného kabelu jsme proto neměli s redakčním MacBookem Air s procesorem Apple M1 žádný problém.

Nabídka konektorů je velmi dobrá, USB-C však nepodporuje plné rozlišení

Samotný panel je typu VA a díky tomu má velmi nízkou dobu odezvy 1 ms. Proto je výborný jak pro sledování videa, tak i pro hraní her. Použitelný je i pro práci, barevný prostor sRGB pokrývá z více než 120 %, prostor Adobe RGB pak pokrývá z devadesáti procent. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, díky zakřivení monitoru nedochází k žádnému zkreslení. Povrchová úprava monitoru je matná, tudíž zaznamenáte minimum viditelných odlesků. Zobrazení monitoru je velmi příjemné a stejně tak vám nebude vadit, že nedosahuje Retina parametrů.

Stojan i noha jsou kovové a velmi masivní

Líbilo se nám, že tenhle jediný monitor dokázal nahradit dva plnohodnotné monitory bez rušivého předělu mezi nimi. Díky vestavěné funkci obraz vedle obrazu jej můžete připojit například ke dvěma různým počítačům, a mít tak dvě pracovní plochy vedle sebe. Anebo použijete celou plochu jen pro jeden počítač, s čímž nemají moderní Macy s procesorem Apple M1 vůbec žádný problém. Tyto počítače dokonce dokážou obsloužit displej při plné obnovovací frekvenci 120 Hz a díky tomu je pohyb nejen v operačním systému, ale i ve hrách viditelně plynulejší.

Poměrně slušně jsou použitelné i vestavěné reproduktory, které se poměrně netradičně ovládají dodávaným infračerveným dálkovým ovladačem. Výrobce zřejmě počítá s tím, že vzhledem k rozměrům samotného displeje bude spousta uživatelů monitor používat jako náhradu televizoru. Jde o milou drobnost, která je v mnoha situacích užitečná.

Stojan podporuje jak výškové nastavení, tak i volné natáčení

Testovaný monitor sice nepatří k nejlevnějším, i přesto však jen obtížně hledáme důvody, proč vám jej nedoporučit. Jeho největším problémem tak zůstává skutečnost, že nemůžete použít USB-C konektor pro jeho připojení k Macu, ale musíte si dokoupit speciální kabel. A to je velká škoda.

AOC AG493UCX

Ultraširokoúhlý monitor
plusy: rozlišení a úhlopříčka, kvalita obrazu, velmi dobrý stojánek
mínusy: nemožnost použít USB-C pro nativní rozlišení
hodnocení: 8/10
cena: 29 499 Kč
AOC