Apple musí čelit žalobě na ochranu soukromí týkající se Siri. Soudce rozhodl, že se počítá i náhodná aktivace

Federální soudce uvedl, že společnost Apple musí čelit téměř celému znění navrhované hromadné žaloby týkající se porušení soukromí uživatelů asistentkou Siri.

Jak informovala agentura Reuters, americký okresní soudce Jeffrey White se pokusí dokázat, že „Siri zaznamenávala jejich soukromé konverzace kvůli náhodným aktivacím a že Apple tyto konverzace předával třetím stranám“.

Podle zprávy jeden z uživatelů Siri uvedl, že po soukromých rozhovorech s lékaři ohledně vážného chirurgického zákroku pak dostával cílené reklamy ohledně konkrétní lékařské péče. V předložené žalobě se objevily i další podobné případy.

Apple vyčítá žalobcům, že upřednostňují obsah komunikace před faktem, ale už nehovoří o možnostech nastavení soukromí zařízení. Soudce naopak uvedl, že žalobci mohou uplatňovat nároky za porušení federálního zákonu o odposlechu a kalifornský zákonu o ochraně soukromí.

V roce 2019 se společnost Apple dostala do mediálního zájmu ohledně ochrany soukromí v souvislosti s hlasovými asistenty. Deník Guardian tehdy informoval, že dodavatelé firmy v rámci snahy o zlepšení přesnosti Siri odposlouchávají audiozáznamy a často i slyší citlivé rozhovory.

Zpráva podrobně popisovala, že mnohé z věcí, které tito zapisovatelé slyšeli, jsou náhodné aktivace Siri – včetně soukromých lékařských rozhovorů, kriminálních jednání a dalších. Nahrávky prý také obsahují údaje o poloze a kontakty i údaje o aplikacích.

Poté společnost program pozastavila, načež nabídla aktualizaci softwaru, která umožňovala sdílení nahrávek s Applem vypnout.

Obecně je nepravděpodobné, že po vyslovení fráze „Hey Siri“ a příkazu, by se vám v aplikacích zobrazovala cílená reklama. Zcela to vyloučit nelze, ale vzhledem ke současné strategii Applu zaměřené na maximální ochranu soukromí uživatele, to nepředpokládáme. A to ani my jako redakce SuperApple.