Google chce vlastní ARM procesory pro Chromebooky po vzoru Applu

Google začal vyvíjet vlastní verzi procesorů založených na architektuře ARM. Po procesorech Tensor, které uvidíme v novém smartphone Pixel 6, tak přijdou i varianty pro Chromebooky.

Zprávu přinesl server Nikkei Asia, podle kterého Google už usilovně pracuje na řadě procesorů, které budou vhodné pro Chromebooky. Ty by mohly vycházet z nových procesorů Googlet Tensor, jež poprvé uvidíme v novém smartphonu Pixel 6. 

Podle zprávy plánuje Google uvést vlastní procesory pro Chromebooky na trh přibližně v roce 2023. Chromebooky jsou notebooky, tablety a odnímatelná zařízení s operačním systémem Chrome OS, které jsou na vybraných trzích dostupné od značek jako Google, Samsung, Lenovo, Dell, HP, Acer a ASUS.

Společnost Google se inspirovala zejména úspěchem Applu při vývoji vlastních čipů nejen pro telefony iPhone, ale také pro počítače Mac po loňském uvedení čipu M1. První počítače Mac s Apple Silicon byly na trh uvedeny v listopadu 2020. Přechod od procesorů Intel na Apple Silicon má trvat přibližně dva roky.

Nejnovějším Macem s M1je základní model iMacu, který dostal nový barevný design a větší 24palcový displej. Apple prý také plánuje přepracované 14palcové a 16palcové modely MacBooků Pro s rychlejší verzí čipu M1. Ty by mohly být na trh uvedeny ještě letos, přičemž podle několika zdrojů přijdou tyto notebooky pravděpodobně v říjnu nebo listopadu.

Google chce vlastní ARM procesory pro Chromebooky po vzoru Applu