Aplikace Soubory v iPadOS 15 konečně získá podporu NTFS disků

Apple pomalu a jistě rozšiřuje schopnosti svého operačního systému iPadOS pro tablety. Zdá se, že si iPad nově poradí s disky naformátovanými pro Windows.

Informace přináší YouTuber Steven Fjordstrøm, který nová sestavení iPadOS 15 bedlivě testuje. Po dlouho očekávaném „progress baru“, tedy zobrazení postupu kopírování dat, získává aplikace Soubory také schopnost pracovat s externími diskovými úložišti naformátovanými jako NTFS. Tento formát používají Windows a patří mezi nejrozšířenější.

Soubory tak po připojení externího NTFS disku mohou číst data a kopírovat z něj přímo do úložiště iPadu. Avšak stejně jako macOS nedokážou data na externí NTFS disk zapisovat. 

Kromě podpory NTFS disků můžete nově v aplikaci Soubory také pomocí „myši“ (respektive kurzoru) vybírat více souborů a pracovat s nimi. Doposud bylo nutné využívat dotyková gesta anebo volby v menu pro označení více souborů.

Apple tak pomalu rozšiřuje schopnosti iPadOS směrem k počítačovému macOS. V redakci si ale troufáme tvrdit, že tempo by mohlo být o něco rychlejší zejména když Apple propaguje iPad jako plnohodnotnou náhradu počítače.

Aplikace Soubory v iPadOS 15 konečně získá podporu NTFS disků