iPhone bez aplikací Applu. V USA zvažují nový návrh legislativy proti monopolnímu chování

V USA aktuálně probíhá velká debata ohledně nové legislativy. Ta by mohla vést ke kompletní změně softwarového vybavení iPhone, jak ji známe dnes.

Informace přinesl server Bloomberg. V rámci legislativy, která mimo jiné řeší hospodářskou soutěž a monopolní praktiky zejména v technologickém sektoru, je velká řeč o firmách jako je Apple, Amazon, Facebook nebo Google.

Pokud by prošlo aktuální znění návrhu, tak bychom mohli mít „holé“ iPhony bez aplikací Applu. Samotný uživatel by se následně rozhodnul, zda si chce nainstalovat ty poskytované Applem nebo aplikace třetích stran. Například zda chce používat iMessage anebo upřednostní Facebook Messenger či WhatsApp.

Není potřeba dodávat, jak moc by se změnil celý uživatelský zážitek z iPhone a jak moc by to ovlivnilo celý segment Apple produktů.

Legislativa míří na technologické giganty včetně velkých jmen jako je Amazon, Apple, Facebook, Google a dalších. Každý byznys s tržní kapitalizací 600 miliard dolarů anebo minimálně 50 miliony měsíčních uživatelů registrovaných v USA.

Něčím podobným si prošel Microsoft u Evropské unie, když v roce 2014 byl donucen nabízet tzv. „Ballot screen“. Ten uživatele provedl výběrem výchozího webového prohlížeče. EU tak chtěla zabránit dominantnímu postavení Internet Exploreru. Výsledek byl přitom spíše pochybný. Uvidíme, jak se zákonodárci v USA dohodnou.

iPhone bez aplikací Applu. V USA zvažují nový návrh legislativy proti monopolnímu chování