Fitbit Ionic: pohrobek Pebble jde proti Apple Watch

Přestože je Apple jediný výrobce, jehož prodeje chytrých hodinek stoupají, konkurenti se na tomto klesajícím trhu stále snaží prorazit. Nové hodinky od Fitbitu si půjčily technologii jinde a zkouší to s novou generací.

Nebudu daleko od pravdy, když prohlásím hodinky Pebble za průkopníky mezi chytrými hodinami. Šlo o první masověji dostupné hodinky, které měly vlastní operační systém, schopnost propojení s mobilním telefonem a které podporovali instalování dalších aplikací a ciferníků. Výrobce dokázal na trh přijít s několika různými verzemi ve dvou generacích, než jej koupil výrobce fitness náramků, společnost Fitbit.

Ihned po koupi bylo jasné, co to pro hodinky Pebble bude znamenat: ukončení výroby, prodeje i kompletního servisu. Fitbit měl zájem pouze o technologie a samotný operační systém, který hodlal použít ve svých dalších výrobcích. Sám totiž nebyl schopen vyvinout plnohodnotné prostředí chytré hodinky a i jeho produkty, které se snažily za hodinky vydávat (například Fitbit), nebyly ničím víc, než přerostlým fitness náramkem.

Na den, kdy Fitbit představí pohrobky Pebblu jsme čekali až do těchto dnů, kdy světlo světa spatřily hodiny Fitbit Ionic. A bylo to velké překvapení.

[HTML1]

Velké tělo, malý displej

Hodinky Pebble se nikdy nedaly designově srovnat s takovými skvosty, jakými jsou Apple Watch. Na druhé straně ale nikdy nevypadaly vyloženě ošklivě a především v poslední generaci patřil jejich vzhled k výraznému nadprůměru v oblasti chytrých hodinek. Fitbit Ionic však svým vzhledem patří mezi běžnou čínskou produkci bez nápadu, s velkými rozměry. Zkrátka ničím nevybočují z předchozích modelů Fitbitu.

Když se podíváme na elegantní Apple Watch a na obrázek Ionicu, máme před sebou dva zcela odlišné pohledy na chytré hodinky.

foto: Wereable (www.wereable.com)

Ale dobrá, vzhled není všechno a pro spoustu uživatelů rozhodují funkce. Co najde uživatel, který vysází na pokladní pult v obchodě přibližně osm tisíc korun, v hliníkovém těle Fitbit Ionic?

První, čeho si všimne, je barevný displej. Ten nabízí rozlišení 348 × 250 obrazových bodů a jeho úhlopříčka je 1,42 palce. Je tak výrazně menší, než přední část hodinek. Zapomeňte tak na displej přes celou přední stranu, jaký máme u Apple Watch a hleďte si zvyknout na výrazné černé rámečky okolo všech stran displeje.

Still photography of Ionic family featuring all colors of in-box, sport, and leather bands.

Na druhou stranu musíme pochválit vysokou světelnost displeje. Ta dosahuje hodnoty 1 000 nitů, což opravdu není špatné – jde o stejnou hodnotu, jakou dokáží nabídnout aktuální generace Apple Watch 2. Pro srovnání dodám, že předchozí generace Apple Watch dostala do vínku hodnotu 450 nitů.

Displej hodinek je dotykový, avšak doplňuje jej trojice tlačítek pro ovládání v případě, že máte špinavé či upocené ruce.

foto: The Verge (verge.com)

Datová výbava je překvapivě dobrá, zahrnuje nejen Bluetooth, ale i Wi-Fi nebo přijímač satelitního navigačního signálu GPS. Jeho navigační data společně s dalšími senzory pak používá Fitbit pro to, co uměl vždy: sbírání zdravotních dat, pomoci při cvičení a monitoringu vašeho pohybu. K tomu využívá nejen pohybového senzoru, ale i detektoru srdečního tepu a úrovně okysličení krve.

Pebble OS stále žije

Dědictví Pebblu se pak projevuje v podpoře uživatelsky instalovatelných aplikacích. Čtyři z nich – Strava, Starbucks, AccuWeather a Pandora – jsou již předinstalovány, další můžete získat prostřednictvím propojeného mobilního telefonu a aplikačního obchodu. V něm je aktuálně něco přes tři stovky aplikací.

Vývojáři pak mají k dispozici webové vývojové SDK prostředí –  stejné, jaké používali pro hodinky Pebble. Stávající aplikace pro Pebble by nemělo být složité převést tak, aby fungovaly také na nových Ionicích.

foto: The Verge (verge.com)

Zajímavou funkcí, u které si Fitbit hodně věří, je Fitbit Play. Ano, vyvíjejí vlastní způsob, jak platit pomocí hodinek a ano, jde o obdobu funkce Apple Pay. Fitbit prý spolupracuje s velkými bankami a věří, že v době uvedení hodinek do prodeje bude možné tuto službu používat. Já bych si dovolil být zde velmi nedůvěřivý: vždyť všichni dobře vidíme, jak dlouho prosazení podobné funkce trvalo Applu, jehož možnosti a vyjednávací pozice je někde výrazně jinde.

Fitbit Ionic budou k dispozici ve třech barevných variantách: modro-šedý pásek a stříbrné hodinky, modrý pásek a oranžové tělo a nakonec šedý pásek a grafitově šedý pásek. Pásky jsou samozřejmě vyměnitelné. Hodinky budou na trhu společně s náramkem Fitbit Blaze, avšak nahradí zcela Fitbit Surge. Dobrou zprávou je, že hodinky bude možné spárovat s chytrou váhou Fitbit Aria 2.

Hodinky mají přijít na trh v průběhu října za cenu 299 amerických dolarů, cenu pro Evropu prozatím neznáme. Později v příštím roce pak přijde i speciální varianta brandovaná pro Adidas.