Projekt: postavte si vlastní Time Capsuli

Již delší dobu není žádnou zvláštností přítomnost více než jednoho počítače v našich domácnostech.

SAM_2014_cislo03Stále užitečnějšími zařízeními se tak stávají síťová úložiště – externí disky, které nejsou připojeny k jedinému počítači, ale které nabízejí uložená data všem počítačům v síti. Pojďte si postavit svou vlastní.

V předminulém čísle časopisu SuperApple Magazín (vydání Květen – červen 2014), jste mohli mimo spousty jiných článků a dalších informacích najít také následují návod na proměnu staršího počítače, který vám doma zbyl například po přechodu na Maca z Windows, na jednoduše použitelné a bohatě rozšiřitelné datové úložiště, které ve spoustě věcí nahradí originální jablečnou Time Capsuli.

Ano, projekt se věnuje tomu, jak si vytvořit vlastními silami náhradu Time Capsule. Tedy samozřejmě hovoříme o náhradě pouze její úložné funkce. Funkci přístupového bodu bezdrátové sítě stejně jednoduše nahradit nedokážeme. Avšak v případě, že již máte v domácnosti funkční síťovou infrastrukturu, není nahrazení i této funkce nijak důležité.

Celý projekt ve formátu PDF si můžete stáhnout zde, vše o jablečném časopisu SuperApple Magazín dostupným v tištěné i elektronické podobně najdete přímo zde.

8 komentářů: „Projekt: postavte si vlastní Time Capsuli

  • avatar
    04. 07. 2014 (12:08)
    Trvalý odkaz

    Vsetko elegantne rieši WD MY CLOUD 2TB za 125€.. Ved preto som si kupil mac mini aby som minimalizoval spotrebu energie a nie aby mi nonstop bežala stará kisňa ktora žere ako sviňa :)

  • avatar
    05. 07. 2014 (02:17)
    Trvalý odkaz

    Já jsme nečetl ten návod, ale z hlediska spotřeby je asi blbost.

  • avatar
    06. 07. 2014 (22:00)
    Trvalý odkaz

    Super článek. Chtěl jsem zkusit, ale narazil jsem na drobný zádrhel. Mám takovouto síť:
    NanoBridge M5 (příjem Wi-Fi internetu, slouží jako DHCP) z něj jde síť do ASUS routeru, který rozvádí internet do jednotlivých místností.
    V jedné z místností je Apple Time capsule. Pokud ten starý počítač (tower) propojím po LANu přes Time Capsule, načte se IP adresa a já jsem schopen se na ten server připojit. Pokud ale ten server zapojím v jiné místnosti přímo přes ten ASUS router, tak se mi IP adresa nenačte a nejsem schopen se tak připojit. Kdy jsem se na stejném místě zkoušel přes LAN připojit MacBookem, tak vše šlo OK. Netušíte v čem by mohl být zádrhel? Podotýkám, že IP adresu přiřazuje jen ten NanoBridge. Všude jinde je DHCP vypnuté a vše funguje v pořádku.

    Dík za jakýkoliv nápad
    Jakub

    • avatar
      07. 07. 2014 (07:23)
      Trvalý odkaz

      Čistě technicky nevidím důvod, proč by měl v jedné podsíti IP adresu dostat a v jiné nikoli. Při bootu na její přidělené čeká dostatečně dlouho. Osobně bych šel cesto nejmenšího odporu a nastali toweru požadovanou IP adresu ručně…

      • avatar
        07. 07. 2014 (17:51)
        Trvalý odkaz

        Dík, zkusil jsem, ale je to stejné. V jedné místnosti to jde a v druhé na tu IP adresu ani nepinknu, pokud tam zapojím ten server. Kdzž tam zapojím jiný PC, tak ten jede v klidu (internet, ping, atd…). Fakt divný :-/

        • avatar
          07. 07. 2014 (19:39)
          Trvalý odkaz

          Někde po cestě tam bude nějaký NAT nebo firewall. Dokážete nakreslit topologii té sítě? Můžete se obrátit klidně emailem…

  • avatar
    07. 07. 2014 (17:54)
    Trvalý odkaz

    Jde to udělat nějak přes bootovací DVD. Mám starou desku a ta nepodporuje bootování z USB

Komentáře nejsou povoleny.