Philips 298X4QJAB: obrázkový jevezčík s poměrem stran 21:9 [Zkušenosti]

Když přišla móda širokoúhlých displejů, kroutil jsem nad tím hlavou.Vždyť v současném světě webu i dokumentů je vše vertikální a nejvhodnější volbou by byl monitor spíše vyšší než širší. Nicméně měsíc s naprostým extrémem v této kategorii, monitorem s poměrem stran 21:9, mě zcela napravil.

Abychom si rozuměli: současné displeje jsou v drtivé většině případů vyráběné s poměrem stran 16:9 nebo 16:10. Vhodnější pro práci je spíše ten druhý, který nabízí více prostoru ve vertikálním směru. Pro přehrávání multimédií se však hodí spíše ten první. Jeho poměr totiž vychází z poměru televizního, díky čemuž si film původně určený pro DVD můžete prohlédnout bez rušivých černých pruhů.

Philips_298X4QJAB

Těchto rozměrů se ve svých produktech přidržuje také Apple. Zatímco poměr stran 16:9 nacházíme kupříkladu u MacBooku Air 11″ nebo iMacu s 21,5″ obrazovkou, naopak u velkého iMacu najdete displej s poměrem stran 16:10.

Jako dva vedle sebe

Testovaný monitor Philips 298×4 jde s širokoúhlostí obrazu ještě dále, protože nabízí poměr stran 21:9 při devětadvaceti palcové úhlopříčce. A je opravdu velmi nezvykle široký, čehož si všimnete hned na první pohled. Nejde však o bezúčelně zvolený poměr stran. Je velmi blízký poměru stran používaných u současných filmových pláten ve velkých kinech. Ty mají přepočítaný poměr stran 2,39:1, zatímco u testovaného monitoru vychází na hodnotu 2,37:1.

Možná vás napadá, jaký má takový čistě filmový rozměr smysl u počítačového monitoru? Ano, máte pravdu, že příliš mnoho obsahu s tímto poměrem stran zřejmě mít nebudete, alespoň ne z oficiálně vydávaných DVD. Na druhou stranu najdete na internetu spoustu filmů, které mají i na klasickém širokoúhlém monitoru černé pruhy u horní i spodní strany. Tak přesně takové filmy si přehrajete na tomto monitoru s využitím veškeré plochy a bez zkreslení. A zcela nový pocit zažijete při hraní her, kde snadněji vpadnete hlouběji do děje, protože právě takto širokoúhlá plocha odpovídá přirozenému zornému úhlu. Vše ostatně můžete vidět na tomto našem videu, které ukazuje monitor ve spojení s nejnovějším Macem Pro.

[HTML1]

Tento poměr stran pak má však i rozměr pracovní. Osobně pro práci potřebuji nejméně dva monitory, ideálním množstvím jsou monitory tři. A právě Philips 298X4 dokázal v mém případě dva doposud používané monitory nahradit. Bez problémů totiž na své ploše zobrazí dvě plnohodnotná okna webového prohlížeče nebo dokumentů vedle sebe. Při práci s obrázky nebo fotkami poskytne dostatek místa na palety, a to bez nutnosti napájení dvou samostatných monitorů, bez přecházení mezi nimi a koukání na rušivé rámy.

Navíc toto řešení lze aplikovat i u počítačů, které nemají možnost připojit dva monitory, například u starších modelů Mac mini nebo MacBooků Air vydaných ještě před příchodem Thunderbolt rozhraní.

Samozřejmě si musíte trochu vypomoci některou z utilit pro rychlejší umísťování oken, jako je například český Window Magnet. Ten dokáže automaticky změnit velikost okna na přesně polovinu monitoru pouhým jeho tažením k jednomu z okrajů.

Konektorů dostatek

298X4QJAB_f2_HRCest, kterými do monitoru dostanete zobrazovaný signál, je více než dostatek. Kromě dvojice klasických HDMI konektorů na zadní stěně najdete i jeden DisplayPort konektor a DVI-Dual Link konektor. Můžete dokonce připojit dva různé zdroje a pomocí vestavěné funkce MultiView je zobrazovat v menším okně kdekoli na ploše, nebo i rozdělit monitor na dvě poloviny. Ve skutečnosti tak dosáhnete toho, že jeden monitor poslouží jako zobrazovač pro dva počítače.

Připojení k Macům je bezproblémové, pokud použijete DisplayPort konektor (monitor podporuje i řetězení). Budete se však nejdříve muset stavit v obchodě pro redukci, protože zatímco Apple u svých počítačů z důvodu úspory místa používá tyto konektory ve verzi mini, v monitoru je osazen klasický velký konektor. Cena tohoto kabelu se pohybuje mezi dvěma až třemi stokorunami.

U nejnovějších Maců by neměl být problém ani při připojení prostřednictvím HDMI kabelu (jehož cena je velmi podobná), u starších však narazíte na softwarové omezení HDMI výstupu nejvýše na FullHD rozlišení, tedy na rozlišení 1 920 × 1 080 obrazových bodů.

philips_298x4_6 philips_298x4_8

To vám k ovládnutí celé plochy testovaného Philipsu nebude stačit, protože jeho panel typu AHIPS disponuje rozlišením 2 560 × 1 080 bodů. Samotný panel je, jak již použitá technologie napovídá, velmi kvalitní jak pozorovacími úhly, tak i podáním barev. Velmi dobré jsou i pozorovací úhly, které nedávají příležitost barevnému zkreslení při pohledu z úhlů, což je vzhledem k šířce displeje naprostá nutnost.

Sestavu doplňují také vestavěné reproduktory. Jsou umístěny ve spodní hraně podobně jako v iMacích. Pro základní ozvučení při práci dostačují, slušelo by jim však daleko více basových tónů.

Philips 298X4QJAB/00

  • monitor s poměrem stran 21:9
  • líbilo se: nahradí dva monitory, možnosti připojení, kvalitní obraz, vzhled
  • nelíbilo se: reproduktory by mohly mít plnější zvuk, potěšil by USB hub
  • cena: 9 790 Kč
  • zapůjčil: www.philips.cz

2 komentáře: „Philips 298X4QJAB: obrázkový jevezčík s poměrem stran 21:9 [Zkušenosti]

  • avatar
    07. 05. 2014 (12:00)
    Trvalý odkaz

    Trochu mi tam překážel ten Mac Pro, přeci jenom je to představení monitoru. A když už je v ukázce zmíněn i Final Cut, tak jste těch posledních 40 s videa po závěrečné znělce, kde jen černá obrazovka, taky mohli vystříhnout :-)

  • avatar
    07. 05. 2014 (18:54)
    Trvalý odkaz

    Taky mám doma jevezčíka.

Komentáře nejsou povoleny.