Mike Markkula: ten, který rozjel Apple

Mike Markkula, vlastním jménem Armas Clifford Markkula Jr., se narodil 11. února roku 1942 v Los Angeles. Jako investor vydatně pomohl dostat na trh značku Apple v době, kdy Steve Jobs se Steve Wozniakem sháněli někoho, kdo jim pomůže s výrobou a prosazením počítače Apple II na tehdejším trhu.

Autorem tohoto článku je Daniel Gamrot.

Vzdal se kariéry úspěšného marketingového ředitele a po dvacet let využíval nejen své peníze, ale také zkušenosti a vizi, aby přeměnil Apple Computers Inc. z garážové firmy v technologického giganta.

Studia a počátek kariéry

V mládí navštěvoval Markkula Glendale Junior College, finance potřebná na studia si zajišťoval sám. V průběhu několika let získal bakalářský a poté i magisterský titul v oboru elektroinženýrství na Univesity of Southern California (dále jen USC). Jako čerstvý absolvent se Markkula pracovně zapojil do aktivit technického týmu Research and Development Laboratory (výzkumná a vývojářská laboratoř) v Hughes Aircraft Company. Časem změnil zaměstnání a působil jako marketingový ředitele Integrated Circuits v Fairchild Semiconductor. Netrvalo to však dlouho a přijal také podobnou pozici v Intel Corporation, kde se stal jedním z prvních zaměstnanců společnosti.

mike-markkula-02

V listopadu roku 1976, tehdy již jako čtyřiatřicetiletý milionář, nastartoval svou kariéru nezávislého konzultanta zdarma podporujícího mladé a nadějné projekty. Právě v rámci jeho poradenských služeb si vytipoval garáž v Los Altos, jež byla místem vzniku velmi důležitého osobního počítače. Tu garáž, kterou tehdy obývali Steve Jobs a Steve Wozniak – dva mladí nadšenci, kteří v té době sháněli finanční prostředky, které by pokryly výrobu a vydání Apple II.

Rozjezd

Markkula byl naprosto uchvácen prototypem Apple II, který mladí muži Steve Jobs a Steve Wozniak dali dohromady. Netrvalo to dlouho a nabídl jim pomoc, na kterou čekali. Kromě financí jim pomohl také ve věci sepsání prvního byznys plánu. Ze startu investoval Markkula do společnosti 250 tisíc amerických dolarů a stal se třetinovým vlastníkem společnosti. Ke své původní investici dokázal sehnat také další dolary od různých investorů. Do pozice historicky prvního CEO společnosti dosadil Michaela Scotta) z National Semiconductor Corp a sám sebe „pasoval“ do role předsedy představenstva a víceprezidenta pro marketing. Markkula své vizi, kterou byl zrod trhu s osobními počítači, věřil a počítač Apple II byl perfektním prostředkem pro její naplnění. Jeho víra v uskutečnění byla naplněna v roce 1977, kdy byl Apple II uveden na trh. V roce 1978 zaznamenal Apple velmi výrazný nárůst výnosů oproti předchozímu roku (zhruba 13 miliónů amerických dolarů). Tento skok se přisuzoval převážně nemalé finanční podpoře reklamy společnosti Apple, která šla právě z Markkulovy kapsy.

Mimo uvedení Apple II na trh pomáhal Mike Markkula také dohlížet na vývoj dalších počítačů. Byl tím, kdo dal Jefu Raskinovi v roce 1979 zelenou pro vývoj Macintoshe, který byl uveden o pět let později, a taky tím, kdo s vypětím sil bránil Jobsovi ve zničení tohoto projektu. Jobs, který se v té době věnoval vývoji počítače Lisa, nesnesl pomyšlení na konkurenta, jakým tehdy Macintosh byl. Vše se však časem změnilo a tak byla o pár let později role Mika Markkuly zcela jiná. Když si Jobs uvědomil, že by Lisa mohla selhat, využil přízně Markkuly ve věci dosazení na pomyslný trůn vedení projektu Macintosh, což se povedlo. Následující Macintosh II (uvedení v roce 1987) byl pro Markkulu dalším pokračováním úspěšných tahů. Pro někoho bylo možná překvapením i to, že se nebál zapojit do vývoje několika prvních aplikací, které byly určeny pro Apple II. Stejně jako uměl s perfektními výsledky testovat jak softwarové, tak hardwarové součásti.

Steve a já jsme měli spoustu zásluh, ale byl to Mike Markkula, kdo měl největší zásluhy za náš úspěch a přesto jste o něm nikdy neslyšeli.“ řekl Wozniak při rozhovoru pro Failure Magazine v červnu 2000.

Silný článek

mike-markkula-01Navzdory tomu, že se během let několikrát změnilo vedení společnosti, zůstal Markkula stabilní oporou Apple až do roku 1997, kdy jej v čele vystřídal navrátivší se Steve Jobs. Do té doby dokázal být Markkula pilířem společnosti, což ukazuje třeba událost z roku 1981, známá také jako „Černá středa“. Ten den, kdy Scott během několika hodin postupně propustil 40 lidí z týmu Apple II včetně manažerů, talentovaných programátorů a dalších s odůvodněním, že Apple roste příliš rychle, byli najati nesprávní lidé a to způsobilo ztrátu nadšení a energie z počátku a bylo potřeba „pročistit“ řady. Netrvalo to dlouho a CEO Michael Scott ze společnosti Apple odešel a právě Mike Markkula převzal bez mrknutí oka otěže a stal se tak historicky druhým CEO společnosti, kterou vedl až do roku 1983, kdy byl do pozice obsazen John Sculley z PepsiCo. Po odchodu Jobse i Wozniaka ze společnosti v 80. a 90. letech, pokračoval i bez jejich působení ve své vizi a posouval s pomocí CEO Sculleyho Apple směrem kupředu. Nebál se však změn a na jeho žádost tak byl v roce 1993 propuštěn i on, neboť podle něj nenaplňoval očekávání, ačkoliv prvních pět let pod jeho vedením bylo skvělých.

Odchod z Apple

Mike Markkula odešel z Apple v roce 1997, kdy oznámil vracející se Steve Jobs na pódiu bostonské konference zcela nové složení vedení společnosti Apple. „Byl jsem připraven odejít už před dvěma lety,“ řekl Markkula v rozhovoru po svém odchodu. Finanční potíže společnosti jej však donutily zůstat v Apple ještě krátký okamžik – cítil, že potřebuje jeho podporu. Opustil tak společnost, kterou před dvaceti lety zakládal, v době jejího výročí.

Další působení

Po odchodu ze společnosti Apple Markkula pokračuje v podpoře a financování dalších firem, mezi něž patřily například Echelon Corporation, která se zaměřuje na vývoj síťových platforem pro chytrou kontrolu energie a kde je aktuálně vice předsedou představenstva, dále pak ACM Aviation, San Jose Jet Center nebo třeba Rana Creek Habitat Restoration. Zaměřuje se také na svou práci a dotace Santa Clara Univerzity orientací na nadaci, která dnes nese jeho jméno – Markkula Center for Applied Ethics – a kterou začal finančně podporovat v roce 1986. V letech 2003 až 2009 působil také v její univerzitní správní radě.

Mike Markkula ve filmu

Osobnost Marka Markkuly byla ztvárněna hercem Jeffrey Nordlingem ve filmu Piráti ze Sillicon Valley (Pirates of Sillicon Valley). Nově si ji můžete všimnout také ve filmu jOBS (postavu si zahrál Delmot Mulroney). Markkulova práce jako taková byla popsána také v dokumentu Something Ventured (2011).