Hodinek přibývá, prostor pro Apple však zůstává velký [Názor]

Všichni výrobci pospíchají, aby uvedli své chytré telefony co nejdříve. Bojí se totiž, že je Apple se svými hodinkami předběhne.

Námět k napsání této úvahy mi daly včera představené hodinky Galaxy Gear od společnosti Samsung. Média se předháněla titulky hovořícími o tom, jak se Samsungu podařilo předběhnout svou konkurenci. Vypadá to však na pěkně uspěchané prvenství.

Jen další hodinky

Jak nové hodinky vypadají? Naprosto stejně, jak si konvenční chytré hodinky představujeme. Masivní kovové tělo s barevným displejem (úhlopříčka 4,1 centimetru, rozlišení 320 x 320 bodů), který však nezasahuje až do krajů a najdete kolem něho také široký rámeček.

[HTML1]
Video: MobilMania.cz

Řemínek je klasický plastový, což nemusí vyhovovat všem. Navíc ve své části obsahuje také čočku fotoaparátu (rozlišení 1,9 megapixelu). A již zde narážíme na první nelogičnost nového uspořádání – umístění kamery vychází přesně na hranu ruky, která při běžné činnosti (například psaní na klávesnici) dře o podložce. Nedivil bych se, kdyby se sklíčko brzy poškrábalo.

Hodinky fungují jako doplněk smartphonu, samotné nejsou schopny komunikovat s mobilní sítí, neobsahují ani GPS přijímač. S telefonem jsou propojeny prostřednictvím Bluetooth. Hodinky obsahují dva mikrofony a jeden reproduktor a lze tedy jejich prostřednictvím telefonovat.

Více o samotných hodinkách najdete v češtině například zde, zmínit musím také chytré hodinky od Sony, o kterých jsme informovali v tomto článku.

Proč je musím zmínit? Protože se dostáváme do fáze, kdy budeme hodnotit, nakolik se Samsungu jeho uspěchané prvenství vyplatilo. Právě SmartWatch 2 jsou momentálně největším konkurentem Galaxy Gearu a na rozdíl od něj vypadají jako moderní a elegantní kousek techniky, zatímco varianta od Samsungu vypadá jako typický Číňan z eBaye.

GALAXY_Gear

I v parametrech je rozdíl. Zatímco Samsung hovoří „až“ o 27 hodinách provozu na jedno nabití, SmartWatch hovoří o čtyřech dnech běžného používání. Z tohoto vyplývá, že novinka od Samsungu vám při náročnějším použití vydrží přibližně jeden den, a i kdyby Sony hodně přeháněl, vydrží jeho řešení nejméně jednou tak dlouho.

A mezi námi: hodinky, které vydrží jeden den? Chápu, že výrobce předpokládá, že na noc hodinky sejmeme a dáme je na nabíječku, ale co v případech, kdy to zkrátka nejde?

49261-sony_smartwatch2

A zatímco závěrem výše odkazovaného článku o hodinkách od Sony jsem vyjádřil přání, že by podobně měly vypadat i iWatch, po zhlédnutí videí představujících hodinky od Samsungu doufám, že jako Galaxy Gear jablečné hodinky vypadat nebudou.

Pamatujete na Nano?

Pokud bych chtěl vše dotáhnout do nadsázky absurdní úrovně, pak připomenu, že lepší hodinky vlastně vyrobil Apple již před několika lety. Ano, mám na mysli iPod nano předchozí generace, který šel velmi dobře použít jako hodinky.

nano2010_poster

A přestože jde o několik let staré zařízení, bylo elegantnější a stylovější. Tělo nevypadalo jako z asijské tržnice a i při několika hodinách poslechu hudby i komunikace se sportovním senzorem od Nike vydržely na jedno nabití s přehledem celý týden.

ipodnanopasek_16

Doufám tedy, že Apple bude pokračovat alespoň v této linii v případě, že se rozhodne, aby jeho iWatch vypadaly jako klasické hodinky.

Apple půjde jinudy

Nicméně by mě překvapilo, kdyby iWatch byly jen tak obyčejné hodinky. Protože ať jsou Galaxy Gear i SmartWatch 2 jak chtějí chytré, stále jsou to jen hodinky a vlastně jen prodloužený displej mobilního telefonu. Nicméně nevytěžený potenciál leží úplně jinde a žádný z těchto výrobců si jej buďto nevšimnul, nebo mu nevěnoval pozornost.

O čem hovořím? O obrovských možnostech, které vám dává zařízení, které máte neustále při sobě. Takové zařízení totiž může být skvělým zdrojem informací o vás a o vašem těle. Může sledovat váš tep, krevní tlak, teplotu. Z potu, kterého bude pod hodinkami vždy dostatek, lze chytrými senzory měřit a zaznamenávat další spoustu veličin. Tato data pak můžete mít k dispozici ve svém počítači nebo mobilním zařízení ať již pro vlastní zvědavost, tak i pro potřeby v případě zdravotních problémů.

Protože co je u většiny nemocí nejdůležitější? Prevence a jejich včasné zachycení. A není vhodnějšího zařízení ke sběru těchto dat, než hodinek.

Že tyto úvahy nepatří do sci-fi oblasti dokazují i podobné patenty, které Apple v posledních letech nakupuje. A nejde jen o čidla a systémy měření, ale i pro solární panely umístěné pod displejem nebo kinetické (pohybové) nabíjení. To vše má již Apple podchyceno.

A proto si myslím, že až Apple přijde se svými hodinkami, nebude sice první na trhu, ale bude to revoluce. Protože to nebudou jen hodinky, bude to něco víc.

3 komentáře: „Hodinek přibývá, prostor pro Apple však zůstává velký [Názor]

  • avatar
    05. 09. 2013 (15:26)
    Trvalý odkaz

    Solárne napajanie už použiva casio vo svojich hodinkách, takže nič tak prevratné sa nekoná a kineticke napajanie hodiniek je tu už roky ked nie staročia :), jasne že nie v takej podobe ako dnes, ale nie je to žiadna revolucia.
    Jedina revolucia sa može konať v použitých senzoroch, ale s tým by som bol opatrný, navyše apple ma veľa patentov ktoré akokeby len ležia na poličke. Môj názor je že hodinky majú ukazovať vždy správny čas a fungovať aj po atomovom výbuchu (ked sa usmaži všetká elektronika) , nič viac od nich nečakam.

    • avatar
      06. 09. 2013 (06:37)
      Trvalý odkaz

      Jen dodatek k solárnímu napájení: Casio jej má v ciferníku / pod ciferníkem, pokud se nemýlím. Tady by se mělo jednat o solární panel umístěný pod klasickým LCD displejem…

  • avatar
    05. 09. 2013 (19:35)
    Trvalý odkaz

    Podle mě je potenciál ve sportu a zdraví. Čili spíše něco jako Garmin Fénix, ale bez šíleného ovládání, absurdního sw do počítače a v přijatelnější velikosti. Konkurenční Suunto Ambit2 má zase jiné problémy, ale taky souvisí s ovládáním.

    Ale funkčně jsou to stále hodinky, co vydrží bez nabití týdny, mají kvalitní GPS, která taky hodinky nevybije po 5 hodinách používání, teploměr, výškoměr/barometr, Bluetooth 4 na senzory jako měření tepu … přidejte mi tam spojení s telefonem (možná „jen“ mikrofon a repro pro Siri) a co víc je třeba? Určitě ne barevný display. Klasické pasivní cb LCD hodinek je naprosto v pohodě a nežere prakticky nic.

    A samozřejmě komunikaci přes Bluetooth 4 mít obousměrnou, takže iPhone nebo iPad mohou např. využívat GPS hodinek a šetřit svou baterii (dá se dnes někde sehnat takový GPS modul k iPhonu?), načítat údaje o barom. tlaku a teplotě a využívat je k předpovědi počasí a varování před bouřkou, atd.

Komentáře nejsou povoleny.