Deník pacienta: sen každého hypochondra [Zkušenosti]

denik_pacienta_icoZakládáte si pečlivě všechny zprávy od všech lékařů, které jste kdy navštívili? Máte kalendář plný připomínek na užívané léky? Máme pro vás tip.

Aplikace Deník pacienta, kterou vám přiblížíme v tomto článku, je vlastně takovou vlastní elektronickou zdravotní knížkou. Ovšem ne provozovanou pod taktovkou zdravotní pojišťovny s nejistou budoucností, ale vaší osobní uloženou přímo v iPadu. Ve vašem iPadu.

Za aplikací stojí agentura KAP CZ ve spolupráci s českou společností Code Creator. Tím je pro nás zajímavější, než podobné zahraniční aplikace, které také v App Storu nacházíme.

denik_pacienta_08 denik_pacienta_09

Po prvním spuštění je vhodné vyplnit o sobě a svém zdraví základní údaje. Nejde jen o jméno a bydliště, ale i prodělané nemoci nebo operace. Toto není bezúčelné, protože kdykoli v případě potřeby můžete tyto informace rychle vyhledat a buďto lékaři přečíst přímo z displeje iPadu, nebo může odeslat prostřednictvím emailové zprávy. Je to praktické v případě návštěvy nového specialisty, který si vypracovává vaši předchozí analýzu. Vy ji tak nemusíte stále a znova lovit z paměti.

[HTML1]

V základu se aplikace člení do sekcí. Sekce Moje údaje poskytuje přehled záznamů z měření, lékařské zprávy, připomínky, plánovaná i absolvovaná vyšetření. Záznamům lze přidávat data a poté si je prohlížet přímo v kalendářovém rozložení.

Sekce Moje léky pomáhá všem, kteří musí pravidelně užívat předepsanou medikaci. Můžete si zde nadefinovat předepsané léky, prodělaná i očekávaná očkování i alergie. Ty slouží jako alergický kalendář, do kterého si budete zaznamenávat své alergické reakce v průběhu roku, a tyto informace pak vašemu alergologovi pomohou vyhodnotit celou sezónu.

Sekce Moje měření v základu obsahuje moduly pro sledování BMI, menstruační kalendář a Mikční deník. Právě v této části se projevuje modularita aplikace, protože autoři slibují další přidávání nových měřících modulů pro záznamy např. měření glykémie či vysokého krevního tlaku.

denik_pacienta_11 denik_pacienta_12

Zajímavá je také sekce Moje informace. Zde uživatel najde zajímavé odkazy z oblastí souvisejících se zdravím a zdravým životním stylem. Potěší i možnost si své záložky uchovat na jednom místě. V další verzi autoři slibují např. dětské očkovací schéma pro maminky.

Poslední sekcí, která si zaslouží zmínit, jsou Lékařské zprávy. Tyto zprávy dostáváme po vyšetření u lékařů všichni a ve většině případů bychom je měli doručit našemu obvodnímu nebo ošetřujícímu lékaři. Pokud také patříte mezi ty, kteří si zprávu mezitím skenují a zakládají do vlastního archivu, pak vás právě tato sekce potěší. Danou zprávu si zde můžete přímo vyfotit svým iPadem (nebo ji vybrat v systémové galerii, pokud jste si ji vyfotili již dříve) a automaticky ji budete mít archivovánu na jednom místě.

Aplikace je přehledná, plně lokalizovaná do češtiny a snadno se v ní zorientujete a budete ji používat. Ovšem použitá grafika a rozhraní by si zasloužilo lehkou modernizaci, protože v současné verzi připomíná klasické databázové aplikace z let dávno minulých. Zde jde však jen o můj subjektivní pocit, jiný uživatel může mít jiný názor.

denik_pacienta_03 denik_pacienta_06

Data lze zálohovat na webové úložiště, kde si je můžete stáhnout na lokální disk i importovat do nového iPadu pro případ, že si časem pořídíte nový tablet. Prozatím zde schází možnost exportovaná data prohlížet, editovat s následnou automatickou synchronizací přímo do tabletu.

denik_pacienta_07 denik_pacienta_02

Aplikace lze stáhnout ve dvou verzích. Verze Lite je zdarma. Plná verze stojí 4,49 EUR a umožňuje evidovat více pacientů v jedné aplikace, můžete tak mít celou svou rodinu v jednom iPadu. Autoři připravují i verzi pro tablety s operačním systémem Android.

denik_pacienta_qrAplikace: Deník pacienta (Lite | Plná)
Zaměření: zdraví

Líbilo se: modulární koncepce, externí zálohování, archivace lékařských zpráv
Nelíbilo se: uživatelské rozhraní, nemožnost prohlížet data přes web

Hodnocení: 4/5
Cena: zdarma / 4,49 EUR

Kompletní fotogalerie

Jeden myslel na “Deník pacienta: sen každého hypochondra [Zkušenosti]

  • avatar
    09. 09. 2013 (19:34)
    Trvalý odkaz

    „Je to praktické v případě návštěvy nového specialisty, který si vypracovává vaši předchozí analýzu.“ Nemá to být anamnézu místo analýzu ?

Komentáře nejsou povoleny.