Onkoportál: když iPad informuje o rakovině

Možnosti použití tabletů jsou obrovské – od domácího hraní her, přes práci na cestách až po předávání informací. Na jedno z takových řešení se právě podíváme.

Pokud zamíříte do některého z pětadvaceti českých nemocnic zaměřujících se na léčbu onkologických pacientů, můžete tam potkat informační stojan, který se na první pohled příliš neliší od běžných samoobslužných kiosků. Tedy s jedním rozdílem – srdcem tohoto konkrétního kiosku je iPad 2.

Kiosek patří pod informační síť Onkoportál, která slouží coby vyhledávač ověřených onkologických informací a služeb pro pacienty, rodinné příslušníky a veřejnost. Informace jsou prověřovány samotnými lékaři a celý portál poskytuje podporu při řešení životních situací, se kterými se setkává onkologický pacient a nepomíjí také možnosti prevence proti nádorovým onemocněním.

Mimo informačního stojánku poháněného iPadem, který nás zajímá nejvíce, můžete k informací přistupovat také prostřednictvím webového rozhraní, případně využít bezplatné informační telefonní linky 800 100 259.

Ale zpět k iPadům. Uvnitř každého stojánku je – jak jsme si již řekli – pevně uzavřený iPad druhé generace vybavený 3G modulem, díky čemu je zajištěna aktuálnost poskytovaných informací. iPad je do stojánku vestavěn velmi pevně a vidíte z něj vlastně pouze samotnou obrazovku, proto možná ani na první pohled nepoznáte, že jde o iPad.

Uvnitř je spuštěna specializovaná aplikace od brněnského vývojářského studia Touch Art, která mimo informací poskytovaných samotným portálem, dokáže přehrát i videa s nejdůležitějšími informacemi pro ty, kteří je nechtějí vyhledávat a číst.

Samozřejmě jsem se zajímali, proč padla volba právě na iPady a aplikaci pro iOS a zeptali jsme se na to zadavatele celého projektu. Důvodem pro upřednostnění iPadu oproti konkurenčním platformám byla jak velmi dobrá výdrž samotného tabletu na baterie (a tím i schopnost fungovat i v případě výpadku napájení), bezpečnosti poskytované operačním systémem, snadnou správou a jak se v reálném nasazení ukázalo, tak i stabilitě. iPad i když je zavřený v ocelovém bezpečnostním pouzdře bez možnosti ventilace se ani při nepřetržitém chodu nijak nebezpečně nezahřívá.

Pro zabezpečení samotné aplikace (proti přechodům do jiných aplikací i jinam do systému) se používají nástroje běžně obsažené v operačním systému iOS 6, mechanické zabezpečení spočívá nejen v pevném uchycení iPadu do stojánku (nejsou přístupná žádná jeho tlačítka, konektory ani SIM karta), ale i pevné připevnění celého informačního stánku na daném místě.

Aplikaci nelze ukončit a zapnout jinou díky funkci Learning. Ta se využívá zejména ve školách a zamezuje žákům, aby místo výukové aplikace navštěvovali Facebook. A jak se ukázalo, skvělé využití má Learning i v případě informačního portálu.

Takže až půjdete okolo tohoto stánku, můžete si iPad vyzkoušet a přitom se dozvědět něco o onemocnění, které může číhat na každého z nás.

Máte tip na podobné netradiční využití iPadu? Napište nám do redakce!