Spider: Já, pavouk [Zkušenosti]

Na App Store najdete občas v přehršeli nekvalitních her skutečný klenot. Jak jinak označit hru, krásně a stylově zpracovanou, chytlavou a ještě k tomu v rámci App of the Week zdarma?

Přiznám se, že logických her začínám být pomalu a jistě přejeden. Jenže on patří mezi nejsnadnější žánry, do kterých se vývojáři mohou pustit. Naštěstí tu máme ale jeden velmi zajímavý kousek. S trochou nadsázky vypráví příběh pavouka, jenž se zatoulal do odlehlého sídla.

Varujeme: Ačkoli je pavouček kreslený a v podstatě roztomilý, hra nebude asi nic pro arachnofobiky.

Cílem hry jak asi tušíte, bude prokousat se postupně všemi úrovněmi zahrnující exteriér a interiér upuštěného sídla daleko v kopcích. Náš pavoučí hrdina disponuje všemi potřebnými schopnostmi, které se naučíte již od první úrovně a poté v následujících úrovních hry. Jakožto každý hmyz i jiný živý tvor potřebuje náš cestovatel potravu. Tu tvoří postupně až osm druhů okřídleného hmyzu. Po odlovení určitého počtu se otevře portál do další úrovně.

Základem je vlákno

Abychom nějaké to hmyzí potvorstvo zachytili do svých spárů, musíme nejdříve usoukat pavučinu. Ta může mít všelijaké roztodivné tvary a být zachycena snad o každý trám, židli anebo jiný prvek. Díky 2D zpracování máte přehled nad celou úrovní a pomocí klasického gesta na zoom si lze kdykoli zvětšit nebo zmenšit výhled. Pavouk však nemá vlákna, která potřebujete ke snování pavučiny, neomezené množství. To je totiž doplňováno za každou odchycenou kořist. Při budování vaší sítě tak budete muset přemýšlet kam a jak své sítě rozmístit. Proto je dobré vysledovat, kudy hmyz poletuje a nastražit mu past protínající nejužší prostor.

Postupem hry narazíte krom obyčejných mušek, jepic a podobných i na vosy. Ty pavouk nemůže do pavučiny zachytit, ale pomocí skoku omráčit o zem (případně jinou překážku) a teprve pak je může spořádat. Obdobná finta platí i na šídla, která musíte nejdříve přepadnout skokem a pak lapit do sítě.

Pavučiny lze různě prolínat a dostat se tak do míst, kde byste jinak potravu nemohli lapit. Při tom všem si musíte neustále dávat pozor na dostatek vláken. Pakliže se vám podaří utkat několik sítí po celé úrovni, můžete z nich snadno přeskakovat a rychle sbírat kořist. Navíc za takovéto manévry budete patřičně odměněni několikanásobně vyšším počtem bodů.

Vyplatí se také objevovat různé skuliny a díry v interiéru. Velmi často totiž skrývají tajné místnosti nejen poodkrývající pochmurný osud sídla, ale také mnohem zajímavější kousky potravy.

Ve dvou se to lépe táhne

Jelikož vám samotné úrovně zaberou pár minut času a celá hra v podstatě pár hodin, zapracovali autoři na různých doplňkových režimech. Krom klasického Adventure, nabízí i Feeding Frezy (kdy je vaším cílem za 3 minuty ulovit co nejvíce kořisti), Hunger (musíte se neustále krmit, jinak zemřete), Precision (máte velmi malý počet vlákna a značně omezený dosah) a také Sidekicks. U posledního jmenovaného bych se na chvíli zastavil.

Sidekicks vám totiž umožní sdílet pavoučí dobrodružství s kamarádem nebo kamarádkou na jednom iPadu. Úrovně jsou stejné jako v základním režimu Adventure (ty jsou v podstatě totožné ve všech módech). Hnědý a šedý pavouk poté soupeří v počtu ulovené kořisti. Člověk by nevěřil, jak zábavné může být mazání dvou prstů různých lidí na jednom tabletu. O strkání a různé požďuchování není nouze.

Celou hru doprovází příjemný hudební podkres, který není nijak výrazný a zbytečně neruší. Zvuková stránka je trochu slabší, zde mohli tvůrci alespoň trochu zapracovat. Jako jednoznačný bonus vidím možnost hrát jak na šířku, tak i na výšku.

Pokud hledáte pěkně zpracovanou a chytlavou hříčku, které odpustíte kratší herní dobu, pak je Spider jasnou volbou.

Aplikace: Spider: The Secret of Bryce Manor (iPhone | iPad)

Zaměření:  logická hra pro iPhone a iPad
Cena: zdarma v rámci App of the Week
Hodnocení: 4,5 / 5

Klady: zpracování, režim pro dva, hudební podkres
Zápory: herní doba, zvuky

Kompletní fotogalerie